'Huawei stoomt app-ontwikkelaars klaar voor zijn Hongmeng-besturingssysteem'

'Huawei stoomt app-ontwikkelaars klaar voor zijn Hongmeng-besturingssysteem'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei's Ark Compiler

Huawei heeft op de China Open Source Summit een opmerkelijke aankondiging gedaan. Het wil vanaf augustus ontwikkelaars laten werken met zijn Ark Compiler, dat weet Huawei Central. Dat is eigen software waarmee Huawei sneller applicaties op Android wil laten werken. Ark Compiler wordt momenteel al gebruikt op de Huawei P30, P30 Pro, Nova 5, Nova 5 Pro, Honor 20, 20 Pro en Honor View 20.

Standaard gebruikt Android zijn Application Runtime (ART)-systeem voor Android waarbij apps sneller kunnen starten doordat Android patronen herkent in het opstarten van die apps. Recent hebben we de werking van ART uitgelegd in dit artikel. De Ark Compiler van Huawei is een systeem dat daar bovenop werkt, want niet alleen laat het apps vlotter opstarten, maar het komt ook met een slimme manier om werkgeheugen te hergebruiken zonder apps die op de achtergrond draaien af te sluiten. Android-systeemtaken zouden 24 procent sneller werken en de reactiesnelheid zou volgens Huawei met 44 procent verhoogd worden. Daarnaast zouden apps van derden 60 procent vlotter werken.

Huawei P30 Pro

Voorbereiding voor Hongmeng

Anders dan bij Googles ART, functioneert de Ark Compiler slechts wanneer apps door ontwikkelaars geoptimaliseerd worden. Apps die doorgaans in Java geschreven worden, moeten door ontwikkelaars worden aangepast zodat de Ark Compiler de code kan omzetten in de efficiëntere machine language, ofwel de binaire taal. Huawei gaat nu zijn Ark Compiler, die het al sinds 2009 ontwikkelt, voor het eerst open-source maken.

Die zet is erg opvallend, want er wordt verwacht dat Huawei's Ark compiler de basis kan worden voor Huawei's eigen besturingssysteem genaamd Hongmeng, dat in Westerse landen de naam 'Ark OS' zou krijgen. Huawei ontwikkelt volgens verschillende geruchten Hongmeng nu aan een hoger tempo omwille van de onzekerheid die het handelsverbod brengt dat de VS aan het bedrijf heeft opgelegd.

Huawei Mate 20 Pro

Dat besturingssysteem zou een vork zijn van Android, en dat wil zeggen dat Ark Compiler ook op Hongmeng kan werken. Huawei heeft recent alvast app-ontwikkelaars hebben aangespoord om apps te bouwen voor zijn eigen AppGallery. Nu kunnen die ontwikkelaars dus in één klap ook ondersteuning voorbereiden voor de Ark Compiler. Al die inspanningen van het Chinese bedrijf zou als voorbereiding kunnen dienen voor de lancering van zijn eigen besturingssysteem.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk