Huawei lanceert toch nog toestellen met Play Store: zo doen ze het

Huawei lanceert toch nog toestellen met Play Store: zo doen ze het

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Huawei kreeg in mei een flinke klap te verwerken: de VS besloot dat Huawei niet langer te vertrouwen was en plaatste de onderneming op zijn ‘Entity list’. Toch lanceerde Huawei de afgelopen maanden de nodige smartphones, een nieuw rapport wijst uit hoe dat nu werkt.

Huaweis-problematiek

Toen Huawei in mei voor het eerst te horen kreeg dat het op de Entity List kwam te staan, was het in elk geval nog onduidelijk wat de gevolgen zouden zijn. Google was de eerste onderneming die liet weten, dat het zijn banden met Huawei moest verbreken. In de weken die volgde, werd duidelijk dat elk Amerikaans bedrijf zijn banden moest opschorten, van Microsoft tot Qualcomm en Intel. Zelfs de Britse chipontwerper ARM, moest het ontgelden – wel zou de onderneming na onderzoek toch met de Chinese technologiegigant samen mogen werken; zo heeft het Britse ARM recent laten weten.

Huaweis HarmonyOS

Huawei denkt er zelfs aan om een eigen besturingssysteem voor telefoons uit te brengen

Voor Huaweis smartphonetak is het ontbreken van de Google-diensten, het grootste probleem. In het thuisland China, gebruikt niemand de diensten van Google, ze zijn er immers verboden. Buiten China is de dienst echter een vereiste voor een Android-telefoon, er zijn maar weinig gebruikers die zich aan de route van alternatieve appwinkels willen wagen. Gedurende afgelopen weken, bracht Huawei toch nog telefoons met de Google Play Store op de markt, zoals de Honor 9X. Net zoals Huawei, heeft dochteronderneming Honor geen toegang tot benodigde certificaten: hoe kan het dan toch werken?

[readmore articles="203306,203265"]

Recyclede modelnummers

Huawei lijkt in het geheim een manier te hebben gevonden om toch telefoons uit te brengen met de Play Store, zo staat in een achtergrondartikel van Tweakers. Het artikel verwijst naar de ‘Mate 30 en Mate 30 Pro’, die geen toegang tot de Google Play Store hebben, terwijl de Honor 9X toch nog op de markt gebracht kon worden. Het toestel werd overigens al eerder geïntroduceerd in China, in juli om precies te zijn – te laat om nog gecertificeerd te kunnen worden door Google. Voor Huawei geldt nu immers dat het geen nieuwe telefoons mag lanceren; het mag oude telefoons wel blijven updaten.

Honor 9X

Alhoewel de Honor 9X dus een nieuw toestel is, is hij gebaseerd op de P Smart Z (2019)

Terug naar de Honor 9X, hoe komt deze dan toch in Europa op de markt met de Play Store? Dat lijkt in de basis te maken te hebben met het modelnummer. In China werd de Honor 9X als de HLK-A10 op de markt gebracht, terwijl het toestel in Europa als de STK-LX1 verscheen. Waarom? Daarmee is het Google te snel af. Het laat Google immers geloven dat de Honor 9X een Huawei P Smart Z is, een telefoon die nog voor het handelsverbod is uitgebracht. Daarmee is de conclusie te trekken, dat de certificatie voornamelijk te maken heeft met het modelnummer. Het is onbekend of dat ook echt zo is. Google geeft wel certificatiedocumenten uit – maar die geven volgens Tweakers geen uitsluitsel.

[readmore articles="203169,203086"]

Vergelijkbare specificaties

In de rapportage wordt als laatste de specificatielijst van de Honor 9X aangehaald. Een saillant detail van de Honor 9X in Europa, is dat er een andere chipset gebruikt wordt. In plaats van de Kirin 810, is er in Europa gekozen voor de Kirin 710F – dezelfde chipset als in de P Smart Z. Ook afmetingen en schermspecificaties zijn hetzelfde. Enkel de cameramodules verschillen en het design van de Honor is nog een heel stuk anders. Voor de korte termijn kan Huawei telefoons recyclen, toch zal er in de toekomst groot probleem opdoen als de fabrikant geen telefoons meer kan of mag recycleren.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk