Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro: dit zijn de verschillen

Huawei Mate 30 en Mate 30 Pro: dit zijn de verschillen

Huawei Mate 30-reeks

Op 19 september liet Huawei de Mate 30-serie zien: de eerste smartphonereeks, nadat Trump in mei besloot om Huawei op de Entity List te plaatsen. Dat was ook wel te merken op het event, want voor het eerst in tijden moest Huawei de feiten onder ogen zien: het mag geen Google Play Store op zijn telefoons leveren, tot ze van de Entity List zijn verwijderd. Ondanks de problemen, zijn het weer twee ‘pareltjes’ geworden, in mijn optiek. Vandaag vergelijken we de twee specificaties: want, als de informatie van onze bron klopt, dan zal de Huawei Mate 30-serie ons nog voor eind oktober bereiken.

Scherm

> Huawei Mate 30: 6,62 inch, 2.340 x 1.080, OLED, 19,5:9, 389 ppi, HDR10

> Huawei Mate 30 Pro: 6,53 inch, 2.400 x 1.176, OLED, 18,5:9, 409 ppi, HDR10

Bij een reeks zoals de Galaxy Note 10, is het scherm een van de grootste verschillen tussen de Note 10, en het daarvan afgeleide Plus-model. Huawei laat duidelijk zien, dat het bij de Mate 30 en Mate 30 Pro toch iets anders ligt. Op basis van specificaties, kunnen we zien dat de toestellen net iets meer verschillen (qua schermformaat) dan 0,1 inch. Daarbij dus geen bijzonderheden, en ook bij de resolutie zien we niks bijzonders. Voor beide schermen is gekozen voor een Full HD+-resolutie, en dat levert een pixeldichtheid op van rond de 400 ppi. Het zijn daarnaast allebei OLED-schermen.

Het toestel

Het verschil aan de voorkant, komt ook niet aan op de ondersteuning van HDR. Beide schermen zijn immers voorzien van ondersteuning van HDR10. Wel anders, is de inkeping aan de voorkant van de twee toestellen. In het geval van de Mate 30 Pro, zien we namelijk een bredere notch, met een 32 MP-selfiecamera en een TOF-sensor. De Mate 30 bevat dezelfde, of een vergelijkbare, TOF-sensor, maar bevat tegelijkertijd ‘slechts’ een 24 MP-selfiecamera. Een laatste verschil, ligt bij de afronding van het scherm: de Pro is een stuk scherper afgerond, dan bij het paneel van de ‘standaard’ Mate 30 het geval is.

Uiterlijk en grootte

> Huawei Mate 30: 160.8 x 76.1 x 8.4 mm, 196g

> Huawei Mate 30 Pro: 158.1 x 73.1 x 8.8 mm, 198g

Zoals al aangegeven zitten er maar weinig verschillen tussen beide toestellen: het formaat is nog een punt, waarop de toestellen vrijwel gelijk aan elkaar zijn. Om nog even terug te komen op het scherm van de Mate 30 Pro. Door de manier waarop Huawei het scherm een buiging heeft gegeven van 88-graden, was het lastig om fysieke knoppen aan de zijkant te plaatsen. Huawei heeft daarom ook gekozen, voor aanraakgevoelige knoppen. Links bevinden zich de volumeknoppen, en rechts zit de aan-/uitknop van de Mate 30 Pro. Op de Mate 30 (non-Pro), zijn alle knoppen aan de rechterkant in de behuizing gezet. Wat vind jij van de knoppen aan één kant? Laat het ons weten in de reacties!

Wat betreft aansluitingen op de telefoon, zien we nog altijd dat de 3.5 mm-audiopoort, niet op de Pro-versie aanwezig is. Voor de liefhebbers van de standaard Mate 30, is er goed nieuws: daar is de aansluiting namelijk behouden. Voor gebruikers van de Mate 30 Pro, zal het blijven bij usb-c-oortjes, of toch gebruikmaken van een dongle. Onderop de telefoon, zit ook de speaker, en in het geval van de Pro-variant, vinden we daar ook het simkaartslot. Via het simkaartslot, is het mogelijk om met een NM SD-kaart van Huawei het geheugen uit te breiden; standaard microSD-kaartjes passen niet.

Huawei Mate 30 Pro - Gesture Control

Volgens Huawei, komen de toestellen uit in dezelfde kleuren: Space Silver, Emerald Green, Cosmic Purple en Black. Het bedrijf heeft niet aangegeven welke kleuren er uiteindelijk - van welk toestel - de Benelux zullen bereiken. Ergens in oktober zal de introductie plaatsvinden van de Mate 30-series in Europa. Tegen die tijd, verwachten we te weten welke kleurvarianten er binnen Nederland te koop zullen zijn. Als dat bekend is, zullen we – voor zover mogelijk – een update brengen naar dit artikel.

Camera’s

> Huawei Mate 30:

Hoofdcamera: 40 MP, f/1.8

Groothoeklens: 16 MP, f/2.2

Telelens: 8 MP, f/2.4 - 3x optische zoom

> Huawei Mate 30 Pro:

Hoofdcamera: 40 MP, f/1.6

Groothoeklens: 40 MP, f/1.8

Telelens: 8 MP, f/2.4 - 3x optische zoom

Dieptecamera: TOF (Time of Flight)

Huawei heeft het zichzelf niet lastig gemaakt, als we kijken naar de camera’s, die we terugvinden op de Mate 30-serie. Het design van de cameraopstellingen is hetzelfde: in plaats van een vierkantje, is er een ronde module met drie (Mate 30) of vier (Mate 30 Pro) sensoren. Puur op specs gericht, is de Mate 30 Pro de ‘betere’ telefoon. Toch kunnen beide telefoons veel van dezelfde truckjes – er zit in beide toestellen namelijk eenzelfde 40 MP-sensor, die bij de Mate 30 Pro dienstdoet als groothoeklens, terwijl de sensor bij de Mate 30 aanwezig is als hoofdcamera; met in beide gevallen een f/1.6 diafragma.

Huawei Mate 30 Pro

Ook de telelens is uitgewisseld: in beide gevallen gaat het dus om een 8 MP-sensor, die foto’s maakt van objecten die drie keer zo ver weg kunnen zijn in vergelijking met de brandpuntsafstand van de ‘hoofdcamera’. Om het makkelijk te houden, hebben beide sensoren een f/2.4 diafragma. Verder is het verhaal voor beide toestellen wel anders. De Mate 30 Pro heeft immers een 40 MP-groothoeklens, terwijl de Mate 30 het moet stellen met een 16 MP-sensor met een groothoeklens. Ook mist het de TOF-sensor van de Pro, waarmee het in de praktijk mogelijk is om ‘betere’ portretfoto’s te maken.

Prestaties en opslag

> Huawei Mate 30:

HiSilicon Kirin 990, 7nm+ EUV 64-bit Octa-core (2.86 GHz + 2.09 GHz + 1.86 GHz)

8 GB-werkgeheugen

128 GB-opslaggeheugen

> Huawei Mate 30 Pro:

HiSilicon Kirin 990, 7nm+ EUV 64-bit Octa-core (2.86 GHz + 2.09 GHz + 1.86 GHz)

8 GB-werkgeheugen

256 GB-opslaggeheugen

Voor de Huawei Mate 30-reeks, heeft de fabrikant gekozen voor de HiSilicon Kirin 990-chipset. Het is de eerste processor van de Chinese fabrikant, met een ingebouwde 5G-chip. Daarnaast laat Huawei, met deze chip voor het eerst het '7nm+ EUV-procedé' zien. Zonder op de technische details in te gaan: de nieuwe productiemethode, moet ervoor zorgen dat je telefoon weer net iets zuiniger is, alsook in de praktijk sneller kunnen werken. Het ‘sneller kunnen werken’, is ook mogelijk door het gebruiken van nieuwe architecturen. Hoe dat in de praktijk zit, zal uiteraard in de toekomst moeten blijken.

Huawei Kirin 990

De Mate 30 maakt gebruik van de nieuwe Kirin 990-chipset

In geen van beide gevallen zal je het moeten stellen met ‘weinig’ opslaggeheugen. Beide telefoons zijn uitgerust met 8 GB-werkgeheugen – een upgrade vanaf de minimumvariant van 6 GB, ten tijde van de Mate 20-reeks. Bij het opslaggeheugen, verschillen de twee toestellen wel van elkaar. Zo is de Mate 30 voorzien van ‘slechts’ 128 GB-opslaggeheugen, terwijl de Mate 30 Pro in de basis zo’n 256 GB-opslaggeheugen mee zal krijgen. Uitbreiden kan met een NM SD-kaart van Huawei, die in Nederland overigens vrij schaars verkrijgbaar zijn. Het is dus mogelijk, maar wel wat moeilijker.

Batterij

> Huawei Mate 30: 4.200 mAh

> Huawei Mate 30 Pro: 4.500 mAh

Bij de onthulling van de Mate 20 en Mate 20 Pro in 2018, werd het mij wel duidelijk: vooral op de nieuwe functies, zoals snelladen, wordt gesneden bij de non-Pro variant. Ditmaal lijkt het verschil lijkt het verschil zo goed als afwezig te zijn. Beide telefoons kunnen snelladen met 40 W, door de lader uit de doos te gebruiken. Ook het draadloos opladen, gaat een stuk sneller. Met de lader, die Huawei los verkoopt, kan de Mate 30 Pro tot 27 W draadloos opladen. Een flinke verbetering, een jaar geleden stelde Huawei immers nog zijn 15 W ‘draadloze snellader’ voor, met de Mate 20-serie.

Het overgebleven verschil zit hem ditmaal voornamelijk in de batterijcapaciteit van de toestellen. In de Mate 30 Pro, krijg je 300 mAh extra ten opzichte van de Mate 30. Gezien beide toestellen bijna net zo groot zijn, zal dat vermoedelijk wel een positief effect hebben op de batterijduur van de Mate 30 Pro. Tegelijkertijd, de Mate 20 en P30-series hebben laten zien, al extreem lang mee te gaan met hun kleinere batterijen. Als we gaan testen, dan kunnen we uiteraard pas zien of dat ook geldt voor de Mate 30. Prestaties uit het heden, geven immers geen garanties over toekomstige prestaties.

Huawei Mate 30 Pro  - Wireless charging

Prijs

> Huawei Mate 30:

8 GB / 128 GB - €799

> Huawei Mate 30 Pro:

8 GB / 256 GB - € 1.099

Wat betreft de prijs van de Mate 30 Pro, die ligt 100 euro boven de adviesprijs van de Mate 20 Pro. In ruil voor de hogere prijs, krijg je wel 2 GB RAM en 128 GB-opslag erbij extra, in die zin dus niet eens zo’n hele onverstandige ruil. Prijzen van de Mate 30 liggen gelijk aan die van de Mate 20 uit 2018. Of er op ten duur nog meerdere opslagconfiguraties bij zullen komen, heeft Huawei vooralsnog niet aangegeven.

Conclusie

Wat valt er eigenlijk op aan de toestellen? Er is sowieso een rode lijn zichtbaar: de Mate 30 en Mate 30 Pro, lijken heel erg op elkaar. Van de HiSilicon Kirin 990 SoC, tot de camera’s achterop de Mate 30 en Mate 30 Pro – de verschillen zijn ontzettend klein. Ook de verschillen in de batterijcapaciteit blijft vrij klein, met een verschil van 300 mAh. Snelladen is op beide toestellen gelijk, met 40 W via draad en 27 W via een draadloze snellader. Het scherm is op de Mate 30 Pro wel wezenlijk anders, zelfs al is het formaat bijna gelijk. Ook krijgt de Mate 30 Pro meer opslaggeheugen: het is wat je nodig hebt...

Huawei Mate 30 - camera

Wil je een telefoon die er anders uitziet dan de bestaande telefoons, de beste cameraopstelling van de twee telefoons en een grotere batterij: kies dan de Pro-variant. In de andere gevallen, mits je met minder opslaggeheugen kan leven, is de Mate 30 waarschijnlijk de betere keuze. Prestaties zullen in de praktijk weinig van elkaar ontlopen, gezien dezelfde chipset aanwezig is. Of je uiteindelijk een van de toestellen wilt kopen, is uiteraard aan jou. Gezien de Play Store niet wordt meegeleverd, kan je in de praktijk geen Google-apps gebruiken; dat zal voor veel gebruikers wel een vrij lastige stap zijn.

Huawei Mate 30 of Mate 30 Pro kopen

Normaliter maakt Huawei bij het event bekend, wanneer een nieuw toestel in de winkel te zien zal zijn. In het geval van de Huawei Mate 30-reeks, is dat niet het geval. Gezien het debacle met de VS en Googles software, is het nog onbekend wanneer de Mate 30 daadwerkelijk verschijnt. Richard Yu gaf in een interview aan de Mate 30-reeks in oktober uit te willen brengen. Bronnen van Androidworld hebben een lancering in oktober eerder al bevestigd: het is nu nog even afwachten.

Huawei Mate 30
4200 mAh
6.62 inch - 2340 bij 1080 px
128 GB
Kirin 990

Meer info

Huawei Mate 30 Pro
4500 mAh
6.53 inch - 2400 bij 1176 px
128/256 GB
Kirin 990

Meer info

Huawei Mate 30
4200 mAh
6.62 inch - 2340 bij 1080 px
128 GB
Kirin 990

Meer info

Huawei Mate 30 Pro
4500 mAh
6.53 inch - 2400 bij 1176 px
128/256 GB
Kirin 990

Meer info

Lees meer over:
Huawei Mate 30 Pro

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties