Interview: Honor over alternatieven voor Google-apps, HMS en Tikkie

Interview: Honor over alternatieven voor Google-apps, HMS en Tikkie

Lancering Honor 9X en wearables

Honor kondigde gisteren zijn nieuwste aanwinst voor de Nederlandse smartphonemarkt aan, de Honor 9X. Dit is een middenklasser met een modern randloos design dankzij de pop-up camera. Deze telefoon beschikt over een groot 6,59 inch LCD-scherm, twee camera's op de achterzijde en een bijzondere gradiënt-gekleurde achterzijde.

Naast deze telefoon brengt de dochteronderneming van Huawei ook de Honor Band 5 en de Honor Sport Pro-headphones officieel in Nederland uit.

Honor 9X

James Zou, president of Honor sales & service overseas, liet tijdens de presentatie weten dat Honor zich in Nederland voornamelijk gaat op jongeren richten. Zou weet dat ons land erg goed is in online shoppen en de Honor-producten zullen dan ook voornamelijk online te koop aangeboden worden, onder andere via de eigen HiHonor-webshop.

Rian de Waard, Channel Sales Manager van Honor, kondigde de Honor 9X voor Nederland aan. Deze nieuwe middenklasser ligt vanaf 31 oktober in deze webshop en bij andere winkels voor een adviesprijs van 299 euro. Je kan de telefoon tijdens de flash sale, die op 31 oktober in de HiHonor-webshop van start gaat, zelfs voor 199 euro aanschaffen. De Honor Band 5 koop je er voor 29,90 euro en de Honor Sport Pro voor 59,90 euro.

Honor 9X

Interview Sam Yuan

Na de aankondiging van de Honor 9X kreeg Androidworld de gelegenheid een aantal vragen aan Vice President of Honor Europe Sam Yuan te stellen.

Allereerst vertelde Sam Yuan iets over de verschillende Honor-telefoons die het merk momenteel voert. De Honor 20-serie met onder andere de Honor 20 Pro voert het Honor-portfolio aan als vlaggenschip. Daarna volgt de Honor View-serie is een toestel dat je kan plaatsen in het hogere middensegment en focust zich op kracht. Yuan noemt de Honor View 20 een technisch monster. De telefoon is dan ook uitgerust met de Kirin 980 net als de Huawei Mate 20 Pro en de Huawei P30 Pro. De Honor X-serie staat voor goede prijs-kwaliteitverhouding, ofwel value for money.

Daarnaast legt Yuan het onderscheid in doelgroep voor Huawei en Honor uit. Huawei richt zich meer op het premium-segment en Honor focust op de jongere doelgroepen.

Betalen met je telefoon en online shoppen

Sam Yuan legt uit dat Nederland erg open staat voor het internet, online shoppen en mobiel betalen en dat Honor als internetmerk het in Nederland dan ook erg goed doet. In buurland Duitsland loopt dat bijvoorbeeld wat stroever. We merken op dat NFC op de Honor 9X ontbreekt, een chip die in Nederland populair is voor het doen van mobiele betalingen. Yuan meldt dat in China vooral QR-codes worden gebruikt om mobiele betalingen te doen en neemt het ontbreken van de NFC-chip als waardevolle feedback mee. Hij vraagt nog naar alternatieven voor de NFC-chip en we geven Tikkie en PayPal als suggestie mee. Honor kijkt altijd naar de lokale behoeften en probeert daar op in te springen.

Screenshot van Tikkie

Tikkie

Honor zal zijn producten via de eigen webshop aanbieden en via Belsimpel (waar het vorig jaar een samenwerking mee is aangegaan). Honor staat ook open voor de verkoop van zijn producten via andere retailers en providers.

HMS of Android?

Op 19 mei legde de Verenigde Staten China een handelsverbod waardoor Huawei zijn Android-licentie kwijtraakte. Een maand later besloot de VS om Huawei te voorzien van een temporary general license, welke drie maanden geldig zou zijn. Dat gaf Huawei ademruimte, onder andere voor het afleveren van de Android-updates. Deze drie maanden zijn bijna voorbij, want op 19 november loopt de periode waarin Huawei vrij mag handelen met bedrijven in VS af. Op deze dag zal Huawei een belangrijke beslissing moeten maken, kan het telefoons blijven leveren met Android en met Google-apps of zal het moeten overstappen op het eigen Huawei/Honor Mobile Services en alternatieven voor Google-apps?

Wij vroegen Yuan of Honor klaar is om, als het handelsverbod op 19 november niet wordt opgeheven, nieuwe telefoons uit te rusten met Honor Mobile Services, net als de onlangs aangekondigde Huawei Mate 30 Pro en de Mate 30. Yuan gaf aan dat Google en Huawei al zo'n 16 jaar samenwerken en Android heeft altijd de voorkeur gehad. Toch zal het bedrijf zijn alternatief verder moeten ontwikkelen, daarom heeft het in augustus in China een HMS-ontwikkelaarscongres gehouden om ontwikkelaars te stimuleren apps te maken voor HMS. Daarnaast worden per land ontwikkelaars gestimuleerd om voor HMS apps te maken.

Yuan laat nog in het midden of HMS of Android op de toekomstige Honor-telefoons te vinden zal zijn. De situatie kan volgens hem tijdelijk zijn, maar hij hoopt deze politieke situatie snel opgelost is. Hij geeft in ieder geval aan dat er nog een aantal nieuwe telefoons aan zitten te komen die met Android uitgeleverd worden omdat deze al reeds door Google gecertificeerd zijn.

Huawei Mate 30-series

Huawei Mate 30

Alternatieven voor Google-apps

Yuan is zeer positief over het overhalen van ontwikkelaars op met HMS te werken. Er worden in veel landen ontwikkelaarscongressen gehouden HMS aan de man te brengen. Ook wordt er met man en macht gewerkt aan alternatieven voor Google-apps waaronder Google Maps. Volgens Yuan zou de navigatie-app Waze een alternatief voor Maps kunnen worden. Dit is volgens hem een populaire app in deze contreien. Waze wil in ieder geval samenwerken. "We'll see," zegt Yuan.

Honor heeft ook al een oplossing (lees: alternatief) voor Facebook voor WhatsApp, maar Yuan kan hier verder geen uitspraken over doen.

Honor wil in ieder geval ervoor zorgen dat de telefoons die mensen kopen vanwege de goede hardware, niet teleurstellen vanwege de software. Honor ziet dat de digital natives openstaan voor veranderingen en dat ze makkelijk tussen platformen schakelen. Yuan noemt de opkomst van het populaire WeChat en TikTok als voorbeeld. Toch zien we jongeren nog niet zo snel van YouTube afstappen maar Yuan reageert "We'll see."

Yuan benadrukt dat er in deze moeilijke situatie ook kansen worden gecreëerd en wil het ook zo zien. Voor nu moet het bedrijf de besprekingen tussen thuisland China en de VS afwachten.

Waze Google

Waze

Toekomstige plannen voor Nederland

Op onze vraag of Honor nog meer producten voor Nederland in petto heeft zoals smarthome-producten, kon Yuan meteen ja zeggen. Honor wil volgend jaar meer wearables naar Nederland brengen, maar ook smartwatches (Honor Watch Magic), tv's (Honor Vision) en laptops (Honor MagicBook). Mogelijk worden deze met Chrome OS uitgerust als daar vraag naar is en mogelijk met een bijzondere achterzijde, net als de Honor 9X. Honor wil al deze producten volgend jaar zowel online als offline in Nederland gaan verkopen.

Honor 9X
4000 mAh
6.59 inch - 2340 bij 1080 px
64/128 GB
HiSilicon Kirin 810

Meer info

Honor 9X
4000 mAh
6.59 inch - 2340 bij 1080 px
64/128 GB
HiSilicon Kirin 810

Meer info

Lees meer over:
AW Interview

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties