Huawei heeft alternatief voor Android al klaarstaan, maar liever niet

Huawei heeft alternatief voor Android al klaarstaan, maar liever niet

Laurence Arnold

door Laurence Arnold

Laatst geüpdatet

Huawei heeft in een interview aangeven dat het inmiddels al een alternatief voor Android klaar heeft staan. Mocht het zover komen dat Huawei niet meer gebruik van het Amerikaanse besturingssysteem mag maken, dan hebben ze in elk geval hiermee een plan B.

Eigen OS van Huawei

Dat Huawei het de laatste tijd op politiek gebied niet gemakkelijk heeft mag duidelijk zijn. Zo hebben de Verenigde Staten maar weinig op met deze Chinese telecomgigant vanwege vermeende spionage, wat nooit met direct bewijs aangetoond is. De VS willen dit sentiment doorzetten naar bondgenoten dat Huawei niet te vertrouwen is met hun 5G-apparatuur, terwijl Huawei juist met het aanleggen van 5G veel expertise in huis heeft. In Nederland gebruiken diverse telecomproviders voor bijvoorbeeld 4G ook al apparatuur van Huawei. Nu overweegt zelfs Duitsland Huawei te weren uit haar toekomstige 5G-netwerk en komt Nederland binnenkort met hun eigen standpunt.

Daarnaast hebben de VS het niet zo op met een ander groot Chinese telecom-bedrijf, namelijk ZTE. Zo mochten er afgelopen jaar een tijdje geen producten meer vanuit de VS aan ZTE worden geleverd, een groot gevaar voor het voortbestaan van ZTE aangezien hier ook Qualcomm-onderdelen bijzaten.

[readmore articles="196133,197069"]

Nu is het zo dat we laatst al schreven over een eigen besturingssysteem (OS) van Huawei die ontwikkeld zou worden. Deze geruchten blijken nu op waarheid te berusten. In een interview met welt.de laat Richard Yu, executive bij Huawei, weten dat een eigen alternatief voor Android heeft klaarliggen. Mocht het zover komen dat Huawei geen gebruik meer mag maken van Android dan is dit plan B van het bedrijf.

Huawei zou echter het liefste gewoon door willen gaan met Android. Dit is logisch, aangezien als je een eigen besturingssysteem ontwikkelt het namelijk behoorlijk lastig is om alle apps hiervoor te laten ontwikkelen. Laat dat nou net de kracht zijn van het huidige Android. Nu is het zo dat er in China zelf geen Google Play Store is en hierdoor een eigen OS met nieuw ontwikkelde apps makkelijker door te voeren zou zijn dan hier in Europa, waar we gewend zijn dat alle apps in de Play Store staan.

Mochten er echter verdere politieke maatregelen worden genomen dan is Huawei met hun eigen OS voor smartphones in ieder geval niet geheel onvoorbereid. Volgens een Chinese publicatie is Huawei zelfs al in 2012 begonnen met de ontwikkeling van hun eigen besturingssysteem. Er worden verder geen details over dit besturingssysteem gegeven, laat staan een naam. Wellicht is het zelfs zo dat we het OS in de praktijk nooit zullen zien. 

toestel

Huawei Watch GT met LiteOS

Huawei gebruikt niet voor al hun producten Android: voor de onlangs uitgebrachte Huawei Watch GT wordt een eigen OS genaamd LiteOS gebruikt. Overigens staat een alternatief voor Windows ook al klaar, aangezien dit ook een Amerikaans product is.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk