Huawei Mobile Services is Huawei's alternatief voor de Play Store en Google-apps

Huawei Mobile Services is Huawei's alternatief voor de Play Store en Google-apps

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei's Mate 30 Pro is het eerste vlaggenschip van het bedrijf dat op de markt komt zonder de Google Play Store, Google Play Services, en daarmee ook Google-apps. Huawei Mobile Services (HMS) moet het alternatief voorstellen.

EMUI en Android Open Source Project

De Huawei Mate 30 Pro en de Mate 30 zijn officieel vanuit de Duitse stad München voorgesteld, maar hoewel we de toestellen voor het eerst gezien hebben en veel leerden over de functies en specificaties, blijven er nog veel vragen onbeantwoord. Door het handelsverbod dat de Verenigde Staten over Huawei heeft uitgeroepen, kan Huawei geen beroep doen op Google-diensten, en de Mate 30 Pro is daarom verschenen met een open-source versie van Android 10, waar de EMUI-softwareschil op gebaseerd is. 

[readmore articles="202295"]

Android Open Source Project (AOSP) bevat niet alle functionaliteit van Android, want Huawei-telefoons zullen geen gebruik kunnen maken van Google Play Services. Die dienst levert op de achtergrond veel werk op onze telefoons, want Android-apps van derde partijen zoals Instagram en Facebook gebruiken het om meldingen te geven. De dienst bevat ook belangrijke beveiligingsfuncties, veel games verbinden met Play Services en ook andere Google-diensten worden automatisch aangestuurd.

Het toestel

Problemen zonder Google Play Services

Stel, je boekt een hotel vanuit een app en je wil vanuit Google Maps even de locatie bekijken, dan wordt er automatisch de integratie in Google Maps vanuit de app gebruikt. Alleen ontbreekt Google Maps en alle andere Google-apps. Op een Huawei-telefoon zou je dus niet niet mogelijk zijn om op de kaart de locatie van je hotel te vinden, omdat de hotel-app beroep doet op Google Maps. Dat is maar één van de voorbeelden waarop de werking van Android-apps op Huawei-toestellen met EMUI 10, problemen op kan leveren.

[readmore articles="202288"]

Als alternatief zal Huawei voor het eerst zijn Huawei Mobile Services (HMS) ook buiten China lanceren. In het thuisland van de smartphonegigant zijn Google apps per definitie verboden, en maakt het merk gebruik van zijn App Gallery als alternatief voor de Play Store. Natuurlijk zijn nog niet alle Westerse apps beschikbaar op de eigen applicatiewinkel, en het bedrijf wil daarom een miljard dollar investeren om ontwikkelaars naar zijn eigen ecosysteem te trekken

'Gedwongen door de VS'

"We wilden dit niet doen. In het verleden hebben we dit nooit gedaan, maar we moesten het wel doen", zegt Huawei CEO Richard Yu op de lancering van de Mate 30 Pro in München. De Amerikaanse overheid heeft ons gedwongen om dit te doen. We hebben geen keuze. Google en andere Amerikaanse bedrijven weten dat we ertoe gedwongen zijn", aldus de CEO van Huawei.

Nieuws

Het bedrijf gaat deels eigen diensten ontwikkelen om Google-apps te vervangen, zoals een Maps-alternatief, maar het gaat ook alternatieven van derde partijen naar voren schuiven. Huawei overweegt bijvoorbeeld om andere applicatiewinkels van derden toe te voegen aan EMUI. Zoals de Aptoide-applicatiewinkel, waar het bedrijf al mee samenwerkt.

De Huawei Mate 30 Pro zal ook een uitgestelde lancering krijgen in Europa, dus zo koopt het merk zich nog meer tijd om de overgang naar een eigen ecosysteem zo goed mogelijk te laten voorlopen, en problemen door het ontbreken van Google Play Services te vermijden.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk