Huawei-sancties
Officieel ziet de Verenigde Staten in Huawei een gevaar voor de staatsveiligheid, omdat het land bewijzen zou hebben die stellen dat Huawei in naam van de Chinese overheid zou werken. Toch zijn er heel wat critici die in de eerste plaats de handelsoorlog koppelen aan de sancties die de regering Trump op Huawei uitoefent, en ook Huawei zelf stelt dat de VS dat spionageargument als een excuus gebruiken.
[readmore articles="207160"]
Feit is in ieder geval dat Amerika de vele sancties heeft verlengd en tegelijk ook verder heeft uitgebreid. Huawei kan geen zaken meer doen met het Taiwanese bedrijf TSMC dat de eigen Kirin-processors bouwt namens Huawei. TSMC is de grootste fabrikant van halfgeleiders ter wereld, en Huawei moet nu op zoek naar een oplossing. Er raakt steeds meer bekend over verschillende uitwegen voor het Chinese bedrijf en hier bespreken we drie mogelijke opties.
1. MediaTek
Honor, Huawei's dochterbedrijf, heeft al aangeven dat het momenteel met MediaTek een mogelijke optie uitwerkt, en nieuwe geruchten die afkomstig zijn van het Chinese ITHome bevestigen dat Huawei met de chipfabrikant onderhandelt. MediaTek heeft eind vorig jaar zijn eerste reeks 5G-chipsets aangekondigd met de Dimensity 1000-processor op kop. Al is ook de krachtigste chipset van MediaTek geen echte concurrent voor de Qualcomm Snapdragon 865 op het gebied van prestaties, want MediaTek staat vooral bekend om zijn chipsets voor midrange- en budgettoestellen.
Toch lijkt zo'n deal met MediaTek om meer te gaan dan de chipsets van de fabrikant. Volgens de laatste berichten onderhandelt Huawei met de chipmaker om zo via dat bedrijf Amerikaanse chips te bestellen bij TSMC. Huawei zou via dat achterpoortje in de handelsrestricties zijn eigen Kirin-processors kunnen blijven bouwen, al blijft natuurlijk de vrees dat ook dat achterpoortje definitief op slot komt te gaan in de toekomst.
2. SMIC
SMIC is de grootste chipbouwer van China, en volgens PhoneArena is de techgigant in gesprek met het bedrijf omtrent een mogelijke oplossing. Het enige probleem is dat SMIC momenteel volop werkt aan de mogelijkheid om chips te produceren volgens een 7 nanometer-architectuur, terwijl de volgende generatie van high-end smartphoneprocessors van Qualcomm en Samsung volgens een nog geavanceerder 5nm-proces worden gemaakt. Chips die SMIC bouwt zijn dus verouderd in vergelijking met wat we volgend jaar in high-end processors te zien krijgen, en het lijkt dus onrealistisch dat SMIC op korte termijn Huawei te hulp kan schieten. Op langere termijn zou het uitweg kunnen betekenen en voor Huawei kan SMIC als Chinees bedrijf een veilige keuze zijn.
[readmore articles="207171"]
3. Qualcomm
Deze naam zal je vast vreemd in de oren klinken, omdat Qualcomm een Amerikaanse chipmaker is die zijn chips alsnog bij TSMC laat produceren, maar een samenwerking met Qualcomm is toch realistischer dan je zou denken. Net als TSMC kan ook Qualcomm in de VS een handelslicentie aanvragen waarmee het groen licht krijgt om met Huawei samen te werken, net zoals Microsoft al zo'n licentie heeft gekregen.
Als de Amerikaanse handelscommissie Qualcomm toelaat om zijn Snapdragon-processors aan Huawei te verkopen, dan haalt het Amerikaanse bedrijf een enorme deal thuis. De regering Trump voert al langer een slag met de leuze 'America First' en het voert druk uit op bedrijven om hun productie in Amerika te houden, en als Huawei bij het Amerikaanse Qualcomm aanklopt, is dat ook tegelijk voor de VS een kleine overwinning. Toch is het de vraag of Huawei uitgerekend met een Amerikaanse partner in zee wil gaan. Het bedrijf kondigde eerder al vergeldingsmaatregelen aan tegen de VS.
Welke optie denk jij dat Huawei zal kiezen? Een van deze drie, of mogelijk nog een andere uitweg? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.