Huawei-verkoop daalt met 40 procent: "zo'n enorme schade hadden we nooit verwacht"

Huawei-verkoop daalt met 40 procent: "zo'n enorme schade hadden we nooit verwacht"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei's smartphoneverkoop krijgt een enorme klap. In het buitenland verkoopt het Chinees bedrijf nu 40 procent minder toestellen. Huawei's oprichter had zo'n grote schade naar eigen zeggen nooit verwacht.

Dalende Huawei-verkoop

Huawei-oprichter Ren Zhengfei onthult bij Bloomberg dat het bedrijf nu een daling van 40 procent in zijn verkoop in het buitenland vaststelt. Het bedrijf houdt nu buiten China rekening met een daling tot 60 procent als gevolg van de crisis waar het is in beland door het handelsverbod dat de regering-Trump heeft opgelegd.

[readmore articles="199801"]

Volgen ren Zhegnfei was Huawei onvoldoende voorbereid voor de schade die werd veroorzaakt. "We hadden niet verwacht dat de schade zo ernstig zou zijn", vertelt Zhengfei aan Bloomberg. "We hadden voorbereidingen getroffen, en nu kan je ons vergelijken met een beschadigd vliegtuig. We hebben enkel de motor en de brandstoftank beschermd, maar we zijn er niet in geslaagd om andere delen te beschermen."

Beelden van de Honor 20

De Honor 20 die recent werd aangekondigd

Het bedrijf verwacht nu een een vermindering in omzet van zo'n 30 miljard dollar in de komende twee jaar, waardoor de groei die het bedrijf kende ongedaan wordt gemaakt. Ook in Nederland is er minder interesse voelbaar aan de hand van gegevens van vergelijkingssites, dat stelt de NOS.

Minder sterk merk

Androidworld sprak onlangs met professor Tom Evens, een communicatiewetenschapper en expert in bedrijfsbeleid. Hij stelt dat Huawei hard lijdt onder de crisis omdat het merk minder sterk is in het Westen vergeleken met bijvoorbeeld Apple of Samsung. 

[readmore articles="199843"]

Foto van Tom Evens

"Huawei is over het algemeen geen love brand, want de meeste mensen kopen zo'n toestel gewoon omdat ze een sterke prijs-kwaliteitsverhouding hebben", zegt Evens. Als je dat vergelijkt met de loyaliteit die Apple-gebruikers hebben, dat is bijna iets sektarisch. Als met Apple iets dergelijks zou gebeuren, dan zouden fans en gebruikers zich meteen achter het bedrijf scharen, maar bij Huawei kunnen klanten de naam al amper uitspreken."

Volgens Evens doet het bedrijf volop aan crisismanagement om de schade zoveel mogelijk te beperken. Vandaag maakte Honor Nederland bekend dat zijn vlaggenschepen de update naar Android Q zullen ontvangen. Voorlopig is nog onduidelijk wat dat betekent voor Huawei-telefoons. We namen daarvoor contact op met onze contactpersonen bij Honor en Huawei, maar voorlopig blijft het wachten op reactie.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk