Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

HTC One (M8): ultrapixels, Duo Camera en Ufocus

· 29 maart 2014

HTC heeft in de nieuwe HTC One (M8) weer gekozen voor de 4 megapixel-camera met Ultrapixel-technologie, maar heeft ook een tweede camera toegevoegd aan de achterkant. Deze camera wordt niet gebruikt om foto's mee te maken, maar om diepte-informatie op te slaan, om zo later de focus op de objecten van de gemaakte foto's aan te kunnen passen. Pocketnow vergeleek deze methode met de Refocus-applicatie die kan worden gebruikt bij sommige Nokia-telefoons.

HTC One (M8)-camera

De HTC One (M8) heeft drie camera's aan boord en dat is iets wat niet vaak zien in mobiele telefoons. De frontcam kan worden gebruikt om selfies mee te maken op een resolutie van 5 megapixels, maar de meest interessante camera's bevinden zich aan de achterkant van de telefoon. We vinden daar weer de camera met een resolutie van 4 megapixels die de Ultrapixel-technologie bevat, maar ook een twee megapixel-exemplaar die alleen diepte-informatie opslaat.

Ultrapixels

De term ultrapixels werd geïntroduceerd bij de HTC One (M7) en in plaats van meer pixels op een sensor te stoppen met dezelfde grootte, heeft HTC juist minder pixels op een sensor met dezelfde grootte geplaatst. Hierdoor zijn de pixels groter, waardoor deze meer licht moeten op kunnen vangen om zo weer de ruis te verminderen. Foto's in slechtere lichtomstandigheden moeten zo beter zijn dan de concurrentie, aldus HTC. Het resulteerde in foto's met een resolutie van 4 megapixels, terwijl andere fabrikanten toentertijd met minimaal 8 megapixel-sensors aan kwamen zetten.

HTC's Ultrapixel

UFocus

De huidige high-end Androidtoestellen hebben resoluties van minimaal 13 megapixels, met uitschieters tot 20,7 megapixel. Megapixels zijn zeker niet alles en HTC denkt dit ook, want het bedrijf heeft voor de nieuwe HTC One (M8) gekozen voor dezelfde camera-sensor, die met een resolutie van 4,1 'ultrapixels'. Wel is er ook een tweede camera op de achterkant toegevoegd, een twee megapixel-variant. Deze camera wordt echter niet gebruikt om foto's mee te maken, maar deze slaat diepte-informatie op tijdens het fotograferen met de hoofdcamera. Deze informatie wordt gelijk opgeslagen in het fotobestand zelf en kan worden gebruikt om bijvoorbeeld de gemaakte foto's met 3D-effect te bekijken.

Ook is het mogelijk om achteraf objecten op de foto onscherp te maken, iets wat HTC aanduidt als UFocus. Dit effect kan foto's veel sprekender maken en een bijzondere uitstraling geven. Door het gebruik van deze 'Duo camera' heeft OIS, oftewel Optical Image Stabilization, moeten wijken ten opzichte van de eerste HTC One (M7). OIS is simpel gezegd een beeldstabilisator die ervoor zorgt dat ongewenste bewegingen, zoals het trillen van de hand, worden geneutraliseerd en zodoende niet te zien zijn tijdens het fotograferen of filmen.


De kritiek

Nu zo langzaamaan de vele reviews van het nieuwe vlaggenschip van HTC online verschijnen (veelal uit de Verenigde Staten, aangezien een aantal tech-websites het toestel al enkele weken heeft mogen gebruiken en wij Nederlanders hem nu pas op de pijnbank hebben liggen) wordt er redelijk veel kritiek geleverd op deze functie. Zo zou dit niet goed werken, zou de focus vaak niet goed zijn en worden delen van objecten toch vervaagd terwijl dit niet moet. De huidige software lijkt niet goed te kunnen detecteren wat nou de precieze randen van het object zijn, wat dus resulteert in minder goede resultaten.

--new-page--

UFocus van HTC vs Refocus van Nokia

Onze techcollega's van Pocketnow hebben de 'Duo camera' en de UFocus-functie vergeleken met de Refocus-mode, bekend van de Refocus-applicatie die op verschillende Nokia-toestellen te installeren is. In deze vergelijking worden de verschillen tussen de twee modi van achteraf onscherp maken uitgelegd en worden de voor- en nadelen van beide methoden uitgelegd. 

Zo heeft de HTC One (M8) dus een speciale camera aan boord om de diepte-informatie te verkrijgen, maar Nokia-telefoons hebben dit niet. Zoals eerder geschreven wordt deze diepte-informatie opgeslagen in de foto zelf bij de HTC One (M8) en dit wordt altijd gedaan, bij elke foto. Zo hoef je geen speciale optie te kiezen in het camera-menu en kun je bij veel gemaakte foto's achteraf de focus aanpassen. Je moet er wel rekening mee houden dat dit achteraf 'focussen' op objecten alleen werkt in de standaard foto-modus en zonder de flitser gebruikt te hebben. Bij Nokia's wordt deze informatie niet opgeslagen in het .JPG-bestand, want er is immers geen tweede sensor om dit mee te meten. Als je de speciale Refocus-applicatie gebruikt, maakt het toestel namelijk snel meerdere foto's, waarbij op elke foto het focuspunt ergens anders ligt. 


Bij de Nokia's werkt het achteraf focussen vooral goed als de objecten van dichtbij worden gefotografeerd, terwijl de UFocus-mode bij de HTC One (M8) juist niet werkt als het object te dichtbij is. Zoals gezegd is er wat kritiek op deze methode van HTC, waaronder op de positie van de tweede camera-lens. Deze wordt tijdens het fotograferen vaak door een vinger bedekt, waardoor hij niet kan functioneren en het werkt dus ook niet als je een foto maakt waarbij je een filter gebruikt zoals HDR. De hoofdcamera focust wel sneller door het gebruik van deze tweede camera en ook hoef je het toestel minder lang vast te houden dan bij een Nokia waarmee je een foto maakt met de Refocus-applicatie. De One neemt zoals eerder gezegd slechts één foto, waarbij de Nokia meerdere foto's moet nemen om achteraf te kunnen focussen. Daardoor kun je bewegende objecten ook beter vastleggen met het UFocus-effect. 

De meeste kritiek is er echter op het lokaliseren van objecten om deze onscherp te maken of dat er niet goed gedetecteerd kan worden waar de focus op gelegd moet worden, of juist niet. De software werkt nog niet uitstekend en veelal gebeurt het dan ook dat een object gedeeltelijk geblurd is, wat niet de bedoeling is. Pocketnow ondervond deze issues ook en heeft ook de hoop dat HTC dit weet te fixen met een software-update.

HTC heeft nog geen reactie gegeven op dit vermeende probleem, maar insiders zeggen wel dat het bedrijf bezig is met zo'n update:

De One (M8) biedt de keuze uit legio mogelijkheden tijdens het fotograferen en er is keuze zat tussen verschillende filters en opties, waar dit bij de Nokia's niet zo is. Volgens Pocketnow zijn de problemen met het niet goed focussen van objecten, niet het geval bij Nokia's en is het focussen op verschillende objecten iets wat altijd goed werkt. Waar de focus van foto's, gemaakt met de HTC One (M8) alleen op de telefoon zelf kan worden aangepast en daarna opgeslagen om het te delen met vrienden en kennissen, kan dit bij foto's gemaakt met de Refocus-applicatie op Nokia's ook later via een computer nog worden gedaan. Dit moet wel via een speciale website, waar de foto's naartoe geüpload moeten worden, maar zo kan de ontvanger ook zelf kiezen op welk object hij of zij wil focussen.

De One (M8) biedt ook nog leuke andere effecten. Zo kun je personen of objecten uit foto 's knippen en ze in andere foto's zetten, kun je bepaalde (kleuren)filters alleen op bepaalde objecten toepassen en kun je een soort 'semi-3D'-effect gebruiken. In principe zou dit ook mogelijk moeten zijn door de techniek te gebruiken die in de Nokia-toestellen wordt toegepast, namelijk die van het snel nemen van meerdere foto's. 

Conclusie

Volgens Pocketnow is een speciale tweede camera niet nodig om achteraf objecten onscherp te kunnen maken en werkt de simplistische methode van Nokia op dit moment nog beter. Ook hopen ze dat deze problemen kunnen worden opgelost met een software-update, maar daar blijkt HTC dus al aan te werken. Wij op de redactie van Androidworld, zijn nog bezig met het uitvoerig testen van ons review-exemplaar van de HTC One (M8), waarin uiteraard ook een stuk gewijd zal worden aan de camera, deze opties en het ontbreken van OIS.

Vind jij het goed dat HTC heeft gekozen voor deze extra camera, om zodoende achteraf te kunnen kiezen waarop je de focus wilt leggen of om foto's te kunnen zien met een 3D-effect of had jij liever gezien dat ze de optie voor Optical Image Stabilization behouden hadden? En vind jij een 4 ultrapixel-camera genoeg of had jij toch liever een conventionele camera gezien met een resolutie van 13, 16 of 20,7 megapixels?

De nieuwste artikelen over HTC One (M8)

Marshmallow-update HTC One M8 in Nederland begonnen

HTC UK: "Android 6.0 Marshmallow voor One M8 rolt deze week uit"

BelCompany-aanbiedingen: Sony Xperia Z3 voor € 300 en HTC One M8 voor € 250

HTC One M8 krijgt Stagefright-patch in Nederland

Bevestigd: HTC One M8 krijgt Android M

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (46)
Bezig met laden van reacties...