Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Hands-on: Sony Xperia Z, full HD 5 inch-scherm, quad-coreprocessor en 2 GB RAM

· 08 januari 2013

Het lijkt tegenwoordig haast onmogelijk om een nieuw toestel uit te brengen zonder dat het toestel gelekt wordt. Dan duiken er weer foto's op, dan zien we ergens specificaties voorbij komen. Over het algemeen blijken de lekken redelijk betrouwbaar en dat geldt ook voor wat we al wisten van de Sony Xperia Z. Op een persconferentie in Las Vegas heeft Sony zojuist dit nieuwe toptoestel, met full HD-scherm, quad-coreprocessor en 2 GB aan RAM-geheugen, aangekondigd.

Sony Xperia Z

Sony heeft afgelopen jaar een aardig aantal toestellen op de markt gezet. De namen van deze toestellen waren vrij verwarrend: zo zijn er de Xperia S, P, U, V, J en T. Ruwweg vallen deze toestellen in twee groepen: toestellen uit de NXT-serie en toestellen uit de arc-serie. De NXT-serie biedt een fris design met aan de onderkant van het toestel een transparante LED-balk. De arc-serie, gebaseerd op de Sony Xperia arc, heeft een holle achterkant. De Sony Xperia Z lijkt dan misschien een vreemde eend in de bijt: het toestel heeft een strak, vierkant design en geen LED-balk of holle achterkant. Volgens Sony is de Xperia Z een klasse op zich en het toestel mag dan ook boven de andere twee series geplaatst worden. Dat dit qua specificaties volkomen terecht is blijkt wel. De Xperia Z komt met een quad-core chipset met 1,5 GHz-processor, 2 GB aan RAM-geheugen, een 13,1 megapixel-camera en een 5 inch-scherm met een resolutie van 1920x1080. De Xperia Z draait bij het uitkomen op Android 4.1 (Jelly Bean), maar zal al snel een update naar Android 4.2 (tevens Jelly Bean) krijgen. Het toestel is, net als Sony Xperia V, volledig waterdicht tot een diepte van 1 meter en is ook stofdicht. Daarnaast kan het toestel gebruik maken van LTE, de snelle variant van mobiel internet (4G) die momenteel al door KPN wordt uitgerold.

Scherm

Voor 2013 lijkt de trend op de smartphonemarkt de 5 inch grote Full HD-schermen te zijn. We hebben HTC al eind vorig jaar gezien met de J Butterfly en DROID DNA, maar deze toestellen komen niet naar Nederland. Verwacht wordt wel dat HTC en Samsung op korte termijn nieuwe toestellen aan zullen kondigen met een 5 inch full HD-scherm die wél in Nederland zullen verschijnen. Ook de zojuist aangekondigde Huawei Ascend D2 heeft een dergelijk scherm en zal waarschijnlijk wel naar Nederland komen. Het scherm van de Xperia Z ziet er erg goed uit en heeft door de enorm hoge resolutie een pixeldichtheid van 443 pixels per inch. Dat zorgt voor de scherpste beelden op een smartphone tot nu toe. Er zijn maar enkele toestellen die zich qua scherm hieraan kunnen meten en deze zijn in Nederland niet uitgebracht.

Chipset en geheugen

De Sony Xperia Z beschikt over een 1,5 GHz Qualcomm Snapdragon S4 Pro-chipset met typenummer APQ8064. Deze chipset kennen we al van de LG Nexus 4, maar ook van de HTC-toestellen met 5 inch HD-scherm. Deze chipset biedt behoorlijk goede prestaties. Tijdens onze hands-on hebben we de prestaties helaas niet uitgebreid onder de loep kunnen nemen, maar we kunnen wel melden dat het toestel behoorlijk soepel liep. Ook het afspelen van full HD-video's was geen enkel probleem. Zoals we van Sony gewend zijn, lijkt er ook in dit toestel weer een goede camera te zitten. Het apparaat kan foto's schieten met een maximale resolutie van 13 megapixel. De Xperia Z is het eerste toestel met de nieuwe Sensor Exmor RS-sensor. Deze maakt het mogelijk om HDR (high dynamic range)-foto's én video's te maken. De Xperia Z beschikt over een behoorlijke hoeveelheid RAM-geheugen, namelijk 2 GB. Dit zorgt er voor dat er verschillende applicaties op de achtergrond open kunnen blijven staan. Dat zorgt niet voor negatieve prestaties in de applicatie op de voorgrond, maar zorgt er voor dat applicaties niet steeds opnieuw geladen hoeven te worden. Wanneer je bijvoorbeeld even de browser weg hebt geklikt en verder wil lezen in de Androidworld Reader, zal deze binnen een fractie van een seconde opgestart zijn als je deze al eerder open hebt gehad. Qua opslag zal de Xperia Z van 16 GB aan intern geheugen voorzien worden. Dit geheugen is uit te breiden met een SD-kaart.

Onze eerste indrukken

Wij hebben even met de Sony Xperia Z mogen spelen. Het toestel is erg strak vormgegeven en is rechthoekig met afgeronde hoeken en strakke randen. Aan de voorkant is het toestel volledig van glas en ook de achterkant is bedekt met een krasbestendige glaslaag. De zijkant van het apparaat is gemaakt van twee verschillende materialen, waarschijnlijk polycarbonaat (hoogwaardig plastic), maar de zijkant voelt wel degelijk als stevig en betrouwbaar aan. Aan de rechterkant van het toestel is de aan/uit-knop te vinden. Deze knop is, vooral wat redacteur Dim betreft, een beleving op zich. De ronde, metalen knop komt een stukje uit het toestel en voelt meteen goed aan. Wanneer je de Xperia Z voor het eerst oppakt, zul je voelen dat het toestel een stuk lichter is dan je zou verwachten. Het toestel weegt zo rond de 147 gram, niet gek voor een toestel met zo'n groot scherm. En dan komen we meteen bij een belangrijk punt: de grootte van het toestel. Drie jaar geleden had ik je voor gek verklaard als je mij had verteld dat 5 inch-schermen de toekomst zouden hebben. Nog steeds word ik er niet direct helemaal wild van, maar nu ik even met de Xperia Z gespeeld heb, ben ik toch al bijna om. Het toestel heeft geen dikke randen (bezels), waardoor de afmetingen nog beperkt blijven. Het toestel is 7,1 centimeter breed en dat zorgt er voor dat je het nog wel in de hand kunt houden. Makkelijker is het nog om het toestel op je handpalm te laten rusten. Het frame van de Xperia Z is één geheel en voelt daardoor stevig aan. Nadeel is wel dat de accu met een capaciteit van 2330 mAh niet vervangen kan worden. De Xperia Z zal in drie kleuren op de markt komen en de meest verrassende kleur is wel paars. Naast standaard zwart en iets minder standaard wit, is paars een bijzondere keuze. Deze pakt echter érg goed goed uit. De paarse versie van de Xperia Z is een heuse beauty die extra mooi is door de combinatie van de metallic afwerking onder de glasplaat aan de achterzijde. Ook de witte variant van het toestel ziet er erg goed uit. Het toestel heeft toch al, mede dankzij de glasplaat aan de achterkant een premium-uitstraling. Met de de klassiek aanvoelende metalen aan/uit-knop krijgt het toestel nog meer die premium-feel. Daarbij moeten we wel zeggen dat sommige mensen de strakke lijnen in vergelijking met andere Sony-toestellen misschien wat saai zullen vinden. Sony liep de afgelopen paar jaar eigenlijk steeds op één onderdeel net wat achter de feiten aan: de chipset. De Xperia Z lijkt echter op precies het goede moment te komen: de Qualcomm-chipset mag dan alweer een tijdje op de markt zijn, hij is nog lang niet verouderd. Naar verwachting zullen de NVIDIA Tegra 4-chipset en de aankomende quad-core Samsung Exynos-chipset sneller zijn, maar de prestaties van de Snapdragon S4 Pro-chipset van de Xperia Z zijn zeker niet mis. Samen met weer een mooi ontwerp van Sony en een uitstekende camera zou de Xperia Z het wel eens erg goed kunnen gaan doen.

Hands-on-video

We hebben ook een korte video gemaakt om onze eerste indrukken beter met jullie te kunnen delen.

http://youtu.be/ReiwephuCXw

 

Foto's

Beschikbaarheid

Het broertje van de Xperia Z, de Xperia ZL, lekte eerder uit onder de naam Odin. Dit toestel zal niet naar Nederland komen. De Sony Xperia Z zal rond week 10 van dit jaar, zeg maar begin maart, in de winkels liggen in Nederland. Het toestel zal hier in drie kleuren beschikbaar zijn, in het zwart, in het wit en in het paars. De adviesprijs van het toestel zal €629 gaan worden.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (34)
Bezig met laden van reacties...