FCC ziet Huawei en ZTE als gevaar voor de nationale veiligheid

FCC ziet Huawei en ZTE als gevaar voor de nationale veiligheid

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Huawei en ZTE hebben bij de ‘opbouw’ van de huidige 4G-netwerk in de VS, veel apparatuur op mogen hangen. Een nieuwe maatregel vanuit FCC, een Amerikaanse ‘telecomwaakhond’, zorgt ervoor dat providers al hun apparatuur van Huawei en ZTE direct moeten verwijderen.

Nationale veiligheid

In een nieuw besluit van de FCC, worden Huawei en ZTE weggezet als een gevaar voor de ‘nationale veiligheid’, zo stelt persbureau Reuters. Bij een stemming van de telecomwaakhond werd unaniem het besluit genomen om de twee Chinese fabrikanten volledig uit te sluiten van het 4G en 5G-netwerk. Als resultaat daarvan, moeten alle telecomproviders de apparatuur van Huawei en ZTE uit hun netwerken verwijderen. Volgens Reuters zou ongeveer 2 miljard dollar gemoeid gaan, met alle operaties om de apparatuur te verwijderen en vervolgens nieuwe netwerkapparatuur aan te schaffen.

Afbeeldingen van het Huawei logo

Het Amerikaanse Congress, zou wetgeving in de maak hebben om providers een deel van de kosten terug te betalen. Om hoeveel geld het precies zou gaan, is nog onbekend. Daarnaast heeft de FCC al aangegeven dat het bereid is om zelf een deel van de kosten in te leggen. Er is een uitzondering: in het geval dat de providers niet zonder apparatuur van Huawei en ZTE kunnen opereren blijft het nog mogelijk om de apparatuur aan te schaffen en te gebruiken in hun mobiele netwerken. Er is nog geen precieze omlijning van de bedrijven, die onder deze uitzondering mogen opereren.

[readmore articles="203613,203523"]

Overheidsfondsen

Een ander effect van het genomen besluit, is dat providers geen toegang meer krijgen tot de fondsen van de Amerikaanse overheid, voor de aanschaf van netwerkapparatuur. Zo’n fonds wordt voornamelijk gebruikt door providers die netwerken aanleggen in gebieden die moeilijk te bereiken zijn. Vanwege de relatief lage kosten van Huawei en ZTE-apparatuur, is de apparatuur van de fabrikanten ‘geliefd’ onder netwerkproviders in afgelegen gebieden. Nu de subsidies wegvallen, zullen ze op zoek moeten gaan naar een nieuwe fabrikant om netwerkapparatuur voor de toekomstige 5G-netwerken te leveren.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk