Hoe een 'slimme' functie op de Galaxy S8 ervoor zorgde dat ik me twee keer versliep

Hoe een 'slimme' functie op de Galaxy S8 ervoor zorgde dat ik me twee keer versliep

Ruud Caris

door Ruud Caris

Laatst geüpdatet

Wekker-app

Al jaren maak ik gebruik van Timely, een handige wekker-app (eigendom van Google tegenwoordig) die ook tussen verschillende apparaten synchroniseert. Omdat ik regelmatig van smartphone wissel, hoef ik niet steeds mijn alarmen opnieuw in te stellen. So far so good. Deze app heb ik uiteraard ook op de Samsung Galaxy S8 geïnstalleerd, die ik nu het grootste deel van de tijd gebruik. Dat ging een paar maanden goed, totdat....

Totdat de accubespaarfunctie de app de nek omdraaide. De S8 geeft pro-actief meldingen van apps die in de afgelopen periode relatief veel accu hebben verbruikt. Dit zijn apps die actief op de achtergrond draaien en zo dus systeemresources gebruiken. Samsung geeft hierbij ook nog eens aan welke apps het zijn en hoeveel de accu geleden heeft in het laatste uur.

Deze meldingen verschijnen regelmatig op het toestel en hier zie ik apps als Runkeeper en Google Foto's vaker terugkomen. De laatste tijd begon ook Timely op te duiken in dit lijstje, de app zou tussen de twee en drie procent accu per uur verbruiken. Dat is relatief veel voor een wekker-app die op de achtergrond draait en één keer per dag echt aan de bak moet.

Samsung lost het voor je op

Op de S8 zit er een knop 'oplossen', nadat de betreffende accu-meldingen verschijnen. De app wordt dan tijdelijk gesluimerd, zodat de achtergrondprocessen tot rust komen. Dit deed ik ook wel vaker met apps als Runkeeper, deze hoeft niet continu op de achtergrond te draaien. Met Timely heb ik - blijkbaar - ook voor deze optie gekozen, waarna deze uiteindelijk in de 'altijd sluimeren'-lijst terecht kwam. Dat wil dus zeggen dat de app in principe kunstmatig in slaap wordt gehouden.

Dit kunstmatig in slaap houden is mij dus ook gebeurd. De wekker zou aflopen om 7 uur en nadat ik om 7.30 uur wakker schrok, bleek dit niet het geval te zijn. Opvallend was dat, toen ik Timely opende om te checken of ik hem was vergeten te zetten, het alarm begon. Heel eerlijk heb ik er op die dag weinig aandacht aan besteed, ik dacht, het zal vast een eenmalig iets zijn. Achteraf gezien had ik beter moeten kijken, want ook dag twee gebeurde precies hetzelfde. De wekker liep niet af op de gewenste tijd, maar wel nadat ik de app geopend had.

Na een klein onderzoekje op mijn smartphone bleek dat de app in de altijd sluimeren-stand stond. Hierdoor werd er niet gecheckt of er een alarm stond en liep deze dus simpelweg niet af. Nu had ik misschien zelf beter moeten opletten dat de app niet gesluimerd werd of dat Samsung mijn 'probleem wilde oplossen', maar het blijkt dus dat die handige functies om accu te besparen, niet altijd even handig zijn.

Is het een ramp? Gelukkig niet. Kan Samsung er iets aan doen? Eigenlijk ook niet. Maar het neemt niet weg dat het verstandig is om dergelijke functies slim te gebruiken en vooral nadenken voordat je 'problemen laat oplossen'.

Vanochtend wekte Timely mij wel weer gewoon om 7 uur.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk