Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • OnePlus 6T

 • Huawei Mate 20 Pro

 • Samsung Galaxy S10

 • Google Pixel 3 XL

 • Samsung Galaxy Note 9

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

HTC gaat nadenken over ontgrendelen bootloaders

· 25 mei 2011

Voor hobbyisten en mensen die na de laatste officiële update voor hun Androidtoestel nog net iets meer uit het toestel wilden halen, stond HTC altijd bekend als prima merk. Voor de meeste toestellen van HTC stonden er vrij snel custom ROM's klaar, inofficiële softwareversies die extra mogelijkheden of thema's toevoegen. HTC keurde dit niet goed of af; het werd gedoogd. Met de introductie van de nieuwste generatie HTC-toestellen kwam hier echter verandering in. Door de bootloader te versleutelen werd het bijna onmogelijk om nieuwe ROM's te installeren. Na vele klachten van gebruikers gaat HTC haar beleid omtrent bootloaders heroverwegen.

Vergrendelde en versleutelde bootloaders

Voor veel gebruikers staat Android voor vrijheid. Vrijheid van keuze, aangezien er veel verschillende merken met verschillende toestellen te verkrijgen zijn. Voor de iets geavanceerdere gebruiker staat Android ook voor vrijheid van het aanpassen van je systeem. Veel mensen vergeten echter, dat oorspronkelijk dit helemaal niet tot de 'toegestane' mogelijkheden bestond.

Vergrendeling

De eerste toestellen, op het ontwikkelingstoestel Android Dev Phone 1 na, waarbij het mogelijk was om aanpassingen aan de systeemsoftware te maken, moesten eerst worden gehackt. De T-Mobile G1, geproduceerd door HTC, was het eerste consumententoestel met Android. Wanneer je daar een custom rom op wilde installeren, moest je eerst gebruik maken van een beveiligingsfout in het systeem. Wanneer de vergrendeling opgeheven was, kon je nieuwe, niet-officiële softwareversies installeren.

Versleuteling

In de tijd dat het installeren van custom ROM's nog een kwestie was van misbruik maken van fouten in de systeemsoftware, werd er alleen gebruik gemaakt van vergrendelde bootloaders. Versleutelde bootloaders gaan nog een stapje verder. De bootloader is het gedeelte van de software die het systeem opstart. Wanneer je de vergrendeling van de bootloader weet te omzeilen en niet-officiële systeemsoftware installeert, zal je telefoon niet opstarten wanneer de bootloader versleuteld is. Motorola begon het hele verhaal met de introductie van een versleutelde bootloader bij de Motorola Droid en Milestone. Ondanks vele klachten van gebruikers bleef Motorola bij haar standpunt dat het beter was om gebruikers tegen zichzelf in bescherming te nemen.

Ontgrendelbare bootloaders

Google zag dat er bij veel hobbyisten de behoefte bestond naar aanpassingsmogelijkheden. De tweede ontwikkelaarstelefoon werd daarom ook verkocht aan het grote publiek. De bootloader van de Google Nexus One had een leuke feature: deze was 'legaal' te ontgrendelen. Gebruikers moeten voor het ontgrendelen wel eerst de gebruikersvoorwaarden accepteren. Die houden in dat, wanneer er sprake is van schade aan het toestel door het gebruik van inofficiële software, de garantie vervalt. Deze manier van aanpak bleek te bevallen en ook het derde ontwikkelaarstoestel, de Nexus S, werd voorzien van een ontgrendelbare bootloader. Voor deze ontwikkelaarstoestellen was het dus niet meer nodig om een beveiligingsgat te zoeken om een aangepaste softwareversie te installeren. Van een versleutelde bootloader was voor deze toestellen toch al geen sprake. Wanneer een versleutelde bootloader wordt ontgrendeld, zal deze ook aangepaste softwareversies accepteren. Het succes van de aanpak bleek niet onopgemerkt. Eind maart kondigde Sony Ericsson aan om dezelfde mogelijkheid te bieden voor de toestellen die dit jaar in de Xperia-lijn worden en zijn uitgebracht. Sony Ericsson heeft overigens haar toestellen nooit uitgerust met een versleutelde bootloader; de bootloader was slechts vergrendeld. Zelfs Motorola lijkt terug te komen op het gebruik van versleutelde bootloaders. De Motorola Xoom heeft geen versleutelde, maar wel een vergrendelde bootloader. Deze is echter te ontgrendelen op dezelfde manier als de Nexus-toestellen. De nieuwe telefoons bevatten echter wél een versleutelde bootloader. Motorola heeft hier veel klachten over ontvangen en heeft aangegeven aan het einde van dit jaar met ontgrendelbare bootloaders te komen.

HTC's beleid

HTC heeft in het verleden altijd vergrendelde bootloaders gebruikt. De software van de HTC-toestellen werd echter vaak binnen afzienbare tijd gehackt, waarna deze vergrendeling opgeheven werd. Ondanks dat de beveiligingsgaten steeds gedicht werden, doken er steeds nieuwe mogelijkheden op. Door het bedrijf werd het gebruik van inofficiële systeemsoftware gedoogd. Met de HTC Desire S kwam hier echter verandering in. Dit toestel beschikt namelijk over een versleutelde bootloader, tot grote spijt van de wat geavanceerdere gebruikers. Mark Moons, directeur van HTC Benelux, zei hierover het volgende:
Hoop vragen of [sic] nieuwe Bootloader een paar weken na introductie... Sorry guys, we moeten ons IP beschermen...

Oftewel, HTC moet haar intellectuele eigendommen beschermen. Na heel veel commentaar en reacties van gebruikers te hebben ontvangen, heeft HTC weer gereageerd.

Hartelijk bedankt voor de feedback, we begrijpen jullie bedenkingen. Jullie tevredenheid is onze topprioriteit en we werken er hard aan om je een fantastische ervaring met onze telefoons te geven. We evalueren het probleem en ons beleid omtrent bootloaders en zullen binnenkort meer informatie geven. Bedankt voor jullie interesse, steun en bereidheid om jullie feedback te delen.

Dit betekent natuurlijk niet dat HTC definitief haar bootloaders ontgrendelbaar zal gaan maken, maar binnen het bedrijf zal er in ieder geval over nagedacht worden. Voor de hobbyist dus overwegend positief nieuws.

Bron: HTC's Facebook-pagina

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (30)
Bezig met laden van reacties...