'Huawei uitgesloten van belangrijkste delen 5G in Nederland'

'Huawei uitgesloten van belangrijkste delen 5G in Nederland'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Geen Huawei voor 5G

Volgens Nieuwsuur zal Nederland deze week bekend maken dat het niet zal samenwerken met Huawei voor de aanleg van de meest kritieke delen van het 5G-netwerk. Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer praat nu over het onderwerp in Brussel en later deze week wordt het nieuws officieel aangekondigd.

Volgens het Nederlandse beleid zullen bedrijven uit landen die een offensieve cyberstrategie hanteren, uitgesloten worden van de meest gevoelige punten van het 5G-netwerk. In dergelijke landen kunnen bedrijven namelijk door de overheid worden gedwongen om informatie te delen. Huawei wordt daarbij niet expliciet genoemd, maar de maatregel is wel duidelijk bedoeld als reactie op de problematiek rond de Chinese fabrikant. In de Verenigde Staten wordt het bedrijf al langer uitgesloten voor de aanleg van 5G en de VS oefent ook nog steeds sancties uit op Huawei.

Vodafone 5G-verbinding test

Nederlandse providers

Eerder onthulde KPN al een vergelijkbare strategie, want de Nederlandse provider heeft aangekondigd dat het met een andere partij in zee gaat voor de belangrijkste delen van zijn 5G-netwerk. Het is nog niet duidelijk wat de impact van de Nederlandse beslissing zal zijn op onze providers, want onder meer T-Mobile is een belangrijke gebruiker van Huawei-apparatuur voor zijn netwerk.

Huawei heeft ook in andere landen nog geen groen licht gekregen voor de aanleg van 5G. In oktober reageerde Duitsland niet meteen afwijzend op een samenwerking met Huawei, maar het land wil verhoogde veiligheidsmaatregelen introduceren waar partijen zoals Huawei aan moeten voldoen. Ondank de crisis die voor Huawei nog steeds aan de gang is, raakte uit een recent onderzoek bekend dat de netwerkapparatuur van het bedrijf wel als beste is beoordeeld in vergelijking met zijn belangrijkste concurrenten.

'Huawei uitgesloten van belangrijkste delen 5G in Nederland'

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk