Huawei Mate 40 Pro officieel: Huawei's krachtigste vlaggenschip is terug

Huawei Mate 40 Pro officieel: Huawei's krachtigste vlaggenschip is terug

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei Mate 40-reeks

De Huawei Mate 40, Mate 40 Pro en Mate 40 Pro Plus zijn tijdens een online lanceringsevenement van Huawei aangekondigd. De Mate-reeks staan voor Huawei's sterkste allround-toptoestellen, en dit jaar stelt Huawei 's werelds eerste 5 nanometer chipset voor die we in een smartphone hebben gezien. De Kirin 9000 is gemaakt volgens een nieuwer bakproces wat de telefoon meer energie-efficiënt maakt ten opzichte van zijn voorgangers die de 7 nanometer architectuur gebruiken.

Belangrijkste specificaties

Scherm en gezichtsherkenning

We nemen eerst een kijkje naar het scherm van de Mate 40 Pro. Huawei gebruikt een groter 6,76 inch OLED-paneel dat komt met een resolutie van 2772 x 1344 pixels. Het paneel heeft de afgeronde hoeken die we kennen van de Mate 30-reeks en het scherm is gebogen met een hoek van 88 graden. Dit keer maken de fysieke volumeknoppen een terugkeer, zodat je blindelings het volume kan aanpassen zonder te dubbeltikken aan de rand van het scherm. Het paneel heeft verder een verversingssnelheid van 90 Hz, wat vlottere animaties mogelijk maakt.

Onder het scherm zit ook opnieuw de optische vingerafdrukscanneer, en ook de geavanceerde gezichtsherkenning is nog steeds aanwezig. We zien alleen dat Huawei dit keer een einde maakt aan de 'notch' in de Mate-reeks en daarentegen kiest voor een pilvormige scherminkeping met een dubbele camera, net zoals bij de P40 Pro. Huawei zet de Time of Flight (ToF)-camera aan de voorkant in om je gezicht driedimensionaal te kunnen herkennen. De camera wordt ook gebruikt voor de nieuwe Eyes on Display (EoD)-functie die het scherm van je telefoon geactiveerd houdt zolang je er naar kijkt. Verder is de Mate 40 Pro IP 68 waterbestendig.

Prestaties en accu

De Mate 40 Pro komt dus met de 5 nm Kirin 9000 processor en die belooft betere prestaties, ook voor de verbinding met het snelle 5G-internet. De nieuwe modem is dubbel zo snel vergeleken met zijn voorganger in de Mate 30-reeks. Volgens Huawei is de chipset met zijn 3,13 Ghz kloksnelheid ook een kwart sneller in vergelijking met de Snapdragon 865, en de gpu is de helft sneller. Verder brengt Huawei de Mate 40 Pro uit met 8 GB RAM en 256 GB opslag of 12 GB aan werkgeheugen gecombineerd met 256 GB of 512 GB opslag. Je kan die opslag nog altijd uitbreiden met Huawei's NM-kaart, dat is een kleinere alternatief voor microSD.

Huawei rust zijn Mate 40 Pro uit met een 4400 mAh accu, en hoewel die accu iets kleiner is in vergeleken met zijn voorganger, heeft Huawei wel zijn nieuwe 66 watt SuperCharge-oplader die de telefoon 60 procent sneller oplaadt in vergelijking met zijn voorganger. De Mate 40 Pro ondersteunt ook 50 watt draadloos opladen en SuperCharge Wireless werkt 86 procent sneller in vergelijking met de Mate 30 Pro.

Camera-opstelling

Dat brengt ons bij de camera, en we zien dat Huawei vier camera's plaats in de vorm van een zwarte ring - de 'Space Ring' - op de achterkant met in het midden het Leica-logo. Dat is het bekende merk van cameraobjectieven waar Huawei al jarenlang mee samenwerkt. De hoofdcamera is dit keer dezelfde, uitstekende 50 MP sensor als bij de P40 Pro. De sensor heeft een f/1.9-diafragma en hij komt met optische beeldstabilisatie.

Daarnaast krijgt ook de periscoopcamera van de P-reeks een plaats en de Mate 40 Pro komt dus met 7x optische zoom en optische beeldstabilisatie. We zien verder een 20 MP groothoekcamera die de telefoon helpt om video's te maken in een bredere hoek. Als laatste is er een ToF-camera die de telefoon portretfoto's laat nemen met onscherpte op de achtergrond. Volgens de testers van DxOMark is de Mate 40 Pro ook de beste cameratelefoon van het moment, want hij heeft de hoogte totaalscore die er tot nu toe. Dat is eescore van 136 punten. Ook de selfiecamera is het hoogs gewaardeerd.

Slimme camerafuncties

Vooraan zit tot slot een 32 MP selfiecamera samen met de een tweede ToF-camera. Bijzonder is dat Huawei een groothoekcamera gebruikt. Je kan daarbij schakelen tussen een modus waarbij je het landschap op de achtergrond breed op de foto kan vastleggen, en anderzijds een tweede modus die foto's neemt in een kleinere hoek, waarbij je vooral zelf het belangrijkste deel van de foto bent. De Mate 40 Pro introduceert voor het eerst ook een slowmotion-functie voor de selfiecamera.

Met dank aan de nieuwe Kirin 9000-processor en zijn Neural processing Unit (NPU) lanceert Huawei ook een nieuwe functie die gebaseerd is op kunstmatige intelligentie. Met tracking Shot kan je tijdens het filmen automatisch een specifiek onderwerp in beeld houden. De camera gaat dan automatisch inzoomen op dat onderwerp naarmate het beweegt. Daarnaast is er een Story Creator-functie om verhalen te maken op sociale media en met de XD Fusion HDR-videofunctie zorgt de telefoon voor sterke camerabeelden 's nachts met voldoende contrast tussen de lichte en donkere elementen van een video.

Huawei Mobile Services

Als laatste is er nog Huawei Mobile Services dat dient als het onderliggend softwareplatform voor de Mate 40 Pro. Dat wil zeggen dat de telefoon werkt met de AppGallery en Petal Search Engine in plaats van de Play Store en Google-apps. Huawei introduceert ook zijn Petal Maps-app, dat is de nieuwe kaartenapplicatie waarmee het een alternatief wil bieden voor Google Maps.

Ook de Petal Search Engine, de zoekmachine voor apps, wordt verbeterd. Je kan nu een foto nemen van een app met je telefoon en vervolgens toont de zoekmachine hoe je hem op je telefoon met HMS installeert. De Mate 40 Pro komt tot slot met de EMUI 11-schil en hij werkt nog steeds met Android 10, de oudere versie van Android.

Huawei Mate 40 en Mate 40 Pro Plus

De Mate 40 heeft een kleiner 6,5 inch scherm dat minder sterk buigt aan de randen. Het paneel heeft een resolutie van 2376 bij 1080 pixels. Ook de 90 Hz verversingssnelheid blijft behouden bij het paneel. Verder zijn de specificaties vergelijkbaar, maar voor de camera zijn er verschillen. Hij heeft dezelfde 50 MP hoofdcamera, maar er is eenvoudigere periscoopcamera met 5x optische zoom en een groothoekcamera met 16 MP.

De Pro Plus-versie neemt alle eigenschappen van de Mate 40 Pro over, maar zijn camera heeft een periscoopcamera met 10x optische zoom. Hij combineert die camera met een tweede telecamera met 3xoptsiche zoom die inzoomt op de korte afstanden, en zo is de camera goed voor een zoomafstand van 17x optische zoom.

Beschikbaarheid

De Mate 40 en Mate 40 Pro zijn beschikbaar in Black en Mystic Silver. De Huawei Mate 40 Pro Plus is
uitgerust met een nanotech keramische achterkant in Ceramic White of Ceramic Black.

De Huawei Mate 40 Pro is vanaf 12 november in Nederland verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1.199,99 euro en vanaf vandaag online te bestellen in de HUAWEI Store.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk