Huawei P40 (Pro+) officieel: cameratelefoon met 10x optische zoom

Huawei P40 (Pro+) officieel: cameratelefoon met 10x optische zoom

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei P40-reeks

Huawei heeft tijdens een online-presentatie zijn P40-reeks voorgesteld die bestaat uit de P40, de P40 Pro en een compleet nieuwe toevoeging: de P40 Pro Plus. De telefoons pakken uit met een vernieuwd design en opmerkelijke verbeteringen op cameragebied waaronder een vernieuwde 50 MP hoofdcamera, ofwel de grootste camerasensor die ooit in een telefoon werd gebruikt en een telecamera met 10x optische zoom. Androidworld kon de P40 Pro alvast testen en hier lees je onze eerste indrukken.

Beelden van de telefoon

Scherm en behuizing

Allereerst kijken we naar het OLED-scherm van de P40 Pro dat komt met een 6,58 inch formaat en een resolutie van 2640 bij 1200 pixels en afgeronde hoeken. Het paneel ondersteunt een hogere refreshrate van 90 Hz en HDR10. De P40 Pro Plus heeft daarentegen een groter scherm van 6,7 inch en een resolutie van 3160 bij 1440 pixels. De kleinere P40 heeft de normale verversingsgraad van 60 Hz en hij kreeg ook een kleinere 6,1 inch schermgrootte. De P-reeks heeft verder ook een zogenaamd Acoustic Display waarbij een speaker onder het scherm ervoor zorgt dat je een meer surround-geluid krijgt.

Huawei P40 (Pro+) officieel: cameratelefoon met 10x optische zoom

Als we vervolgens de behuizing erbij nemen, dan stellen we vast dat de P40 en de P40 Pro beide komen met een afwerking van glas in de kleuren: Black, Ice White en Deep Sea Blue. Er zijn ook twee varianten met een afwerking van mat glas, en dat zijn de kleuren Silver Frost en Blush Gold. De P40 Pro Plus is de enige die het duurzamere keramiek gebruikt in een Black- en een White-variant. Alleen de Pro- en de Pro Plus-telefoons zijn IP68-waterbestendig.

Beelden van de telefoon

Prestaties en accu

Alle toestellen uit de reeks kunnen rekenen op de 2,86 GHz Kirin 990 5G-processor van Huawei-makelij en die processor kregen we voor het eerst te zien met de Mate 30-reeks. Huawei's chipset ondersteunt het snellere 5G internet en hij is gemaakt volgens een 7 nanometer proces.

De P40 Pro krijgt standaard 8 GB RAM in combinatie met de Kirin 990 en hij heeft 256 GB opslag. Je kan die opslag ook uitbreiden met de Nano Memory (NM)-kaarten van Huawei. Je kan zo'n NM-slot ook inzetten om een tweede simkaart te gebruiken, al biedt de P40-reeks ook ondersteuning voor eSIM. Als we kijken naar de P40 Pro Plus dan zien we dat het apparaat meteen 12 GB aan werkgeheugen onder de motorkap krijgt en 512 GB opslag. De gewone P40 heeft tot slot 8 GB aan RAM samen met 128 GB opslag.

Beelden van de telefoon

De Huawei P40 Pro in de kleuren kleuren Ice White, Silver Frist, Deep Sea Blue, Black en Gold Blush

De drie nieuwe vlaggenschepen van Huawei komen met een verschillende groottes en dat levert ook een verschil op in de accucapaciteit van de telefoons. De P40 Pro heeft een 4200 mAh accu de P40 Pro Plus heeft een groter 5500 mAh exemplaar en de kleinste van het drietal, de P40, heeft een 3800 mAh accu. Huawei voert voor de P40 Pro en de Pro plus sterke verbeteringen op het gebied van draadloos opladen, want de telefoons kunnen een vermogen van maximaal 40 watt verdragen. Die twee telefoons ondersteunen ook 'reverse wireless charging'. Alle telefoons uit de P40-reeks komen ook met een 40 watt snellader.

Beelden van de telefoon

De Huawei P40 komt met dezelfde kleuren als de Pro-versie

Verder is er nog de vingerafdrukscanner onder het scherm die sneller werkt en nauwkeuriger meet dan bij de P30 Pro. Huawei pakt ook uit met een meer geavanceerde gezichtsherkenning die werkt met een infraroodscanner die in de pilvormige 'notch' zit aan de linkerkant van het scherm.

Camera

Huawei P40 Pro

Het hoogtepunt van de nieuwe P-reeks is ook dit keer weer de camera van deze toestellen en om te beginnen kijken we naar de opstelling bij de P40 Pro. Het apparaat krijgt in totaal vier lenzen en als eerste is er de nieuwe 50 megapixel Ultra Vision-hoofdcamera die een f/1.9-diafragma heeft. Huawei plaatste daarbij de grootse sensor ooit in een smartphone en het gaat om een sensor met een 1/1,28 inch formaat.

Beelden van de telefoon

De Chinese fabrikant gebruikt verder opnieuw een RYYB-sensor dat staat voor Red, Yellow en Blue, omdat zo'n sensor meer licht kan opvangen dan de klassieke RGB-camerasensor. De camera is dan ook in het bijzonder geschikt om foto's te nemen in de nacht of in onderbelichte omstandigheden, zegt Huawei. Ondanks dat het om een grote hoofdcamera gaat, zou hij ook voldoende details aan de zijkanten van foto's moeten kunnen nemen en verder pakt Huawei ook uit met een snelle Phase Detection autofocus.

Huawei P40 (Pro+) officieel: cameratelefoon met 10x optische zoom

De P40 Pro heeft verder een 40 MP groothoekcamera net zoals we dat al eerder zagen bij de Mate 30 Pro. Deze sensor die Huawei een 'SuperSensing Cine-camera' noemt, kan ook worden gebruikt voor video's. Als laatste camera is er de 12 MP periscoopcamera die komt met 5x optische zoom. Huawei rustte de camera uit met optische beeldstabilisatie en het gaat ook dit keer om een RYYB-sensor. De laatste camera is een Time of Flight (ToF)-camera die ook bokehfoto's kan maken, dat zijn beelden met een onscherpe achtergrond op basis van de diepte in de foto.

Als we kijken naar de selfiecamera dan zien we twee camera's in een pilvormige scherminkeping. het gaat dan om een 32 MP hoofdcamera en een ToF camera die portretselfies kan nemen met onscherpte. De selfiecamera heeft ook een eigen autofocus en je kan voor het eerst filmen in een 4K-resolutie.

Huawei P40 Pro Plus

Beelden van de telefoon

De Huawei P40 Pro Plus neemt de belangrijkste functies over van de P40 Pro, en daarmee bedoelen we de hoofdcamera, groothoekcamera, ToF-camera en selfiecamera's, maar de telefoon komt als enige met de periscoopcamera die voor het eerst 10x optische zoom mogelijk maakt in een smartphone. Het gaat om een 8 MP Super Periscope Lens die zonder kwaliteitsverlies een langere zoomafstand belooft. Om dat de realiseren wordt de sensor bijgestaan door een tweede 8 MP telecamera die 3x optische zoom brengt. In totaal kan de camera tot 100x digitale zoom brengen, in tegenstelling tot de 50x digitale zoom van de P40 Pro.

Beelden van de telefoon

Huawei P40

De P40 kan nog steeds rekenen op de 50 MP hoofdcamera, maar daarnaast krijgt hij een eenvoudigere 16 MP groothoekcamera en een 8 MP telecamera met 3x optische zoom. De telefoon heeft ook een pilvormige scherminkeping aan de linkerkant, maar daar vinden we alleen een 32 MP selfiecamera, zonder de ToF-sensor. De selfiecamera ondersteunt ook geen autofocus.

Huawei P40 (Pro+) officieel: cameratelefoon met 10x optische zoom

Camerafuncties

De P40 -reeks zet de kunstmatige intelligentie van zijn Kirin 990-processor in om geavanceerde correcties te maken in je foto's. Huawei introduceert zijn Golden Snap-functie die automatisch voorbijgangers in je foto's detecteert om ze automatisch te verwijderen uit de foto en de P40-telefoons maken ook een einde aan de weerspiegeling in je foto's door glas. AI Best Moment zorgt ervoor de P40-reeks beelden schiet voordat je op de sluiterknop druk, erna en tijdens en vervolgens kan je de beste foto selecteren uit een reeks van drie aanbevolen beelden.

Beelden van de telefoon

Voor video-opnames presenteert het Chinese merk slowmotion-beelden met een framerate van 7680 fps. De telefoon kan ook in realtime een bokeh-effect toepassen tijdens het filmen en Audio Zoom past ook het volume van je geluid aan als je inzoomt.

Huawei Mobile Services

De P40-reeks van Huawei zijn de eerste telefoons zonder de Google-apps- en diensten die breed gelanceerd worden in Nederland. Huawei Mobile Services is volgens het bedrijf klaar voor het grote publiek in combinatie met de EMUI 10-schil die gebaseerd is op Android 10. Het bedrijf heeft de laatste maanden steeds meer eigen alternatieven aangekondigd voor de belangrijke apps op onze telefoons, zoals Huawei Muziek dat dient als een concurrent voor Spotify.

Beelden van de telefoon

Beschikbaarheid

De Huawei P40 is te koop voor een adviesprijs van 799 euro in de kleuren Black, Ice White, Deep Sea Blue, Gold Blush en Silver Frost. Je vindt hem vanaf 7 april via MediaMarkt, Mobiel.nl en Bol.com.

De Huawei P40 Pro zal te koop zijn vanaf 999 euro voor het model met 8 GB RAM en 128 GB opslag. Je kan hem kopen in de kleuren: Black, Ice White, Deep Sea Blue, Gold Blush en Silver Frost. Vanaf 7 april is de telefoon via MediaMarkt, Mobiel.nl en Bol.com aan te schaffen.

De Huawei P40 Pro Plus is vanaf juni in Nederland beschikbaar in de kleuren Ceramic White en Ceramic Black voor 1399 euro.

Bij aankoop van een Huawei P40 of P40 Pro krijg je nu tijdelijk witte Huawei FreeBuds 3 ter waarde van 179 euro cadeau.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk