Huawei bevestigt: "wij leveren in Nederland geen 5G-kernapparatuur"

Huawei bevestigt: "wij leveren in Nederland geen 5G-kernapparatuur"

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei kan in Nederland niet werken aan de meest vitale onderdelen van het 5G-netwerk. Dat heeft het Chinese bedrijf zelf bevestigd. Westerse inlichtingendiensten beschouwen het bedrijf als een verlengstuk van de Chinese overheid.

Huawei en 5G

Heel wat Europese landen laten Huawei links liggen als een mogelijke partner voor de uitrol van een 5G-netwerk. In België kreeg het Finse Nokia de voorkeur en het Verenigd Koninkrijk wilde plots versneld van Huawei af. Huawei heeft nu zelf de rol bevestigd bij het FD die het in ons land speelt: "Wij leveren in Nederland geen 5G-kernapparatuur", aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Er heerste voor onze providers lang onduidelijkheid of er bepaalde eisen verbonden zijn aan het gebruik van Huawei-apparatuur. KPN T-Mobile hebben inmiddels van de ministerie van Economische Zaken een beschikking gekregen rond de eisen voor het Nederlandse 5G-netwerk, maar de inhoud daarvan werd tot staatsgeheim verklaard.

Huawei werd recent ook beschuldigd van spionage in een rapport van KPN

Huawei werd recent ook beschuldigd van spionage in een rapport van KPN

Geen risico's

Inlichtingendiensten uit het Westen zien een groot risico in een mogelijke samenwerking met de Chinese provider. Huawei wordt er gezien als een verlengstuk van de Chinese overheid, en er wordt gevreesd voor spionage. De geheime diensten zijn daarnaast bang dat China delen van het netwerk zou kunnen platleggen als Huawei werd toegelaten, dat weet de NOS.

Gerelateerde artikelen

Dat het bedrijf nu uitgesloten is tot de kern van ons netwerk zal in de eerste plaats voor T-Mobile gevolgen hebben, want de grootste gebruiker van Huawei-apparatuur. KPN verklaarde twee jaar geleden al dat het niet met Huawei in zee gaat voor de vitale delen van het netwerk. Huawei mag nog wel in ons land de minder belangrijke onderdelen leveren, zoals antennes.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk