Huawei en Android
Gisteren werd bekend dat Huawei zijn Android-licentie mogelijk per direct verliest. Het bedrijf is namelijk op de zwarte lijst geplaatst die President Trump via een presidentieel decreet afgelopen donderdag in werking heeft gesteld. Amerikaanse bedrijven mogen geen producten gebruiken van de bedrijven die op deze lijst staan, waaronder dus telecomapparatuur van Huawei. De Verenigde Staten denkt namelijk dat de Chinese overheid de apparatuur van Huawei gebruikt voor spionage. De bedrijven op deze zwarte lijst vormen volgens de Verenigde Staten dus een nationaal veiligheidsrisico. Daarnaast zijn beide grootmachten verwikkeld in een handelsoorlog. Onlangs verhoogden beide landen de importtarieven op elkaars goederen.
Google zal zich dus ook moeten houden aan deze nieuwe regels en volgens een rapport van Reuters zal de zoekgigant stoppen met het leveren van een aantal Google-apps en Google-diensten voor nieuwe Huawei-telefoons.
[readmore articles="199640"]
Wat betekent dit voor mijn Huawei- of Honor-smartphone?
Deze hele situatie werpt veel vragen op bij mensen die een Huawei-telefoon hebben. Ook eigenaren van Honor-smartphones maken zich zorgen. Honor is tenslotte een submerk van Huawei. Wij hebben alle mogelijke consequenties van het verliezen van Huawei's Android-licentie hieronder op een rij gezet. Daarbij moet opgemerkt worden dat niet alle informatie is bevestigd, en dat alle mogelijk gevolgen onderhevig zijn aan veranderingen.
[readmore articles="196372,174892"]
1. Problemen voor toekomstige Huawei-telefoons
Huawei kan voor nieuwe telefoons alleen nog gebruik maken van het opensource-deel (AOSP) van Android. Hier zijn apps als de Google Play Store, Gmail, Google Maps en YouTube geen onderdeel van. Deze apps zijn dus niet beschikbaar voor deze telefoons en dat heeft verstrekkende gevolgen voor met name westerse gebruikers die deze apps veel gebruiken. De Google-apps kunnen dan misschien wel via een omweg worden geïnstalleerd maar deze manier zal niet legaal en zeker niet veilig zijn.
Google Play Services is ook geen onderdeel van AOSP. Dit is een onderdeel van Android dat op de meeste Androidapparaten standaard geïnstalleerd staat. Google Play Services zorgt er onder andere voor dat je kan inloggen in je Google-accounts, je contacten worden gesynchroniseerd, je privacy-instellingen kunt bijwerken, en dat het opvragen van je locatie minder energie kost. Daarnaast worden beveiligingsfuncties uitgevoerd vanuit Google Play Services.
Veel applicaties zijn afhankelijk van de extra mogelijkheden die Google Play Services biedt, omdat Google deze gebruikt om nieuwe functies naar oudere Android-toestellen te brengen zonder dat hiervoor een systeemupdate nodig is.
Huawei-toestellen krijgen mogelijk geen beveiligingsupdates en nieuwe Android-versies meer van Google. Ook de beveiliging via Google Play Protect blijft mogelijk achterwege voor nieuwe toestellen.
2. Problemen voor bestaande Huawei-telefoons
Google laat in een tweet weten dat het voldoet aan de opgelegde regelgeving van de Amerikaanse overheid. Daarbij verzekert het dat Google-diensten zoals de Google Play Store en bescherming via Google Play Protect op bestaande Huawei-telefoons blijven functioneren. Voor bestaande Huawei-telefoons verandert er dus niets, aldus Google.
Als Huawei zich moet gaan toeleggen op de AOSP-variant van Android, zullen beveiligingsupdates vertraging oplopen. Deze updates worden voor AOSP namelijk pas later beschikbaar gesteld.
Zonder Android-licentie zal Huawei ook geen toegang meer krijgen tot de Android-bèta's zoals die van Android 10 Q. Bij deze bèta's kunnen mensen met bepaalde Huawei-telefoons nieuwe functies van een nieuwe Android-versie kan testen.
Huawei P30 Pro
3. Problemen voor Honor-smartphones
Vooralsnog is er geen nieuws omtrent de mogelijke consequenties voor bestaande en nieuwe Honor-smartphones. Dit sub-merk van Huawei wordt vooralsnog nergens genoemd maar de telefoons draaien wel op de EMUI-software, een licht aangepaste versie van de software waar Huawei-smartphones ook op draaien. Het intrekken van de Android-licentie voor Huawei kan dus gevolgen hebben voor Honor.
Huawei heeft overigens al een alternatief besturingssyssteem klaarstaan, mocht het bedrijf geen gebruik kunnen maken van Android. Wellicht wordt de ontwikkeling van deze software nu weer opgepakt.
Officiële reactie
Wij hebben zowel Huawei als Honor om een reactie gevraagd. Zodra deze er is, zullen we dit artikel aanvullen.
Update 20-05-2019 12.00 uur: Statement Huawei Nederland: "Huawei heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en wereldwijde groei van Android. Als een van de belangrijkste partners van Android hebben we altijd nauw samengewerkt met hun open-sourceplatform om een ecosysteem te ontwikkelen waarvan zowel gebruikers als de smartphone industrie hebben geprofiteerd. Huawei zal beveiligingsupdates en after-sales services blijven leveren aan alle bestaande Huawei en Honor smartphones en tablets. Dit geldt voor de producten die zijn verkocht en die wereldwijd op voorraad zijn. Om alle wereldwijde gebruikers de beste ervaring te bieden blijven we bouwen aan een veilig en duurzaam software-ecosysteem."
Update 20-05-2019 13.18 uur: Statement Huawei België - Jiri had een gesprek met Jurgen Thysmans, woordvoerder van Huawei België. Hij liet hem weten dat de consument zich geen zorgen moet maken. Huidige Huawei-smartphones zullen ondersteuning blijven krijgen. Alle apps zullen blijven werken en toestellen zullen nog steeds beveiligingsupdates krijgen. Ook smartphones die reeds gepland waren om te lanceren, zullen ze kunnen blijven ondersteunen. Over toekomstige smartphones, zoals de opvolger van de Mate 20 Pro, kon hij nog niets vertellen. Daar had Huawei nog onvoldoende informatie over.