Huawei mag weer Qualcomm-chips kopen, niet zonder beperkingen

Huawei mag weer Qualcomm-chips kopen, niet zonder beperkingen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Huawei verloor in september toegang tot de leveringen van HiSilicon Kirin-chipsets voor zijn telefoons en netwerkapparatuur. Qualcomm zou Huawei uit de brand mogen helpen door zijn chipsets aan de Chinese fabrikant te leveren. Reuters meldt dat er beperkingen zijn opgesteld.

Qualcomm en Huawei

Huawei wist de afgelopen jaren zijn afhankelijkheid van chipontwikkelaars als Qualcomm af te bouwen, door zijn eigen HiSilicon-chips te fabriceren. Enkel sommige midrange-telefoons werden voorzien van Qualcomm-chips. Als gevolg van de productiestop van Kirin-chips moet Huawei op zoek naar andere leveranciers voor chipsets, en Qualcomm is één van de eerste partijen die daarin mag voorzien.

Huawei mag weer Qualcomm-chips kopen, niet zonder beperkingen

Qualcomm zou eerder bij het Amerikaanse handelsdepartement hebben gepleit voor een licentie om te handelen met Huawei. Voor lange tijd bleef het stil en was het onbekend of Qualcomm zo’n licentie zou krijgen. Een rapportage van Reuters bevestigt ditmaal dat Qualcomm een licentie van het handelsdepartement heeft ontvangen om ‘4G mobiele chips’ te leveren aan Huawei. Volgens Qualcomm gaat het om chips voor mobiele apparaten.

Chips voor mobiele telefoons

Hoewel Qualcomm niet voluit zegt dat het om chipsets voor telefoons gaat, is de kans erg groot dat het om die productcategorie gaat. Er lijkt wel een belangrijke beperkende factor te zijn aangebracht in de licentie: er mogen namelijk geen 5G-chips worden geleverd. Qualcomms recente high-end chipset, de Snapdragon 865, moet voorzien worden van een 5G-modem. Steeds meer chipsets in het midrange-segment, zoals de Snapdragon 690 en Snapdragon 765G, hebben zelfs een ingebakken 5G-modem.

Gerelateerde artikelen

Ondertussen zou Huawei ook in gesprek zijn met het Taiwanese MediaTek om Dimensity-chipsets te gebruiken in Huawei-toestellen. Of MediaTek ook daadwerkelijk chips mag verkopen aan Huawei is onbekend. Omdat MediaTek gebruikmaakt van Amerikaanse technologieën bij zijn chipproductie, heeft de fabrikant eveneens een licentie aangevraagd bij het Amerikaanse handelsdepartement. Fabrikanten als LG en Micron zouden momenteel zo’n aanvraag hebben uitstaan.

Licentie voor Samsung

Samsung nam eerder een handelslicentie in ontvangst om AMOLED-schermen te leveren aan Huawei. Of Huawei de handelsblokkade volledig te boven kan komen door de leveringen van hardware door licentiegerechtigde partijen, is nog onbekend. Herstel in Europa zal uitblijven tot Huawei weer toestellen met de Google Play Store mag afleveren. Of Google een aanvraag heeft uitstaan voor een handelslicentie en wat de status daarvan is, blijft onbekend.

Huawei mag weer Qualcomm-chips kopen, niet zonder beperkingen

Huaweis P30 Pro was het laatste Huawei-vlaggenschip met de Play Store

Handel met Huawei is in mei 2019 aan banden gelegd; in het begin bleef deze blokkade beperkt tot handel met Google en een aantal andere Amerikaanse leveranciers. Partijen gevestigd in andere landen hadden weinig tot geen last van de blokkade. Pas toen het handelsdepartement besloot om de handelsblokkade te verleggen tot alle Amerikaanse technologieën, kreeg Huawei te maken met tekorten van componenten als Kirin-chipsets.

0 reacties

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk