Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Z Flip

 • Samsung Galaxy Note 10 Lite

 • Realme X2 Pro

 • Samsung Galaxy S20 Ultra

 • Moto G8 Plus

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

How-to: G1 en Magic updaten naar Cyanogenmod 5 (Android 2.1)

· 30 mei 2010

Na onze aankondiging over  Cyanogenmod 5 voor de G1 en Magic kwamen er vele verzoekjes binnen voor een how-to. En wij van Androidworld zijn natuurlijk zeer genegen om jullie hiervan te voorzien. LET OP: De stappen die je doorloopt in deze how-to zijn VOLLEDIG op eigen risico en kunnen er voor zorgen dat je toestel niet meer werkt of dat de garantie vervalt. Noch Androidworld, noch Cyanogen, noch de schrijver van dit artikel is aansprakelijk voor eventuele schade. Na het installeren van deze custom rom ben je alle gegevens kwijt en zul je dus alles opnieuw in moeten stellen!

Magic
Magic-gebruikers kunnen voor het verkrijgen van root-toegang op hun toestel terecht op de how-to van kcleong. Voor het installeren van CM5 (zoals we het vanaf nu zullen noemen) op de Magic is DangerSPL NIET nodig.
G1
Ivo Janssen heeft zijn how-to voor het rooten van de G1 en het installeren van een custom ROM aangepast voor de laatste versie van Cyanogenmod. Let op: tijdens de installatieprocedure moet de G1 worden geüpdatet met DangerSPL. Indien je deze stap niet op de juiste wijze doorloopt, bestaat de kans van het brickenvan je device! Volg de handleiding dus nauwgezet en lees voorafgaand de informatie op de DangerSPL wiki.

Wat is DangerSPL?

Deze SPL is eigenlijk een aan de G1 aangepaste versie van de SPL van de Magic. Het heet danger, niet alleen omdat het je data wist tijdens het herpartitioneringsproces, het kan je telefoon ook bricken als je later besluit een andere, oudere, radio te installeren op je telefoon. Voor het flashen van CyanogenMod versie CM4 en eerder is DangerSPL NIET nodig, maar het is een absolute must om de laatste Mod op de G1/Dream te krijgen. Omdat de G1 eigenlijk niet ontwikkeld is voor ROM’s groter dan 64 Mb, is de huidige CM5 versie eigenlijk te groot om gebruikt te worden op deze telefoons. Door een trucje met de DangerSPL is het echter wel mogelijk om CM5 te gebruiken. Hoe dit precies werkt ,valt buiten de bedoeling van deze How-To. Hoe controleer ik of ik DangerSPL al heb? Boot in fastboot mode door je telefoon aan te zetten, terwijl je gelijktijdig de camera knop indrukt. De tweede regel geeft de SPL versie. Als deze eindigd met 2005 dan heb je DangerSPL al geinstalleerd. Druk gelijktijdig op MENU+SEND+END om het fastboot menu te verlaten.

G1 en DangerSPL

Het is heel belangrijk om te weten dat je, voor het flashen van deze mod op de G1/Dream, je DangerSPL (DeathSPL of Haykuro’s SPL) moet flashen op je telefoon. Zonder zal je telefoon de mod niet kunnen gebruiken en bestaat er de mogelijkheid dat deze onbruikbaar wordt. Volg daarom de handleiding van Ciwrl op. Deze is hier te vinden (Deze is in het Engels. Een Nederlandse versie is in voorbereiding). Het verkeerd flashen van deze boot-loader kan je telefoon kapot maken.Volg de handleiding dus zorgvuldig. Bij vorige releases van CM kon nog voorkomen worden dat deze bootloader nodig was, maar deze creëert genoeg  ruimte zodat er geen gekke hacks nodig zijn om een volledig functioneel systeem te krijgen en het is makkelijker om synchroon te blijven met de releases voor de N1/Droid.

Instructies:

Als dit de eerste keer is dat je CM5 op je toestel flashed lees dan vanaf hier:
 1. Root je telefoon en installeer Amon_Ra Recovery (Dream / Magic)
 2. Reboot je telefoon in Recovery mode (inschakelen met end-toets en home)
 3. Maak een backup met Nandroid!!! BELANGRIJK
 4. Indien je het nog niet hebt gedaan installer dan DangerSPL (een stukje verder naar beneden)
 5. WIPE!!
 6. Installeer nu de ROM
 7. Reboot (de eerste keer kan een tijdje duren)
 8. Krijg je na verloop van tijd het nieuwe opstartscherm te zien? Gefeliciteerd, je kan door naar de volgende stap (optioneel)!
 9. Reboot weer naar Recovery mode
 10. Installeer de optionele Google Add-on voor applicaties zoals Gmail en de Android Market

Upgraden:

Heb je je telefoon al eerder voorzien van CM5, dan is het nog veel simpeler:
 • Reboot je telefoon in Recovery mode
 • Maak een back-up met Nandroid
 • Flash de ROM (er wordt automatisch een back-up gemaakt van je Google apps)
WAARSCHUWING!!Zorg er voor dat de batterij van je telefoon helemaal vol is en haal in geen geval de batterij uit je toestel gedurende onderstaande stappen.

Nodig

 1. Een geroote G1
 2. Een goede radio. Zelf gebruik ik 2.22.23.02, maar sommige mensen zweren bij de 2.22.19.26i versie. De links naar de radio’s
En nu niet meteen gaan denken dat je een gettoblaster in je G1 moet zien te proppen, want radio laat (in dit geval) je GSM-antenne werken. Als je updatet naar de meest recente radio firmware is de kans op beter bereik groter. Wat is SPL De SPL, of Second Program Loader vervult verschillende diagnostische functies. Een van deze functies is de manipulatie van gegevens in het interne flash-geheugen. Afhankelijk van de SPL die  is geïnstalleerd, kan de gebruiker diverse toepassingen flashen naar de telefoon. In het geval van DangerSPL wordt er extra geheugen vrijgemaakt die gebruikt kan worden voor de CyanogenModificatie.

Files benodigd

 1. Danger SPL
 2. gapps-ds-ERE36B-signed.zip
 3. Latest CM5 for Dream/Sapphire
WAARSCHUWING!! INDIEN JE NIET VOLDOET AAN DEZE BENODIGDHEDEN ZAL JE JE TELEFOON BRICKEN!!

De stappen

Voor recovery, adviseer ik Amon_ra.
 1. Check dat je alles hebt dat hierboven is genoemd (G1/Dream & Radio)
 2. Kopieer de drie bestanden DangerSPL (spl-signed.zip), CM 5.0.x, and gapps-ds-ERE36B naar de root van je SDCard
 3. Reboot naar Recovery mode (CM Recovery of Amon_ra Recovery werken beide maar Amon_ra wordt aanbevolen). Om in Recovery mode te komen, herstart je je G1 en houdt de ‘home’ knop ingedrukt VOOR het G1 splash screem opkomt
 4. Maak een  Nandroid Backup (ext is niet nodig) (aanbevolen voor gebruikers die updaten, niet nodig voor vers geroote telefoons)
 5. Wipe Data/Factory Reset
 6. Flash DangerSPL (spl-signed.zip). DangerSPL word geïnstalleerd en vraagt daarna om te rebooten om de installatie af te ronden. Na het installeren boot je toestel automatisch in Recovery, zodat je de ROM kan flashen
 7. Flash CM 5.0.x en DAN gapps-ds-ERE36B; reboot daarna (dit kan langer duren dan normaal, dus wees niet ongeduldig) HET IS BELANGRIJK OM NIET TE REBOOTEN TUSSEN HET FLASHEN VAN DE ROM EN GOOGLE APPS
 8. Login als gebruikelijk
 9. Gefeliciteerd. Je hebt zo juist  DangerSPL op je telefoon gezet en je G1 opgewaardeerd naar 2.1
Waar is de ROM te verkrijgen? Laatste STABIELE versie: 5.0.7-DS - 05/25/2010 Download: http://www.kanged.ne...7-DS-signed.zip Torrent: http://kmobs.scepter...-signed.torrent MD5Sum: d9a5de5ecc458d12a3227d6facea00b9 Google Add-on: ERE36B Download: http://kanged.net/mi...E36B-signed.zip Mirror: http://www.mediafire...php?marqwt53ii0 Niet inbegrepen in deze Mod (wel op Nexus One):
 • Launcher2
 • Stock Live Wallpapers (LWP wordt ondersteund, maar werkt mogelijk niet met alle LWP applicaties)
 • Facebook (installeer vanaf de  Market, contact sync werkt goed)
 • Google Voice (installeer vanaf de Market, push notify werkt goed)
 • Gallery3D (neemt teveel geheugen in beslag)
Wat inbegrepen in deze Mod:
 • Al het overige dat met Éclair wordt meegeleverd
 • 3D, video, camera, camcorder, BT, WiFi werken allen
Een paar bekende ‘problemen’:
 • Sync met Facebook werkt niet goed met de versie uit de Market.Dit ligt aan Facebook. Een alternatieve APK kan via het Cyanogen forum worden gedownload.
 • De End-Button in Spare Parts werkt alleen in Sleep Mode
 • Camera-applicaties kunnen geheugen vreten
En natuurlijk geldt dat indien er nog vragen zijn, deze altijd in het forum gesteld kunnen worden.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (0)
Bezig met laden van reacties...