'Huawei werkt met Aptoide om de Google Play Store te vervangen'

'Huawei werkt met Aptoide om de Google Play Store te vervangen'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Huawei zou de handen in elkaar slaan met het Portugese Aptoide om een applicatiewinkel te bouwen voor het merk die de Play Store moet vervangen.

Huawei's Play Store-vervanger

Als gevolg van het handelsverbod van de regering Trump waar Huawei aan blootgesteld wordt, kan Google niet langer zijn Android-licentie aan Huawei aanbieden. Huawei zou momenteel op zoek zijn naar alternatieven voor Android, en gisteren raakte bekend dat het bedrijf werkt aan zijn eigen besturingssysteem 'Hongmeng' dat sinds 2012 in ontwikkeling is als een plan B. Nu horen we dat Huawei in gesprek is met het bedrijf Aptoide om samen te werken aan een applicatiewinkel als vervanger voor de Play Store, dat zegt Tom's Hardware

Huawei P30 Pro

Aptoide is een Portugees bedrijf dat een eigen applicatiewinkel voor Android-apps heeft met 900 000 apps. Anders dan bij de Google Play Store is er geen grote winkel waarbij alle apps aangekocht kunnen worden, maar elke ontwikkelaar beheert daarentegen zijn eigen winkel. In het verleden werkte Aptoide al samen met concurrent OPPO, maar nu heeft Aptoide-CEO Paulo Trezentos bevestigd dat het bedrijf een samenwerking met Huawei is aangegaan.

Samenwerking met Aptoide

Er zijn verschillende manieren waarop de samenwerking tussen beide bedrijven zou kunnen uitdraaien. Als eerste zou Huawei ervoor kunnen kiezen om de Aptoide-applicatiewinkel binnen te halen in combinatie met de open-source versie van Android (AOSP). Huawei kan geen beroep meer doen op de Play Store en Google-diensten als gevolg van het handelsverbod, maar het kan wel de Aptoide-applicatiewinkel gebruiken in combinatie met AOSP. 

[readmore articles="199685"]

Een tweede mogelijkheid is dat Huawei op Aptoide beroep doet om zijn eigen Huawei App Gallery te verbeteren en van meer apps te voorzien. Anderzijds zouden beide mogelijkheden ook kunnen worden uitgewerkt in combinatie met Huawei's Hongmeng-besturingssysteem, maar in dat geval moet Huawei app-ontwikkelaars ervan kunnen overtuigen om apps compatibel te maken met zijn besturingssysteem. "We hebben verschillende producten en we zoeken op dit moment uit welk framework het beste past bij de noden van Huawei", zegt Trenzentos.

Huawei Mate 20 Pro

Onzekere toekomst

Voorlopig is er nog veel onduidelijkheid over wat de toekomst brengt. Het handelsverbod voor Huawei is onlosmakelijk verbonden met de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, en anderzijds heeft de Verenigde Staten Huawei de mogelijkheid gegeven om 90 dagen lang zijn huidige producten te blijven ondersteunen. Als China en de VS binnen die termijn tot een akkoord komen, zou alles gewoon hetzelfde kunnen blijven. Huawei werkt alvast aan alternatieven voor het geval de impasse aanhoudt.

[readmore articles="199645"]

Gisteren deed Androidworld een AW Poll om te onderzoeken in welke mate de crisis met Huawei onze houding ten opzichte van het merk heeft veranderd. Uit de voorlopige resultaten blijkt dat die schade schijnbaar groot is, gezien slechts 18 procent van de stemmers aangeeft dat zijn of haar houding ten opzichte van Huawei dezelfde is gebleven. Meer dan de helft (56 procent) zegt nu minder geneigd te zijn om een Huawei-telefoon te kopen. 

Huawei Mate X

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk