Huawei EMUI 10-functies: donkere modus, nieuwe (snelle) instellingen en meer

Huawei EMUI 10-functies: donkere modus, nieuwe (snelle) instellingen en meer

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

In China kon de pers alvast voor het eerst aan de slag met EMUI 10, dat is de nieuwe software van Huawei die gebaseerd is op Android 10 Q. Hier lees je de eerste bevindingen.

Huawei EMUI 10

De meeste fabrikanten kiezen voor een eigen, zogenaamde softwareschil voor hun Android-telefoons, want op die manier kunnen ze eigen functies toevoegen om zich te onderscheiden van de concurrentie. Anderzijds kunnen ze zo ook meer verdienen aan hun telefoons dankzij eigen diensten of  het toevoegen van voorgeïnstalleerde apps. Onlangs werd Huawei's nieuwe EMUI 10-schil aangekondigd die gebaseerd is op Android 10 Q. De P30-reeks van Huawei zou als eerste vanaf 9 september op een update kunnen rekenen.

[readmore articles="201344"]

Donkere modus

XDA Developers kon in China alvast met een demotoestel aan de slag waarop een vroege versie van de software stond geïnstalleerd. Net als op de Essential Phone kon ook hier alvast gekeken worden naar de easter egg van Android 10 Q. Daarnaast heeft ook EMUI een systeembrede donkere modus gekregen, nadat sommige telefoons al een beperkte donkere' modus hadden in de menu's. Als je die nieuwe modus activeert, zullen apps die over een donkere modus beschikken automatisch de donkere tint activeren. 

Interessant is ook dat Huawei ook een tweede optie heeft toegevoegd aan de nieuwe versie van EMUI, want het is mogelijk om ook apps die geen donker thema hebben alsnog een donkere tint te geven door de kleuren te inverteren. Die optie maakte eerst nog deel uit van de experimentele functies van Android Q, maar nu zien we dat een fabrikant het voor het eerst overneemt. De functie kon nog niet uitgebreid op apps worden uitgetest om het resultaat te bekijken.

Google Play Muziek heeft zelf geen donker thema. Bron: XDA Deveopers

(Snelle) instellingen en gestures

Huawei heeft ook de instellingen aangepast in zijn nieuwe softwareversie. Instellingen die samen horen, worden gegroepeerd zodat je een duidelijker overzicht krijgt. Denk aan bijvoorbeeld een groep van: wifi, bluetooth en mobiele gegevens. Verder heeft EMUI ook zijn snelle instellingenmenu verbeterd. Als je het menu naar omlaag sleept, neemt het een groter deel van het scherm in, zodat je het makkelijker met één hand kan bedienen. Er zijn ook nieuwe animaties voor sommige snelle instellingen, want als je bijvoorbeeld vliegtuigmodus activeert, zie je een vliegtuigje voorbij zoeven. 

[readmore articles="199443"]

Daarnaast komt Huawei met nieuwe gestures en bijhorende animaties. Je kan nu je appdrawer eindelijk in EMUI activeren door je applicatie-dock naar boven te slepen. Google lanceerde die functie met de komst van de eerste Pixel-telefoons, dus het is goed om te zien dat Huawei het nu implementeert. Dankzij de nieuwe Android Q-gestures kan je naar boven vegen om terug naar het startscherm te gaan, en dat kan ook in EMUI 10. Huawei introduceert een nieuwe animatie die de app minimaliseert op precies de plaats waar je met je vinger veegt, om zo het traject van je veegbeweging te volgen. XDA Developers legde het effect vast in een korte video.

We zullen nog meer nieuwigheden mogen verwachten in de stabiele versie van Android 10 Q en de EMUI 10-schil. We kijken ernaar uit om er ook in Nederland mee aan de slag te gaan. Hieronder kan je alvast een overzicht van de nieuwigheden bekijken in de hands-on video van XDA Developers. Wat denk jij van deze nieuwigheden? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

[readmore articles="201346"]

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk