Nieuwe Huawei MateBook X Pro en 14: slim delen tussen laptop en telefoon

Nieuwe Huawei MateBook X Pro en 14: slim delen tussen laptop en telefoon
Huawei lanceert een nieuwe versie van zijn MateBook X Pro en MateBook 14. De nieuwe laptops met Windows 10 komen met kleinere schermranden en een slimme deelfunctie met smartphones.

Huawei MateBook X Pro en MateBook 14

Hier op Androidworld gaat onze aandacht veelal naar telefoons en wearables, maar op de Huawei Developer Conference lanceerde de Chinese techgigant ook een nieuwe line-up van laptops met Windows 10. Wat die MateBooks zo bijzonder maakt zijn de deelfuncties in combinatie met telefoons. Zo is er bijvoorbeeld OneHop, maar via Huawei Share kan je ook je telefoonscherm openen op je laptop om bestanden uit te wisselen. Huawei komt nu met verbeteringen voor OneHop en Huawei Share.

[readmore articles="209326"]

OneHop en Huawei Share

Allereerst is er OneHop. Je kon al eerder op de MateBook X Pro Pro de zijkant van de behuizing aantikken om zo een video of foto snel met je laptop te delen via NFC. Nu maakt het Chinese bedrijf dat delen nog eenvoudiger op de nieuwe MateBook X Pro en MateBook 14. Er is namelijk op die laptops een 3 maal grotere contactoppervlak op de touchpad voorzien voor de aanraking met je telefoon. Daarnaast is ook de afstand die vereist is voor de aanraking 1,5 keer groter.

Beelden van de laptop

Verder heb je nog Huawei Share waarmee je de content op het scherm van je telefoon kan delen op je laptop, en je scherm verschijnt dan in een venster. Je kan gewoon tekst en bestanden uitwisselen tussen de apparaten. Daarnaast is er nog de verbeterde Multi-screen Collaboration-functie van Huawei's EMUI 11-softwareschil waarmee je met meerdere vensters van apps op je smartphone kan multi-tasken op de MateBook.

Huawei MateBook X Pro - specificaties

We kunnen natuurlijk niet over de nieuwe MateBooks praten zonder ook de specificaties door te nemen. De MateBook X is de kleinste met zijn 13 inch LCD-touchscreen dat een resolutie heeft van 3000 x 2000 pixels. De schermranden zijn nog kleiner geworden bij deze laptop, en hij heeft nu een 90 procent screen-to-body-ratio. Verder weeg hij precies 1 kilogram en hij is 13 mm dik. De MateBook X Pro gebruikt verschillende chipsets van de tiende generatie van Intels Core i5 of i7. Er is ook 16 GB RAM en 512 GB opslag aanwezig.

Beelden van de MateBook

Huawei verbeterde ook de travel van het toetsenbord en het touchpad werd ook gevoeliger door de acht piëzo-elektrische platen. Onder één van de toetsen zit ook de webcam die verschijnt als je hem nodig hebt. Daarnaast zijn nu vier ingebouwde luidsprekers aan de buitenhoeken van de onderzijde. Ook de microfoons werden verbeterd, want net onder de touchpad zijn er nu twee naar voren gerichte microfoons. Huawei moest ook de temperatuur onder controle krijgen door de warmte meer te verspreiden over verschillende grafietlagen en ook richting het scharnier van de laptop. 

[readmore articles="209327"]

Beelden van de MateBook

Huawei MateBook 14 -specificaties

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de MateBook 14 een iets groter 14 inch scherm, en het apparaat neem dan ook een aantal eigenschappen over van zijn kleinere broertje. We focussen dus vooral op de verschillen. Dit apparaat heeft een lagere resolutie van 2160 bij 1440 pixels en het scherm is met of zonder touchscreen te verkrijgen. Verder gebruikt deze MateBook de meer kostenefficiënte AMD Ryzen 7 4800, de krachtige 40 watt versie. Die wordt ook bijgestaan door 16 GB RAM.

Beelden van de laptop

De MateBook 14 is door zijn grotere formaat wat dikker en hij heeft een gewicht van 1,53 kilogram. Die extra dikte maakt wel dat hij meer aansluitingen heeft dan enkel twee usb-c-poorten. De MateBook 14 komt met één usb-c-poort (voor opladen en DisplayPort), 2 usb-a-poorten, een HDMI-aansluiting en een 3,5 mm audiojack. Verder komt Huawei met een koeling via twee ventilators in plaats van één, en daarvoor moest het bedrijf het moederbord wat verkleinen.

Beschikbaarheid

De Huawei MateBook X Pro is te koop in een model met Intel Core i7-10510U, 16 GB RAM en 512 GB opslag vanaf 1799 euro. Voor de variant met Intel Core i5 en evenveel RAM en opslag betaal je 1599 euro. De laptop is vanaf oktober verkrijgbaar.

[readmore articles="202516"]

De MateBook 14 is te koop met een i5-10210U, 8 GB RAM, 512 GB opslag en de NVIDIA GeForce MX350-videokaart voor 999 euro. Het apparaat komt ook in een model met Intel Core i7-10510U-processor voor 1.299 euro. Ook deze MateBook 14 is vanaf oktober te koop.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Lees meer