Huawei registreert eigen Android-alternatief in nog meer landen

Huawei registreert eigen Android-alternatief in nog meer landen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Huawei heeft de merknaam voor zijn eigen besturingssysteem naast de EU in nog meer landen vastgelegd. Dit is het eigen besturingssysteem van Huawei dat als alternatief voor Android zou dienen.

Huawei verkeert in een crisis

Het nieuwe besturingssysteem van Huawei moet zo snel mogelijk als alternatief dienen voor het Android-besturingssysteem van Google. Dit is het noodscenario dat Huawei ten gevolge van het handelsverbod dat de regering-Trump heeft opgelegd in werking heeft gesteld. Door dit verbod is Huawei zijn Android-licentie kwijtgeraakt. 

[readmore articles="199644"]

De Verenigde Staten heeft inmiddels verzachtende maatregelingen voor 90 dagen ingevoerd maar het vastleggen van het handelsmerk Hongmeng in verschillende landen duidt erop dat Huawei er geen vertrouwen in heeft dat China en de Verenigde Staten in de tussentijd tot een oplossing komen. Als dat zo is dan zou het bedrijf namelijk opnieuw de samenwerking met Google (Android-licentie) en de verschillende Amerikaanse partners verliezen. Een eigen besturingssysteem is dan van levensbelang.

Merknaam Hongmeng vastleggen

Eerder legde de Chinese fabrikant in in Europa, via de European Union Intellectual Property Office (EUIPO), al de handelsmerken Huawei ARK OS, Huawei ARK, ARK en ARK OS vast. Volgens persbureau Reuters heeft Huawei het handelsmerk Hongmeng nu in minstens negen andere landen ingediend. Reuters baseert dit op gegevens van het World Intellectual Property Organization (WIPO).

[readmore articles="199802"]

Huawei werkt al geruime tijd aan een eigen besturingssysteem en de komst hiervan lijkt nu steeds dichterbij. Vanaf augustus of september zou Ark OS of Hongmeng beschikbaar kunnen worden gemaakt voor gebruikers. Huawei spoort in ieder geval ontwikkelaars al aan om apps te lanceren op zijn eigen applicatiewinkel, de AppGallery.

Huawei P30 Pro

Huawei P30 Pro

Crisis-management

Ondertussen heeft Jurgen Thysmans, woordvoerder van Huawei België op LinkedIn benadrukt dat Huawei beveiligingsupdates en after-sales services blijft leveren voor alle bestaande Huawei smartphones en tablets, die verkocht zijn en momenteel te koop worden aangeboden. Hij geeft daarnaast vier redenen waarom je je geen zorgen hoeft te maken:

> Je kan alle Android-apps (zoals de Play Store, Gmail en YouTube) blijven gebruiken

> Alle apps blijven hun updates ontvangen

> Smartphones en tablet blijven beveiligingsupdates krijgen

> Bij vragen of problemen kan je terecht bij de dienst na-verkoop. De standaard 2 jaar-fabrieksgarantie is geldig zoals altijd.

Huidige Huawei-smartphones zullen dus ondersteuning blijven krijgen. Het is nog onbekend of toekomstige Huawei-smartphones van deze garanties kunnen genieten. Het is mogelijk dat deze toestellen worden uitgerust met Hongmeng.

Huawei reactie op ondersteuning

Google maakt zich zorgen over de hele situatie. Het eigen besturingssysteem van Huawei zou volgens de techgigant minder veilig zijn dan Android en makkelijk ten prooi kunnen vallen van kwaadwillenden waaronder China. Inmiddels heeft deze crisis er ook voor gezorgd dat Huawei zijn doel om de grootste smartphonefabrikant te worden heeft uitgesteld.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk