Huawei HiSilicon Kirin 980: ’s werelds eerste 7nm chipset

Huawei HiSilicon Kirin 980: ’s werelds eerste 7nm chipset

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Geruchten

Huawei gaat een nieuwe SoC introduceren voor zijn Mate 20 Pro-telefoon. De HiSilicon Kirin 980 is gemaakt volgens een 7nm-architectuur gebaseerd op het bakproces van chipmaker TSMC. Het resultaat is een processor die volgens geruchten 20 procent sneller is dan de HiSilicon Kirin 970 uit de Huawei P20 en Honor 10, en daarnaast 40 procent meer energie-efficiënt dan de 10nm-chip.

Toch zijn er nog een aantal zaken onduidelijk, bijvoorbeeld de samenstelling van de processorkernen van Huawei’s nieuwe krachtpatser. Volgens bronnen van Gearburn bestaat de chipset uit vier Cortex 76-cores geklokt op 2,8GHz en vier Cortex A55-cores. Verder zou hij een nieuwe Neural Processing Unit (NPU) hebben die meer rekenkracht voor betere toepassingen van kunstmatige intelligentie moet brengen.

Gsmarena heeft heel andere informatie opgevangen op basis van een screenshot waarop de specificaties van de chipset te lezen zouden zijn. Daarop is te zien dat hij bestaat uit vier Cortex A77-kernen en vier Cortex A55-kernen met een zelfde kloksnelheid van 2,7 GHz voor de krachtigste kernen. Dat de HiSilicon Kirin 980 met vier Cortex A77-kernen zal werken achten we als onwaarschijnlijk, omdat die architectuur nog niet door ARM is bekendgemaakt. Al bestaat natuurlijk altijd de kans dat we dat nog mogen verwachten.

Beschikbaarheid

Hoewel de details van de nieuwe 7nm-chipset nog een vraagstuk zijn, verwachten we dat de Huawei Mate 20 Pro de eerste smartphone zal zijn die met de HiSilicon Kirin 980 gelanceerd wordt. Het is nog niet bekend wanneer we hem zullen zien, maar andere jaren stelt Huawei zijn nieuwe phablets voor in de maanden oktober of november.

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Pro

Via: Gearburn, Gsmarena

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk