Huawei CEO: "foldables kosten binnen één à twee jaar minder dan 1000 euro"

Huawei CEO: "foldables kosten binnen één à twee jaar minder dan 1000 euro"
Huawei's CEO spreekt over de toekomst van vouwbare telefoons, de marktpositie van Huawei en een eigen besturingssysteem dat in ontwikkeling is.

Interview met de Huawei CEO

Richard Yu is Huawei's CEO en de man sprak recent met de Duitse krant Die Welt in een interview. De man besprak er de belangrijkste thema's die spelen rond Huawei waaronder de spionagebeschuldigingen vanuit het Westen en de toekomst van foldables en de marktpositie van het merk. 

[readmore articles="197540"]

Huawei wordt al een tijdje door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage voor de Chinese overheid en hoewel er nog geen bewijzen aangehaald werden, is het land erin geslaagd om bondgenoten bij de uitrol van 5G in het land voor andere netwerkleveranciers te laten kiezen. Ook Nederland staat op dit moment voor die keuze, maar Richard Yu geeft over dit onderwerp geen nieuwe informatie aan Die Welt en weinig verrassend ontkent hij de beschuldigingen.

Afbeeldingen van het Huawei logo

Foldables

Interessanter was dan ook het onderdeel in het interview waarbij gesproken wordt over vouwbare telefoons. Huawei toonde vorige maand op het Mobile World Congress in Barcelona nog zijn vouwbare telefoon de Mate X. Opvallend aan foldables is de ongezien hoge prijs van de toestellen, want voor de Mate X zou je 2299 euro moeten neerleggen en ook de Galaxy Fold van Samsung zou zo'n 1800 euro gaan kosten. 

[readmore articles="197807"]

Yu erkent dat de prijzen hoog liggen. "Die prijzen hebben ook, zijn reden", legt hij uit. "De componenten, en vooral het scherm en zijn scharnier, zijn erg duur. In het begin zullen we vouwbare smartphones als een premium product verkopen, maar later zullen ze ook bij het middensegment doordringen. Na een tijdje zullen ze minder dan 1000 euro gaan kosten, en we zullen daarvoor één à twee jaar tijd nodig hebben. Daarna zullen ze de grens van 500 euro bereiken, maar dat zal langer duren. "

Huawei Mate X

De Huawei Mate X op MWC

Vouwbare iPhone

Het zal dus volgens Richard Yu nog enige tijd duren alvorens foldables inderdaad de midrange-markt bereiken. Tot die tijd blijven nieuwe toestellen behoren tot de high-end markt. "Natuurlijk hangt het ook af van hoe goed het apparaat zal worden onthaald", gaat Yu verder. "We kunnen massaproductie op elk moment versnellen."

[readmore articles="197956"]

Die Welt vroeg ook wanneer Yu verwacht dat Apple een vouwbare telefoon zal lanceren. "Zeker niet dit jaar", antwoordt de Huawei CEO. "Maar ze zullen eraan werken. Zelfs een marktlancering volgend jaar zal waarschijnlijk moeilijk zijn. Maar dat is mijn persoonlijke oordeel. We weten het niet zeker."

Samsung Galaxy Fold demo multitasking

De vouwbare Galaxy Fold van Samsung

5G en marktpositie

Eén van de aspecten waar Huawei met zijn vouwbare Mate X mee uitpakte is de Balong 5000 5G-modem die in het apparaat zit. In tegenstelling tot de andere fabrikanten die al vouwbare telefoons uitbrachten biedt de Mate X dus wel ondersteuning voor razendsnel internet. Richard Yu ziet 5G als een belangrijk tijdperk voor de smartphone-industrie.

[readmore articles="198042"]

"Er zullen grote verschuivingen zijn binnen de industrie dankzij 5G. 2G werd nog steeds gedomineerd door bedrijven als Motorola, Nokia en Ericsson. In de 3G-wereld was Nokia de dominante producent van smartphones. Bij 4G waren het Apple, Samsung en Huawei. Bij 5G is Huawei marktleider. Dit is een groot moment voor ons."

Huawei Mate X

Al ging Die Welt in het interview niet dieper in op wat volgens hem concreet zal veranderen met de komst van 5G. De krant wees de CEO op het feit dat Huawei nog geen marktleider is op dit moment. "Dat zal snel veranderen", reageert Yu vastberaden. "We gaan Samsung voorbij en zijn uiterlijk volgend jaar marktleider. We zijn al dichtbij."

Eigen besturingssysteem

Er doen al langer geruchten de ronde dat Huawei werkt aan een eigen besturingssysteem dat Android zou kunnen vervangen. Ook Die Welt wees Yu op het feit dat Huawei nu erg afhankelijk is van Google en Microsoft voor zijn smartphones en MateBook-laptops. Richard Yu bevestigde in het interview dat Huawei wel degelijk voorbereid is om met een eigen besturingssysteem aan de slag te gaan als dat nodig zou zijn. 

"We hebben ons eigen besturingssysteem voorbereid. Mocht het ooit gebeuren dat we deze systemen niet meer kunnen gebruiken, dan zijn we erop voorbereid. We zien het als ons plan B, maar we werken natuurlijk het liefst met de ecosystemen van Google en Microsoft." 

[readmore articles="197875"]

Het lijkt ons logisch dat een eigen besturingssysteem niet meteen de meest wenselijke optie is, want Huawei zou dan alle apps en toepassingen die al op Android en Windows draaien en waar gebruikers op rekenen, niet meer kunnen gebruiken op zijn eigen OS. Huawei zou met Software Development Kits moeten werken waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen om hun apps gemakkelijker te later draaien op het Huawei-besturingssysteem. Dat is vergelijkbaar met wat Microsoft - vrij laat - deed om Android-apps sneller naar Windows Phone te brengen. Zoiets zou veel tijd in beslag nemen en niet alle ontwikkelaars zouden er meteen toe bereid zijn. 

Wat denk jij van de uitspraken van Richard Yu in het interview? Kijk jij uit naar midrange-foldables en hoe denk jij dat het merk dit jaar zal presteren? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel. 

> Volg Androidworld op YouTube: 

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties