'Huawei's eigen Oak OS-besturingssysteem wordt deze zomer verwacht'

'Huawei's eigen Oak OS-besturingssysteem wordt deze zomer verwacht'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei Oak OS

Huawei werkt al jarenlang aan een eigen alternatief voor Android. CEO Richard Yu maakte dat bekend in een interview nog voor het handelsverbod van kracht ging en Huawei zijn Android-licentie moest intrekken. De voorkeur van het bedrijf ging duidelijk uit naar Android, maar het diende als een stok achter de deur in het geval dat het bedrijf geen gebruik meer zou kunnen maken van Android.

Huawei P30 Pro

Voorlopig is er een tijdelijke regeling getroffen waarbij Huawei 90 dagen lang van de licentie kan blijven gebruikmaken om zijn producten te kunnen blijven ondersteunen, maar in augustus vervallen die maatregelen. Volgens nieuwe informatie uit bronnen van Global Times, dat is een Engelstalige Chinese nieuwssite, zou Huawei vanaf augustus of september al zijn nieuwe besturingssysteem lanceren. In China zal het Hongmeng heten, maar bij ons zal het bekend staan als Oak OS. Eerder circuleerde ook al de naam ARK OS. Intern zou het besturingssysteem al volop getest worden.

Risico's

Google heeft recent de Amerikaanse overheid gewaarschuwd voor de gevolgen van het handelsverbod dat op Huawei rust. Google verwacht dat Huawei voor zijn software zal gebruik maken van de open-source versie, AOSP. Alleen verwacht Google dat daarmee het besturingssysteem veel meer kwetsbaarheden zal bevatten dan Android onder licentie.

Foto's van de P Smart 2019 doorheen het huis

Eerder raakte bekend dat Huawei met de Portugese applicatiewinkel Aptoide een deal heeft gesloten om een alternatief voor de Play Store te ontwikkelen. Het is nog niet duidelijk hoe dat er precies zal uitzien. Mogelijk wil Huawei zijn eigen App Gallery verbeteren met een groter applicatieaanbod, maar anderzijds zou Huawei ook een nieuwe applicatiemarkt kunnen lanceren.

Het is nog niet bekend wat we precies van Huawei mogen verwachten. Het is ook helemaal niet zeker of na de tijdelijke regeling van 90 dagen Huawei ook echt zijn Android-licentie definitief verliest. Mogelijk wordt de maatregel verlengd. De Amerikaanse president Donald Trump zet ook de deur op een kier voor China om een handelsdeal te sluiten waar Huawei deel van uitmaakt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk