Huawei Mate 30 Pro krijgt geen Play Store of Google-apps, dit is de oplossing

Huawei Mate 30 Pro krijgt geen Play Store of Google-apps, dit is de oplossing

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei CEO Richard Yu bevestigt dat de Huawei Mate 30-reeks zonder ondersteuning komt voor de Google Play Store en Google-apps, maar Huawei werkt aan een oplossing.

Geen Google-diensten

Gisteren raakte via een Amerikaanse journalist bekend dat de Mate 30-reeks van Huawei de eerste zal zijn die zonder een voorgeïnstalleerde Play Store of populaire apps van Google komt. De reden daarvoor is het handelsverbod tussen de Verenigde Staten en China, dat Google verbiedt om zijn software met Huawei te delen. Huawei's CEO Richard Yu bevestigt nu dit nieuws, maar hij spreekt ook over alternatieven die ervoor zorgen dat gebruikers nog steeds met populaire Google-diensten aan de slag kunnen.

[readmore articles="202009"]

Na maanden van speculatie is het Richard Yu, Huawei's CEO, die er een einde aan maakt en tegen journalisten op de IFA-beurs in Berlijn spreekt over de manieren die zijn bedrijf onderzoekt waarmee je Google-apps kan installeren op de open-source-versie van Android (AOSP). Huawei gaat namelijk niet zijn eigen Harmony OS op gebruikers loslaten, maar kiest voor de gratis versie van Android, dus zonder Google-diensten. 

Render van de vermoedelijke Huawei Mate 30 Pro

Gelekte renders van de Mate 30 Pro

Oplossingen

Volgens Yu zorgt het open-source-aspect van Android voor "tal van mogelijkheden" waarop Huawei Google-diensten, ofwel 'Google Mobile Services', alsnog kan activeren, en hij zegt erbij dat het "vrij eenvoudig" zal werken voor de gebruiker. Richard Yu wijst daarbij waarschijnlijk op de mogelijkheid dat een derde partij de Google-diensten kan installeren op telefoons. Eerder gebeurde dat ook bij het Chinese Meizu, waar een voorgeïnstalleerde applicatiemarkt de Google-diensten kon downloaden en installeren.

[readmore articles="201933"]

Enkele maanden geleden raakte bekend dat het bedrijf de handen in elkaar sloeg met de Portugese applicatiewinkel Aptoide, en mogelijk zal de Chinese gigant van die samenwerking gebruikmaken om alsnog de populaire apps te installeren. Voorlopig werd dat nog niet door de CEO van Huawei bevestigd.

Het is belangrijk dat Huawei's methode gebruiksvriendelijk werkt, want een mogelijk negatief gevolg is dat gebruikers de apk-bestanden bij onbekende bronnen zullen downloaden. We zagen dat bijvoorbeeld gebeuren bij de lancering van Fortnite voor Android, dat niet via de Play Store kon worden gedownload. Meteen verschenen er toen onbetrouwbare versies van de populaire game op het internet, die malware kunnen bevatten. Ook Google waarschuwde de Amerikaanse overheid al voor de gevaren die kunnen ontstaan door gebruik van de open-source-versie van Android.

Huaweis HarmonyOS

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk