Huawei Mate 30 Pro: mysterieus achterpoortje is verwijderd

Huawei Mate 30 Pro: mysterieus achterpoortje is verwijderd

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een achterpoortje waarmee je Google-apps kon installeren op de Mate 30 Pro is enkele uren na de ontdekking weer ongedaan gemaakt. Het gaat om speciale toestemmingen van de app LZ Play die het mogelijk maakte om alle Google-apps op de telefoon te laten functioneren.

Google-apps en Huawei Mate 30 Pro

Google-apps laten werken op de Mate 30 Pro is opnieuw onmogelijk. Om apps te laten werken is Google Play Services nodig, en als je dat op de telefoon wil installeren, moet je de toestemming hebben om systeem-apps te installeren op het apparaat. Dat is alleen mogelijk als je telefoon geroot is, maar Huawei laat gebruikers niet zelf de rechten over hun telefoon in handen nemen.

[readmore articles="202456"]

Er was slechts één app waar we recent over schreven, genaamd LZ Play, die het wel mogelijk maakt om systeem-apps te installeren op het apparaat, maar die is nu op mysterieuze wijze offline gehaald. Dat gebeurde volgens 9To5Google slechts enkele uren nadat Android-beveiligingsonderzoeker John Wu een kijkje nam in de code van de app.

De video waarin we Google-apps zien werken op de Mate 30 Pro dankzij LZ Play

Vreemde ontdekkingen

Wu ontdekte dat de applicatie speciale toestemmingen had die enkel gelden voor Huawei-telefoons en mysterieus genoeg werden twee ervan nergens omschreven. Dergelijke toestemmingen kunnen in principe alleen maar  door Huawei kunnen worden gegeven aan de hand van een digitale handtekening. Zo'n handtekening wordt doorgaans enkel gegeven na een uitgebreid beoordelingsproces.

[readmore articles="202373"]

Wu legde zijn ontdekking in een artikel bloot als een mysterieus achterpoortje in Huawei-telefoons dat duidelijk met opzet is gebouwd. Enkele uren na publicatie was de website van LZ Play offline en werkte de installatie van het apk-bestand van de tool niet langer. Bovendien begonnen ook telefoons waarop LZ Play al geïnstalleerd was anders te functioneren, want de toestellen slaagden plots niet langer voor de SafetyNet-test. Dat is een test van Google waarmee het bedrijf vaststelt of een telefoon beveiligd en legitiem is. Toestellen die bijvoorbeeld geroot zijn, slagen niet in de test en een betaalfunctie zoals Google Pay werkt dan niet. 

NewPipe - Huawei Mate 30 Pro

Via de alternatieve app Newpipe kan je YouTube deels laten werken op de telefoon

Sporen gewist

Het is duidelijk dat de informatie die gisteren over LZ Play gelekt is, niet naar buiten mocht komen. Want de ontwikkelaars achter de tool probeerden zoveel mogelijk sporen te wissen met het offline halen. Wu verwacht naar eigen zeggen dat Huawei, of een persoon die dicht bij het bedrijf staat, bewust een achterpoortje in de Mate 30-reeks wilden bouwen om zo het installeren van Google-apps mogelijk te maken.

[readmore articles="202496"]

Zo'n achterpoortje dat door de beoordelingsprocedure van Huawei is goedgekeurd bevindt zich in de grijze zone van de wetgeving, want door het handelsverbod van de Verenigde Staten mag Huawei geen Google-apps- en diensten op de telefoons aanbieden.

Alternatieven voor Google-apps

Nadat LZ Play als sneeuw voor de zon is verdwenen, is er dus niet langer een manier om Google Play Services op de Mate 30-reeks te laten werken. Al betekent dat ook dat nieuwe gebruikers niet langer blootgesteld zijn aan de potentiële risico's die de app met zich meebracht.

We verwachten dat we in de toekomst nog meer pogingen zullen zien waarbij ontwikkelaars een Google-ervaring op de telefoon willen aanbieden die zo dicht mogelijk bij het origineel leunt. Al zal Huawei zelf gebruikers richting zijn eigen alternatief willen verwijzen.

Het toestel

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk