Huawei en ZTE mogen geen nieuwe telecom-apparatuur verkopen in de VS

Huawei en ZTE mogen geen nieuwe telecom-apparatuur verkopen in de VS

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Huawei en ZTE liggen al jaren overhoop met de Verenigde Staten. Bedrijven als Google mogen zelfs geen nieuwe contracten met de Chinese bedrijven afsluiten. Dat blijft voorlopig nog wel even zo: de Amerikaanse FCC (Federal Communications Commission) verbiedt Huawei en ZTE om nieuwe telecom-apparatuur te verkopen in het land. Hetzelfde geldt voor beveiligingscamera’s.

Huawei en ZTE

Huawei en ZTE mogen niet alleen apparaten zelf verkopen in de VS: ze mogen ook niet geïmporteerd worden naar het land. Het betekent niet direct dat er helemaal geen Huawei- of ZTE-apparatuur in de States te vinden is: eerder goedgekeurde apparatuur mag wel worden verkocht. Het is een unaniem besluit van de FCC omdat het meent dat deze bedrijven een bedreiging kunnen vormen voor de openbare veiligheid en vertrouwt ze niet met de beveiliging van overheidsfaciliteiten. Het verbod geldt ook voor Hytera, Hikvision en Dahua.

In Nederland ziet Huawei ook verschillende verboden tegen zich. Zo mag het Chinese bedrijf geen kerntechnologie meer leveren voor het 5G-netwerk. Of eigenlijk: voor de essentiële delen van dat netwerk. Veel andere landen zijn nog wat strenger als het gaat om Huawei in hun netwerken: Australië, Japan, Canada, Zweden en het Verenigd Koninkrijk verbieden Huawei-apparatuur in hun netwerk. Er wordt namelijk onder andere gevreesd voor spionage vanuit China.

Gerelateerde artikelen

Secure Equipment Act

In de Verenigde Staten is er ook al jaren grote angst voor China. Zo ondertekende Joe Biden in november vorig jaar een wet genaamd de Secure Equipment Act, waardoor de apparatuur van ZTE en Huawei kan worden verboden. Het gaat dan om apparatuur waarvan de Amerikaanse regering meent dat het een ‘onaanvaardbaar risico’ is voor de nationale veiligheid in het land.

Het handelsverbod dat inmiddels ook al jaren van kracht is op de telefoons van Huawei heeft enorme invloed gehad op het succes van het merk. Huawei was hard op weg om één van de grootsten te worden, maar sinds steeds meer landen hun twijfels hebben bij de eventuele inmenging van de Chinese overheid en de VS zelfs met dat handelsverbod kwam, is die markt voor het merk enorm ingezakt: het mocht ook geen nieuwe Android-telefoons meer creëren omdat dit van Google komt, een Amerikaans bedrijf. Dit nieuwe verbod is een nieuwe tegenslag voor het bedrijf.

Wil je meer weten over Huawei? Lees dan de artikelen op onze pagina over Huawei.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk