Huawei EMUI 11 officieel: dit zijn alle nieuwe functies van de softwareschil

Huawei EMUI 11 officieel: dit zijn alle nieuwe functies van de softwareschil

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De EMUI 11-softwareschil van Huawei is aangekondigd. Het gaat om een nieuwe versie die nog steeds is gebaseerd op Android 10. EMUI 11 krijgt integraties speciaal voor het Harmony OS-besturingssysteem en functies zoals multi-screen sharing.

Huawei EMUI 11

Huawei stelt versie 11 van EMUI voor tijdens zijn Huawei Developer Conference. De laatste versie van Huawei's softwareschil is nog steeds gebaseerd op Android 10, maar Huawei pakt wel alvast uit met nieuwe functies. Huawei laat dus voor het eerst de nieuwe versies van zijn besturingssysteem niet langer samen lopen met de Andorid-versies, en dat is bijvoorbeeld ook het geval met Xiaomi-telefoons. EMUI 11 werkt ook met Huawei Mobile Services (HMS), dat is Huawei's alternatief voor de Google-apps en Play Store.

Always-on-scherm en animaties

Een van de belangrijkste nieuwe functies van EMUI 11 is het always-on-scherm, Je kan nu zelf een scherm personaliseren dat altijd actief blijft als je telefoon is vergrendeld. Je kan kiezen uit een reeks kleuren en je bepaalt zelf welke gegevens op het scherm verschijnen. Denk aan de datum en eventuele meldingsicoontjes naast de resterende accucapaciteit. Huawei komt ook met verschillende thema's voor het always-on-scherm.

Beelden van EMUI 11

Huawei verbetert ook de weergave van apps en de animaties waarmee je tussen apps wisselt. De galerij heeft een nieuwe weergave die je kan aanpassen door in te zoomen op het scherm, vergelijkbaar met Google Foto's. Verder zorgen de overgangsanimaties tijdens het wisselen van apps voor minder afleiding en minder draaien met je ogen. Ook het afspelen van ringtones moet een aangenamere ervaring zijn, want je telefoons trilt nu op het ritme van de muziek als je gebeld wordt.

[readmore articles="209317"]

Zwevende vensters en scherm delen

Huawei lanceert ook het Smart Multi-Window. Je kon al langer je scherm in twee delen en apps naast elkaar tonen, maar nu komt Huawei met zwevende vensters. Als je bijvoorbeeld midden in een game zit of een video bekijkt, dan kan je nu snel op een bericht antwoorden in een zwevend venster. Je kan ook de grootte van vensters aanpassen, vensters verslepen of minimaliseren. In dat laatste geval verdwijnt het venster in een zijkbalk waarmee je kan multi-tasken tussen je zwevende vensters.

Huawei maakt eigen MateBook-laptops die werken met Windows 10, en het bedrijf heeft nu een verbetering aangekondigd voor zijn  Multi-Screen Collaboration-functie. Je kon eerder al je scherm projecteren op de MateBook via Huawei Share, maar nu kan je tot drie vensters tegelijk gebruiken om te multi-tasken op je laptop. Versleep tekst van het ene venster naar het andere om te kopiëren. Daarnaast kan je afbeeldingen van je telefoon ook makkelijk delen met je pc. Met Multi-Screen Collaboration kan je ook videobellen via je telefoon op je laptop.

beelden van de functies

Notities

Huawei's Notities-app kent veel verbeteringen met EMUI 11. Je kan tekst uit afbeeldingen op je telefoon en papieren documenten rechtstreeks omzetten in een notitie met de 'Selecteer in galerij'- en 'Scan document'-functies. Met die eerste functie kan de Notities-app neemt zowel de tekst als de afbeeldingen over uit een document zodat je ze meteen kan bewerken.

Beelden van de software

Met Scan document gebruik dan weer je de camera van je telefoon om een papieren document in beeld te brengen. De software herkent meteen de contouren van het document en vervolgens kan je de tekst en afbeeldingen overnemen in een notitie, het volledige document omzetten naar een Word-bestand of de tekst en afbeeldingen delen naar andere Huawei-apparaten. De functionaliteiten doen sterk denken aan de mogelijkheden van Google Lens.

Beschikbaarheid

Het is nog niet bekend wanneer telefoons voor het eerst de EMUI 11-update zullen krijgen in Nederland. Wel weten we dat er vanaf vandaag een open bèta beschikbaar komt waarbij iedereen de nieuwe softwareversie zal kunnen testen. Het is niet bekend of je ook bij ons zal kunnen deelnemen aan die bèta, maar de onderstaande lijst van toestellen zal als eerste de testversie ondersteunen:

> Huawei P40

> Huawei P40 Pro

> Huawei P40 Pro+

> Huawei Mate 30 (4G)

> Huawei Mate 30 (5G)

> Huawei Mate 30 Pro (4G)

> Huawei Mate 30 Pro (5G)

> Huawei Mate 30 RS Porsche Design

> Huawei MatePad Pro

> Huawei MatePad Pro 5G

De bèta zal later ook verschijnen op volgende apparaten:

> Honor 30

> Honor V30

> HUAWEI Nova 7

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Huawei? Download dan onze Android-app en volg ons op Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk