'Huawei is nu wereldwijd de grootste fabrikant van smartphones'

'Huawei is nu wereldwijd de grootste fabrikant van smartphones'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Samsung en Huawei

Samsung is al jarengang de grootste fabrikant van smartphones wereldwijd, maar Huawei heeft het nooit onder stoelen of banken gestopt dat het niets liever wil dan gewoon de fakkel van Samsung overnemen. Huawei was de voorbije jaren al aan een sterke groei bezig, maar het handelsverbod in de Verenigde Staten heeft de verkoop van Huawei-telefoons buiten China bemoeilijkt. Huawei verkoopt nu namelijk telefoons zonder de Google-diensten.

Toch lijkt het erop dat Huawei alsnog de grootste fabrikant van smartphones is geworden, dat blijkt uit cijfers van het marktanalysebureau Canalys. Zij stellen vast dat Huawei in het tweede kwartaal van 2020 55,8 miljoen smartphones heeft verkocht, ten opzichte van 53,7 miljoen bij Samsung. De verkoop van Samsung-telefoons daalde met 30 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Beelden van de marktsituatie

Oorzaak van machtswissel

De impact van het coronavirus vormt volgens de analisten de belangrijkste reden van de machtswissel. China is wereldwijd een van de landen die minder sterk is getroffen door de virusuitbraak, terwijl Huawei ondertussen meer dan 70 procent van zijn telefoons in het thuisland verkoopt. Samsung heeft dan weer een heel klein marktaandeel in China. Huawei zag zijn verkoop buiten het thuisland met 27 procent verminderen, maar in China groeiden de verkoopcijfers sinds de Amerikaanse sancties. Onderstaande tabel toont Huawei's sterke positie in China.

Beelden van de marktsituatie

"De eerste plaats nemen is erg belangrijk voor Huawei", zegt Canalys-analist Mo Jia. "Het bedrijf wil maar al te graag de kracht van zijn merk tonen aan Chinese consumenten, onderdelenleveranciers en ontwikkelaars. Huawei moet ze ervan overtuigen om te investeren en het zal de boodschap van zijn succes wijd verspreiden in de komende maanden." Al verwachten de analisten dat Huawei zijn marktleiderschap in de huidige omstandigheden op langere termijn niet zal kunnen vasthouden. Tot slot raakte recent ook bekend dat Huawei's omzet in het eerste kwartaal van 2020 is gestegen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk