Onbewust
Artificiële intelligentie (AI) is al een tijdje ‘hot’, en ook smartphones ontkomen er niet aan. AI is zelfs een van de speerpunten waarmee Huawei zijn nieuwste Mate 10 Pro smartphone in de markt probeert te zetten. Het is letterlijk een ‘intelligente’ telefoon, aldus de Chinese fabrikant. Niet dat de Mate 10 Pro plots een eigen willetje krijgt, of dat hij de nuances van menselijke communicatie volop gaat kunnen begrijpen. Nee, op dat niveau zit AI nog lang niet. “AI zal vooral helpen om beslissingen beter te nemen,” klinkt het uit de mond van David Kim, verantwoordelijk voor de merkstrategie bij Huawei.
Kim zinspeelt daarmee op de resultaten van een eigen onderzoek waaruit blijkt dat Belgen en Nederlanders geloven dat ze dagelijks maar een honderdtal beslissingen nemen, terwijl er dat in werkelijkheid 35.000 blijken te zijn. Het enorme verschil is te verklaren doordat de meeste beslissingsprocessen zich in ons onderbewustzijn afspelen. Volgens Huawei is het net daarin dat AI de mens zal kunnen bijstaan.
Beperkt intelligent
Voorlopig blijft de voor de gebruiker zichtbare intelligentie in de Mate 10 Pro beperkt tot het herkennen van objecten in de camera-app zodat automatisch de juiste presets gekozen worden. Handig als je zonder nadenken toch optimaal foto’s wilt kunnen maken. Daarnaast staat er ook een real-time vertaal-app van Microsoft voorgeïnstalleerd op de telefoon die ondere andere werkt op basis van tekstherkenning. Een eigen, slimme assistent zoals grote concurrent Samsung heeft met Bixby, hoort daar opvallend genoeg niet bij (en eerlijk gezegd zitten we daar ook niet op te wachten). Wel valt de Mate 10 Pro volgens Huawei terug op artificiële intelligentie voor het resourcegebruik van alle geïnstalleerde apps, zodat de telefoon steeds efficiënt omgaat met zijn batterij en bovendien ook op lange termijn snel blijft aanvoelen.
Walter Ji, baas van de consumentenafdeling van Huawei in West-Europa, gaf in Londen toe dat het aantal geoptimaliseerde AI-applicaties het komende jaar nog beperkt blijft, maar “de Mate 10 Pro is er alvast klaar voor”, klinkt het hoopvol.
NPU
AI is voor Huawei trouwens niet enkel een zaak van software alleen. De combinatie van de eigen EMUI 8.0-softwarelaag en de Kirin 970-chipset met zijn Neural-Network Processing Unit (NPU) moet AI-gebaseerde toepassingen beter gaan ondersteunen. Huawei integreerde de NPU in de Kirin 970 om specifieke AI-berekeningen te kunnen doen rechtstreeks op de telefoon, iets wat nu nog vaak in de cloud gebeurt. De NPU kan dit volgens Huawei tot 25 maal sneller en 50 maal zuiniger afhandelen dan de cpu. Eén probleem echter: om met de NPU te kunnen samenwerken moeten apps wel aangepast zijn.
Open API
Huawei zegt dat het geen plannen heeft om het NPU-ontwerp ter beschikking te stellen van andere chipfabrikanten of telefoonbouwers. “Het chipontwerp van de NPU is een bedrijfsgeheim”, klinkt het hier. De geslotenheid rond het chipontwerp van de NPU betekent echter niet dat Huawei anderen geen toegang geeft tot deze AI-technologie. Via een API kunnen ontwikkelaars inhaken op de rekencapaciteiten van de NPU.
Blijft echter de vraag of Huawei grote partijen zoals Google kan overtuigen om AI-toepassingen zoals de Google Assistant te laten optimaliseren voor de Kirin 970-soc. Als dat lukt, dan zou het enkel een voordeel opleveren voor Huawei-telefoons, en dan nog enkel op het huidige topmodel, de Mate 10 Pro. Huawei heeft op dit moment immers geen plannen om goedkopere telefoons of chipsets te voorzien van de NPU.
Enkel via het dochtermerk Honor zal de Kirin 970-soc toch nog zijn opwachting maken in het meer betaalbare segment, en dit in de vorm van Honor V(iew) 10 die vanaf januari in een aantal Europese landen te koop zal zijn.