Het is tijd om afscheid te nemen van je favoriete Reddit-app

Het is tijd om afscheid te nemen van je favoriete Reddit-app

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Reddit heeft onlangs aangekondigd dat het wijzigingen gaat aanbrengen in zijn eigen API die advertenties blokkeert in apps van derden. Daarnaast kwam het bedrijf met een enorme stijging van de API-kosten op de proppen. Vandaag heeft Christian Selig, de maker van de alternatieve Reddit-client Apollo, laten weten dat de app na 30 juni niet langer zal werken vanwege deze veranderingen.

Reddit verhoogt kosten voor API-toegang

Selig legt op Reddit uit hoe de kostenstijging van de API van invloed zijn op zijn Reddit-client: "Apollo deed vorige maand 7 miljard API-verzoeken, wat neerkomt op ongeveer 1,7 miljoen dollar per maand of 20 miljoen dollar per jaar." Zelfs als Selig alleen betalende abonnees zou behouden, gebruikt de gemiddelde Apollo-gebruiker 344 verzoeken per dag. Dat zou hem 2,50 dollar per gebruiker kosten, meer dan het dubbele van de huidige abonnementskosten. Selig dus zou elke maand verlies maken.

API-verzoeken kunnen verschillende acties omvatten, zoals het bekijken of openen van een bericht, het opslaan van een afbeelding, het plaatsen van een reactie of het bekijken van een profiel.  

Technisch gezien zou Reddit pas vanaf augustus kosten in rekening brengen bij ontwikkelaars. Maar het lijkt erop dat "aanzienlijke kosten voor de API zich gaan opbouwen met een opzegtermijn van 30 dagen vanaf 1 juli." Dus om de rekening maar helemaal te vermijden, heeft Selig samen met de ontwikkelaars van Reddit is Fun (RiF) en Sync for Reddit besloten er helemaal mee te stoppen.

Naast de enorme stijging in de kosten van de API zijn er andere problemen die deze ontwikkelaars hebben met de officiële veranderingen van Reddit. Zo mogen ze geen advertenties meer laten zien in hun apps en seksuele of NSFW-content tonen is ook niet meer mogelijk. De officiële Reddit-app voor zowel iOS als Android laat momenteel wel advertenties zien en biedt toegang tot NSFW-inhoud.

Bij de aankomende aanpassingen van de API-prijzen zal Reddit een uitzondering maken voor non-commerciële apps die bijdragen aan digitale toegankelijkheid.

Andere Reddit-clients dan?

Uiteraard zijn er nog veel meer Reddit-apps beschikbaar op zowel iOS als Android, maar die hebben nog geen officiële beslissing gedeeld over het al dan niet sluiten van hun diensten. En zelfs met veel subreddits die van plan zijn om op 12 juni protestacties uit te voeren, lijkt het er momenteel niet op dat de Reddit-top van plan is om van koers te veranderen.

Dit jaar is geen topjaar geweest voor de mensen die gebruik maken van apps van derden die te maken hebben met Twitter en Reddit. Eerder dit jaar heeft Twitter gemaakt dat het niet langer Twitter-apps van derden toelaat. Bekende Twitter-apps zoals Flamingo, Talon, Albatross en Fenix hebben dus geen toekomst meer.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk