Huawei had jarenlang toegang tot telefoongesprekken van mobiele KPN-klanten, dat blijkt uit een geheim intern rapport van de telecomprovider uit 2010. Het voorbestaan van ‘KPN Mobiel’ kwam ernstig in gevaar door deze conclusie, mede omdat het Chinese bedrijf met deze ongeautoriseerde toegang gesprekken van toenmalig minister-president Balkenende kon afluisteren.
Afgeluisterde KPN-klanten
Huawei had in 2010, ten tijde van de publicatie van het rapport, vrije toegang tot het KPN-netwerk. Met deze vrije toegang kon het technologiebedrijf KPN-klanten afluisteren, evenals het netwerk van KPN platleggen. Opvallend is dat Huawei zowel vanuit de KPN-kantoren, als vanuit zijn kantoren die in China zijn gevestigd, toegang had tot de telefoongesprekken van mobiele KPN-klanten. Of er van de afluistermogelijkheid gebruik is gemaakt, is niet bekend – er werd op dat moment namelijk nog niet bijgehouden welke nummers door wie werden afgeluisterd.
Gerelateerde artikelen
Het ongecontroleerd aftappen van telefoonnummers is in strijd met de Telecommunicatiewet, en is ook een uitstap van de afspraken tussen KPN en Huawei over de toegang tot gevoelige gegevens. In het rapport, dat destijds in opdracht van KPN door Capgemini werd opgesteld, stellen onderzoekers dat Huawei zich daarmee “niet als een betrouwbare partner” gedraagt. Een flink dilemma voor KPN: de telecomprovider investeerde in die tijd flink in zijn mobiele netwerk, en had daarvoor Huawei in huis genomen.
Samenwerking met Huawei
Tot een afbouw van het gebruik van Huawei-apparatuur heeft het rapport niet geleid, ondanks dat het rapport intern wel werd beschouwd als een mogelijk einde van KPN Mobiel: “Het voortbestaan van KPN Mobiel is ernstig in gevaar omdat mogelijk vergunningen worden ingetrokken of overheid en bedrijfsleven hun vertrouwen in KPN opzeggen indien bekend wordt dat de Chinese overheid ongecontroleerd mobiele KPN-nummers kan afluisteren en het netwerk kan platleggen”, zo citeert de Volkskrant vanuit het rapport.
KPN nam als gevolg van het rapport wel het besluit om “niet over te gaan tot uitbesteding”. Dit was met name gericht op het onderhouden van het mobiele netwerk. Tot op vandaag voert KPN zelf de benodigde onderhoudswerkzaamheden uit aan zijn ‘kernnetwerk’, de belangrijkste onderdelen van het telecomnetwerken.
KPN en Huawei ontkennen
Zowel KPN als Huawei ontkennen in hun reacties dat er ongeautoriseerde toegang is geweest tot de gesprekken van mobiele KPN-klanten. KPN stelt dat het nooit heeft geconstateerd dat Huawei klantgegevens heeft ingezien: “In alle jaren hebben we nooit geconstateerd dat door Huawei klantgegevens zijn ontvreemd uit onze netwerken of klantsystemen, of dat er is afgeluisterd. Als dat wel zo was geweest, hadden we de bevoegde autoriteiten en onze klanten hierover zeker geïnformeerd en maatregelen getroffen richting de leverancier”, aldus een woordvoerder van KPN.
Gerelateerde artikelen
Huawei volgt met eenzelfde reactie, en stelt nooit toegang te hebben gehad tot de klantgegevens van KPN Mobiel-klanten: “Huawei-medewerkers hebben geen toegang gehad tot het netwerk en de data van KPN, noch gegevens onttrokken aan dat netwerk”, liet een woordvoerder van Huawei weten.
Het bewijs dat Huawei data heeft onttrokken aan het netwerk van KPN ontbreekt. Het onderzoek uit 2010 werd ook niet gezien als een constatering dat Huawei klantgegevens heeft onttrokken aan het KPN-netwerk, maar werd juist gezien als waarschuwing voor de mogelijke gevaren van zulke Chinese technologiebedrijven.