Naar content
Trending apps
 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • POCO X3

 • Samsung Galaxy Note 20 Ultra

 • Google Pixel 4a

 • OnePlus Nord

 • Samsung Galaxy A51

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Hands-on met ASUS ZenWatch, mooie en strakke Android Wear-smartwatch

· 08 september 2014

ASUS had ons beloofd met een smartwatch te komen en dat deze gunstig geprijsd zou zijn ten opzichte van de concurrentie. In het laatste geval is ASUS niet helemaal zijn belofte nagekomen, maar de ZenWatch brengt nieuwe beloftes.

ASUS ZenWatch 

ASUS staat in de Androidwereld vooral bekend om zijn tablets, het bedrijf maakte furore met zijn Transformer-serie met afneembaar toetsenbord. Veel concurrenten hebben deze functie inmiddels al overgenomen. De apparaten van ASUS hebben ook altijd een onderscheidend design gehad: modern, met vaak klassieke kleuren zoals brons/goud en zilver. Ook hebben de twee uitvoeringen van de Nexus 7, beiden gemaakt door ASUS, bijgedragen aan de goede naam van het bedrijf. 

Dat deze designkenmerken zich lenen voor een smartwatch, zien we terug in de ASUS ZenWatch. Deze eerste smartwatch komt niet als verrassing maar we zijn wel enigszins verrast door de uitvoering. Op het eerste gezicht hebben we hier een serieuze concurrent voor de huidige smartwatches. Ik gebruik de term 'op het eerste gezicht', omdat we niet naar de werking van de ASUS ZenWatch hebben kunnen kijken. We mochten het apparaat alleen maar in de demo-modus bekijken en filmen.

ASUS Zenwatch

Design

De kast van de ZenWatch bestaat uit metaal dat in een mooie iets gebogen curve (2,5 D) rond de pols loopt. We zien geen scherpe randen aan deze smartwatch, alles vloeit in een curve zonder echt rond te worden. De voorzijde van het horloge heeft Gorilla Glass 3 en dat moet ervoor zorgen dat de ZenWatch onbekrast blijft. 

De achterzijde heeft pogo-pins en de diverse aanduidingen om de smartwatch onder andere mee op te laden. De enige knop bevindt zich ook bijna aan de achterzijde, je ziet hem niet vanaf de zijkant. De kast is IP55-gecertificeerd en dat betekent dat hij niet volledig waterdicht is. Het apparaat zal wel tegen een regenbui of goede work-out kunnen, maar niet tegen onderdompeling in water. ASUS geeft ook aan dat het niet echt verstandig is om met een horloge te gaan zwemmen dat is voorzien van een lederen bandje.Dat bandje is overigens te vervangen door een eigen exemplaar dat je kunt kopen in elke horlogewinkel bij jou in de buurt.

ASUS Zenwatch detail

Android Wear

De ASUS ZenWatch draait op Android Wear en dat hebben we natuurlijk al gezien. ASUS heeft wel een extra functies/apps aan het apparaat toegevoegd die we dus helaas niet hebben kunnen bekijken.

Ten eerste kun je de telefoon die je gebruikt ontgrendelen door middel van de Bluetooth-verbinding met de ZenWatch. Je hoeft dus wanneer je de ZenWatch draagt niet elke keer je code of patroon te gebruiken.

Daarnaast zit er een remote-functie op die je laat zien wat je telefoon ziet wanneer je een foto gaat maken. Je zet je telefoon neer en gaat ervoor staan, kijkt of het resultaat naar je zin is en neemt de foto.

Natuurlijk doet ook ASUS mee met de gezondheidsgekte rondom wearables, maar ze benaderen het iets anders. Ze hebben het over een wellness-applicatie die met de aanwezige hartslagmeter je stress-level kan meten. Hoe dat precies werkt wilden ze ons niet demonstreren dus we nemen het maar even ter kennisgeving aan.

Video

Prijs en beschikbaarheid

Zoals eerder geschreven zal de ASUS ZenWatch voor €199 over de toonbank gaan en zover ik nu kan waarnemen is dat een prima prijs. Maar ASUS zou ASUS niet zijn als het ons niet compleet in verwarring bracht met betrekking tot de beschikbaarheid van deze smartwatch.

Ik heb het te doen met het Nederlandse team van ASUS dat blijkbaar erg zijn best moet doen om bepaalde producten naar Nederland en België te krijgen. De beschikbaarheid van de ASUS ZenWatch hangt af van de beschikbaarheid van de ASUS ZenFone. Deze komt absoluut naar Nederland, maar men weet niet wanneer. Dat kan dit jaar nog zijn of pas in februari en het zou doodzonde zijn als ASUS de feestdagen zou missen met de ZenWatch.

Deze combinatie met de ZenFone zie ik ook niet zo zitten, want het zijn twee verschillende producten met twee verschillende doelgroepen. Een koper van de ZenFone wil toch een goedkoper toestel en zal waarschijnlijk geen interesse hebben in de ZenWatch. Wie weet wordt het nog allemaal anders en kunnen we de ASUS ZenWatch eerder verwachten, want dat is hij zeker waard!

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (8)
Bezig met laden van reacties...