Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Samsung Galaxy A51

 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Gevolgen voor Huawei?

'Huawei werkte in het geheim mee aan Noord-Korea's 3G-netwerk'

· 22 juli 2019

Huawei zou volgens gelekte informatie die gepubliceerd werd door The Washington Post in het geheim hebben gewerkt aan de bouw van een 3G-netwerk in Noord-Korea. De werken vonden plaats tussen 2008 en 2016.

Noord-Korea en Huawei

The Washington Post beweert op basis van verschillende gelekte documenten en verklaringen van anonieme klokkenluiders te weten, dat Huawei in het geheim heeft gewerkt aan een 3G-netwerk in Noord-Korea. Volgens de krant bracht Kim Jong-Il, de vader van de huidige Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un, in 2006 een bezoek aan het hoofdkwartier van Huawei in Shenzhen. De samenwerking zou daar een gevolg van zijn toen in Noord-Korea de provider Koryolink werd opgericht.

Meer dan tien jaar geleden was het moeilijk voor Noord-Korea om een partner te vinden voor de uitrol van een 3G-netwerk, maar het land vond de geschikte partners uiteindelijk in de Chinese bedrijven Huawei en Panda International. Die laatste zorgde voor de logistieke kant van de werkzaamheden, terwijl medewerkers van Huawei het overige werk zouden hebben verricht in een hotel in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang, dat stelt The Washington Post.

Beelden van de dictators en politici uit het buitenland

Kim Jong-Il naast de Russisch president Vladimir Poetin

Illegale handel met Noord-Korea

De werkzaamheden hebben plaatsgevonden tussen 2008 en 2016. Panda International maakte sinds 2014 deel uit van de Amerikaanse zogenaamde 'Entity List' waar ook Huawei dit jaar op belandde. Dat is de lijst van ondernemingen waar Amerikaanse bedrijven geen handel mee mogen drijven. Al maakte de Amerikaanse president Trump na een bezoek van de Chinese president Xi Jinping bekend dat de handel met Huawei weer zou worden verdergezet, en dat is ook wat in de praktijk gebeurde.

Als Huawei inderdaad apparatuur - met Amerikaanse onderdelen - aan Panda International zou hebben geleverd zou dat onwettig zijn in de Verenigde Staten. Enerzijds omdat Panda International deel uitmaakt van de 'Entity List', maar ook omdat door Amerikaanse sancties het verhandelen van Amerikaanse goederen of diensten naar landen als Syrië, Iran en Noord-Korea verboden is. 

Afbeeldingen van het Huawei logo

Geheime code

Huawei zou de werkzaamheden in Noord-Korea in alle geheimhouding hebben uitgevoerd, want in zijn databases werd de naam van het land nooit genoemd, maar er werd naar het project verwezen in de vorm van een code. "Je kon een zoekopdracht uitvoeren naar projecten en dan zien je namen van landen zoals Duitsland, de Verenigde Staten, Mexico, maar je ziet ook landen als A5, A7 en A9", zegt een anonieme medewerker van Huawei aan The Washington Post." Je vraagt je dan af wat zijn die? Ik verwacht dat ze liever niet Iran of Syrië willen noemen." Het project omtrent het 3G-netwerk van Koryolink zou in land 'A9', Noord-Korea, hebben plaatsgevonden.

De banden tussen Huawei en Panda International zouden in 2016 gestaakt zijn en de apparatuur van het Noord-Koreaanse 3G-netwerk zou vervolgens niet langer onderhouden worden. The Washington Post meldt dat de Verenigde Staten al langer onderzoek voert naar de mogelijke banden tussen Huawei en Noord-Korea en dit onderzoek zou nog steeds lopende zijn. Het bedrijf zou de Amerikaanse sancties tegen Noord-Korea omzeild hebben, en in december van vorig jaar leidde de zaak tot de arrestatie van Meng Wanhzou, dat is financieel directeur van Huawei en de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei.

Beelden van de dictators en politici uit het buitenland

Dictator Kim Jong-Un samen met de Amerikaanse president Donald Trump

Huawei ontkent

In een verklaring aan The Washington Post zegt een woordvoerder van  Huawei dat het bedrijf "geen zakelijke aanwezigheid" heeft in Noord-Korea. Verder wilde de woordvoerder op specifieke vragen, onder andere over de echtheid van de gelekte documenten, niet reageren.

"Huawei is volledig toegewijd om volledig conform te zijn met alle toegepaste wetgevingen en regelgeving in alle landen waar we actief zijn", zo luidt een verklaring van het bedrijf aan The Washington Post. "Dat is inclusief alle maatregelen omtrent export en regelgeving van sancties, afkomstig uit de Verenigde Naties, Verenigde Staten en de Europese Unie."

Mogelijke gevolgen

Het valt nog te bezien wat voor Huawei de gevolgen zijn na deze nieuwe onthullingen en aantijgingen vanuit de Verenigde Staten. Politici in de VS voeren ondertussen ook de druk op om opnieuw strengere maatregelen te nemen tegen Huawei nadat het handelsverbod werd opgeheven. Of die strengere maatregelen er ook zullen komen, valt nog af te wachten.

Afbeeldingen van het Huawei logo

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (5)
Bezig met laden van reacties...