Hoe je binnenkort belangrijke apps sneller op een nieuwe telefoon installeert

Hoe je binnenkort belangrijke apps sneller op een nieuwe telefoon installeert

Je apps overzetten op een nieuwe telefoon vergt veel tijd. Op de Androidworld-redactie weten we daar alles van aangezien we maandelijks meerdere telefoons testen. Gelukkig gloort er hoop aan de horizon want Google test de mogelijkheid om bepaalde apps sneller over te zetten op een nieuwe smartphone.

Apps overzetten op een nieuwe telefoon

Het overzetten van apps is de laatste jaren al stukken makkelijker geworden. Je kan namelijk kiezen om een back-up (inclusief sms'jes, inloggegevens, belgeschiedenis en wifi-netwerken) terug te zetten of via een kabeltje de apps van je oude naar je nieuwe smartphone over te zetten. Daarnaast kunnen Smart Lock en wachtwoordbeheerder zoals Bitwarden en LastPass je ontzettend snel laten inloggen in apps. Google kondigde dit jaar ook de Block Store aan. Dat is een nieuw systeem waarbij je zonder wachtwoord kunt inloggen in apps met behulp van versleutelde tokens.

Toch kan het proces van het instellen van een nieuwe telefoon nog sneller. Google werkt namelijk achter de schermen de functie 'installatiehints'. Met deze functie kan de appwinkel zoals de Google Play Store jouw belangrijkste apps ontzettend snel op een nieuw apparaat installeren. XDA vond aanwijzingen van deze functie in commits in het Android Open Source Project (AOSP).

Jouw belangrijkste apps

Om te kunnen zien wat voor jou de belangrijkste apps zijn, zal de functie kijken naar je app-gebruik. Daarnaast krijgen bepaalde apps voorrang zoals Google Play Services en diensten van fabrikanten die essentieel zijn voor het goed werken van de telefoon.

Gebruik je WhatsApp Messenger veel? Dan zal de appwinkel ervoor zorgen dat deze app sneller geïnstalleerd wordt. Hierdoor kun jij sneller aan de slag met het inloggen op de apps die voor jou het nuttigst zijn. De apps die je minder vaak gebruikt, sluiten aan in de rij.

Het is nog niet bekend hoeveel tijd dit jou als gebruiker zou kunnen besparen. Dit hangt zeer waarschijnlijk af van het aantal apps dat als belangrijk wordt beschouwd en dus voorrang krijgen. Toch zou het proces zo maar minuten kunnen besparen als je op een langzamere telefoon honderden apps wilt downloaden.

Beschikbaarheid

Het is nog niet met zekerheid te zeggen wanneer de 'installatiehints' worden uitgerold. Vermoedelijk zal dit, net als het loskoppelen van de emoji van systeemupdates, bij de lancering van Android 12 zijn.

Hoe je binnenkort belangrijke apps sneller op een nieuwe telefoon installeert
Lees meer over:
Androidapplicaties Android 12

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Net binnen

Beste telefoons onder de 300 euro

Back to School themaweek op Androidworld

Lees meer