Huawei sleept de Verenigde Staten voor de rechter

Huawei sleept de Verenigde Staten voor de rechter
Huawei heeft zonet een bommetje laten vallen: het sleept de Verenigde Staten voor de rechter! Het Chinese bedrijf zegt dat het gelooft in het Amerikaanse gerecht en dat de rechter het verbod tegen Huawei nietig zal verklaren.

Huawei sleept de VS voor de rechter

Vorige week viel er een bom in de smartphonewereld: Google trok de Android-licentie in van Huawei. Anderhalve week geleden ging er een nieuwe wet van kracht in de Verenigde Staten. Die wet verbiedt Amerikaanse bedrijven om handel te drijven met personen/groepen/bedrijven die op de Entity List staan, zeg maar de zwarte lijst. Huawei werd op die zwarte lijst gezet door Trump, omdat hij de tweede grootste smartphonefabrikant van de wereld verdenkt van te spioneren voor de Chinese overheid. Eén van de maatregelen die getroffen werd, was dat Google de Android-licentie moest intrekken van Huawei. Daarna volgden nog een aantal bedrijven die de samenwerking met Huawei stop hebben gezet naar aanleiding van de nieuwe Amerikaanse wet. Zelfs het Britse ARM stopte de samenwerking met Huawei, waardoor het geen nieuwe processors meer kan maken.

[readmore articles="199651"]

We zijn nu een week verder en we kwamen zonet te weten - via een opiniestuk in de WSJ van Song Liuping, hoofd van het juridische team van Huawei - dat de Chinese smartphonegigant actie gaat ondernemen. Huawei spant een rechtzaak aan tegen de Verenigde Staten, wegens het schenden van een eerlijk proces en wil daarom de wet ongrondwettig laten verklaren. Huawei maakt zich sterk dat het Amerikaanse gerecht hen hierin zal volgen. Het is niet de eerste keer dat President Trump beslissingen heeft genomen die ongrondwettig zijn en Huawei is ervan overtuigd dat de rechter dat deze keer ook zal concluderen.

Huawei statement

‘Wij doen niets verkeerd’

Tot nu toe zijn er al heel wat onderzoeken gedaan naar de mogelijkheid dat Huawei spioneert, in verschillende landen zelfs, maar er is de afgelopen jaren nog niemand met bewijzen naar buiten gekomen. Ook het CCB (Centrum Cybersecurity België) vond geen bewijzen dat Huawei spioneert.

Song Liuping, de Chief Legal Officer van Huawei, zei in zijn opiniestuk dat de nieuwe wet Huawei niet toelaat het argument te weerleggen dat het bedrijf met de Chinese overheid werkt. Huawei wordt niet toegestaan om te bewijzen dat het niet samenwerkt met de Chinese overheid, noch dat het de gebruikers niet bespioneert.

Huawei zegt dat het niets verkeerd doet en er daarom voor kiest om een rechtzaak aan te spannen tegen het verbod. De rechtzaak zal het verbod niet ongedaan maken, maar als Huawei wint bestaat de kans wel dat het verbod wordt teruggedraaid.

[readmore articles="199791"]

Schade al geleden?

Huawei is de tweede grootste smartphonefabrikant van de wereld en was goed op weg om Samsungs eerste plaats over te nemen. Op heel korte tijd wist het Chinese bedrijf zijn imago van ‘goedkope Chinese telefoons’ op te werken naar een echt premium-merk. Huawei is een absolute leider geworden in technologische innovatie. De smartphones hebben over het algemeen de beste accuduur en met zijn laatste vlaggenschip, de P30 Pro, introduceerde het bedrijf een zoomlens en nachtfotografie waar geen enkel ander merk aan kan tippen.

Maar ondertussen krijg ik bijna dagelijks de vraag: ‘Ik ga een nieuwe telefoon kopen, ik ben heel tevreden van Huawei, maar zou ik dat nog riskeren?’. De ongerustheid bij de consument is enorm. Logisch ook, want er is geen duidelijkheid. Niemand kan met 100% zekerheid zeggen wat de toekomst zal brengen. Huawei lijdt door heel deze situatie enorme imagoschade. Stel dat het verbod wordt teruggedraaid, dan blijft het nog steeds de vraag of Huawei er helemaal bovenop zal komen.

Update 29/05/2019 7.55 uur: Huawei heeft net een officieel persbericht de wereld ingestuurd waar het bevestigt dat ze op 19 september voor de rechter verschijnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties