‘Amerikaanse strijd tegen Huawei onzeker door onenigheid Pentagon’

‘Amerikaanse strijd tegen Huawei onzeker door onenigheid Pentagon’
Huawei is sinds april vorig jaar betrokken in de handelsoorlog tussen China en de VS. Binnen het Pentagon is inmiddels onenigheid ontstaan over de wijze waarop Huawei beperkt wordt bij het aanschaffen van Amerikaanse goederen: nieuwe wetgeving is zelfs tijdelijk stopgezet.

Handelsoorlog

Huawei wordt sinds jaar en dag beschuldigd van het afluisteren van onwetende burgers via mobiele netwerken. Wat veel mensen immers niet weten, is dat Huawei naast smartphones, veel apparatuur levert voor mobiele netwerken. Diverse providers in de Benelux maken gebruik van 3G en 4G-appartuur van Huawei - het bedrijf wist door lage kosten en goede prestaties de afgelopen jaren een enorm marktaandeel te behalen. Met het hoge marktaandeel zou Huawei toegang hebben tot data van gebruikers op de mobiele netwerken, zo stellen Amerikaanse veiligheidsdiensten. Tot op heden is er nog geen bewijs aangeleverd.

Smartphoneleveringen Huawei

Huawei zag de leveringen van smartphones toenemen, ondanks de handelsblokkade

Ondanks dat het hier dus gaat om een aanname, wordt er verwacht dat Huawei een speelbal is in de onderhandelingen tussen China en de VS. Beide partijen stelde het voorbije jaar importtarieven vast: daardoor werden goederen uit China plots een stuk duurder. Tegelijkertijd werden goederen uit de VS een stuk duurder op de Chinese markt. Inmiddels zijn de grootmachten tot het besluit gekomen om de tarieven af te bouwen. Verandering in de situatie omtrent Huawei lijkt er nog niet aan te komen: wel is er onenigheid in het Pentagon. Wetgeving om de handelsblokkade richting Huawei op te voeren, lijkt daarmee voorlopig van de baan.

[readmore articles="204710,204479"]

‘Tegenwerken’

Volgens Reuters zou het Amerikaanse handelsdepartement (U.S. Department of Commerce), de wet terug hebben getrokken door onenigheid in het Pentagon. De onenigheid zou zijn ontstaan door de wijze waarop verdere handelsblokkades, mogelijk schade opleveren voor de Amerikaanse economie. Bedrijven geven aan dat Huawei zich mogelijk volledig afsluit van Amerikaanse leveranciers, omdat het niet kan vertrouwen op de samenwerking. Ren Zhengfei, CEO van Huawei, heeft eerder aangegeven dat het bedrijf plannen maakt om de afhankelijkheid van Amerikaanse leveranciers af te bouwen.

Beelden van de Huawei-diensten

Huawei hield in januari 2020 de Huawei Developer Day voor zijn Google-vervanger

Huawei liet zelfs weten dat de chipset van de Mate 30 Pro – het nieuwste vlaggenschip-toestel – geen onderdelen uit Amerikaanse fabrieken meer bevat. Daarmee laat het bedrijf zien afhankelijk van de VS te kunnen opereren: een pijnlijke slag voor de Amerikaanse leveranciers. Eerder sprak Microsoft al zijn steun uit voor Huawei. Inmiddels heeft de softwareleverancier een licentie gekregen om Windows te leveren voor de Matebook-laptops. Huawei en Google wachten nog altijd op een licentie voor Google. Een woordvoerder van Huawei liet eerder tegenover Androidworld weten, dat niet verwacht wordt dat het bedrijf zo’n licentie zal ontvangen.

[readmore articles="204679,204615"]

Cabinet-vergadering

Vooralsnog heeft het handelsdepartement de wetgeving tegengehouden. Komende week bespreekt het ‘Cabinet’ de wetgeving en de wijze waarop ze Huawei gaan behandelen voor het importeren van goederen. Gezien de verschillende meningen, zou het allerlei kanten op kunnen gaan. Voor Huawei lijkt een toekomst met Google tot nog toe uitgesloten. Het bedrijf werkt daarvoor aan HMS Core, de vervanger voor Google Mobile Services. TomTom is verantwoordelijk voor het aanleveren van kaarten voor Huawei Mobile Services (HMS). 9292 is de eerste Nederlandse app die in de AppGallery staat.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties