'Huawei's Kirin 990 met tweede generatie 7nm-bakproces al in de maak'

'Huawei's Kirin 990 met tweede generatie 7nm-bakproces al in de maak'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Kirin 980

Onlangs lanceerde Huawei de Mate 20 en de Mate 20 Pro. Dat zijn de eerste twee toestellen die werken met de nieuwe SoC van eigen makelij, de Kirin 980 die de Chinese gigant op IFA 2018 voorstelde. De Kirin 980 is een chipset die gemaakt werd van een vernieuwd 7 nanometer-bakproces en hij bevat maar liefst 6,9 miljard transistors. Hij is ook de eerste die werkt met de vernieuwde ARM Cortex-A76 architectuur, en in onze review van de Huawei Mate 20 Pro lees je hoe krachtig hij is.

De chip heeft voor het eerst ook met twee Neural Process Units (NPU's) Dat zijn twee processors die specifiek de rekenkracht voor toepassingen met kunstmatige intelligentie (AI) op zich nemen. De Mate 20 Pro komt met een reeks geavanceerde camerafeatures waarbij die extra rekenkracht erg goed van pas komt, zodat de gewone processorkernen niet volledig belast worden.

Kirin 980

De opvolger

Volgens geruchten zou Huawei ondertussen al volop investeren in een opvolger genaamd Kirin 990. Volgens de informatie zou Huawei daarvoor al samenwerken met chipfabrikant TSMC. Elke test die wordt uitgevoerd met de technologie achter de nieuwe chipset - die Kirin 990 zou gaan heten - zou Huawei een investering van 200 miljoen yuan kosten, omgerekend 25,56 miljoen euro.

Volgens de informatie gaat de volgende high-end Kirin verder borduren op het 7nm bakproces, maar dan op de tweede generatie van het bakproces die door TSMC is ontwikkeld. Daarbij wordt de hoeveelheid transistors met 20 procent verhoogd en het energieverbruik verlaagd met 10 procent. Verder zou ook de algemene prestaties verhoogd worden met 10 procent.

Het gaat natuurlijk om een heel vroeg gerucht en dus moeten we dat met een korrel zout nemen. Anderzijds is het natuurlijk niet ondenkbaar dat de chip-afdeling van Huawei na de Kirin 980 ondertussen aan een opvolger werkt. Binnenkort lanceert ook Qualcomm een concurrent voor de Kirin 980 die waarschijnlijk Snapdragon 8150 zal heten. Het wordt interessant om dan te bekijken hoe de machtsverhoudingen liggen tussen de chipsets.

Huawei Mate 20 Pro

De Huawei Mate 20 pro

Via: Gizchina

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk