Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

LG G Watch: eerste smartwatch met Android Wear [hands-on]

· 29 juni 2014

De LG G Watch is het eerste product met Android Wear dat we in handen konden krijgen. Daarvoor werden we uitgenodigd bij LG op kantoor om met een aantal collega's de LG G Watch te bekijken. Dit zijn onze eerste indrukken.

LG en smartwatches

Dat LG nu een smartwatch maakt komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het bedrijf heeft al een 'rijke' historie als het gaat om slimme horloges, het meest recente voorbeeld (2009) is de LG Prada-smartwatch. Dat was een te duur maar mooi product dat niet voor veel omzet heeft weten te zorgen. 

Aangezien LG met de Nexus 4 en de Nexus 5 al een goede relatie heeft, was het weinig verrassend dat het bedrijf samen met Motorola als eerste het bericht naar buiten brachten dat het een smartwatch met Android Wear zou gaan brengen. Sinds dat eerste bericht hebben we eventjes moeten wachten op de eerste beelden en als we eerlijk zijn, ging de aandacht vooral uit naar de Moto 360 vanwege zijn stylisch-ronde display.

Interview Jeroen Peeters

LG G Watch 

Het probleem bij het bedenken van een smartwatch is dat het aan heel veel eisen moet voldoen. Echte techies vinden het niet zo heel erg om met een brok techniek aan de arm te lopen, maar de gemiddelde consument wil toch echt iets wat ook comfortabel is en stijl heeft. Met andere woorden: het moet lijken op een conventioneel horloge. Het ontwerp moet dus mooi en functioneel zijn en dan ook nog iets toevoegen aan het dagelijks leven. 

Design

De LG G Watch is vierkant en dat is niet de meeste spannende vorm voor een horloge. De kast is gemaakt van metaal, de voorkant is van glas en de achterkant is van plastic. Aan de achterzijde zitten ook de puntjes waarmee je hem gaat opladen, je krijgt daarvoor een klein kastje meegeleverd waar je de horloge opklikt.

Het sterke punt aan het exterieur van de LG G Watch is dat de gebruiker zelf een eigen bandje aan de kast kan zetten. Wanneer je de G Watch binnenkrijgt, zit er een rubberen bandje bij, maar LG's Jeroen had er subiet een lederen bandje aan laten zetten en dat ziet er prima uit. De watchfaces (wijzerplaat) kun je zelf aanpassen door middel van een long-press op het thuisscherm.

Het apparaat is wel wat aan de dikke kant en lijkt door zijn vierkante ontwerp erg groot. 

LG G Watch

Scherm

Het IPS-beeldscherm heeft een grootte van 1,65 inch en een resolutie van 280x280 pixels, en het staat altijd aan. Je hoeft dus niet eerst de smartwatch te activeren voordat je de tijd of een bericht wil aflezen. Het enige wat er gebeurt na een aantal seconden is dat het scherm wat minder helder wordt om energie te besparen. De andere smartwatch met Android Wear die momenteel verkrijgbaar is, de Samsung Gear Live, heeft een hogere resolutie. 

Omdat 1,65 inch niet erg veel is zou je niet verwachten dat er veel ruimte zal zijn voor de notificaties en dergelijke, maar Android Wear gaat heel erg zuinig om met de ruimte. De notificaties komen als kaarten binnen, zijn eerst klein aan de onderzijde van het scherm en kunnen geactiveerd worden door ze naar boven te slepen. De achtergrond wordt vaak in beslag genomen door de foto van diegene die het bericht heeft gestuurd.

LG G Watch

Spraakinvoer

Een kaart kun je beantwoorden met spraakinvoer of je kunt de app openen op je telefoon. Deze spraakinvoer werkt het best wanneer je telefoon op de Engelse taal staat want dat kun je gebruik maken van de stemcommando's. Wanneer je telefoon op Nederlands staat kun je wel de berichten beantwoorden via spraak. We verwachten wel binnen niet al te lange tijd de volledige ondersteuning in het Nederlands, maar Google doet hier geen uitspraken over.

De 'always-on'-functie geldt ook voor het 'OK Google' stemcommando, hiermee activeer je het horloge en kun je een opdracht geven. Het komt natuurlijk niet altijd uit om je stem te gebruiken, je kunt ook dubbeltappen op het scherm om een lijst met acties op te roepen die je daarna kunt activeren.

Je kunt alle notificaties ontvangen op je LG G Watch, er is alleen een app op je telefoon die zorgt voor de verbinding. Je kunt niet alle notificaties beantwoorden via spraak, bij Hang-outs wel maar WhatsApp weer niet. Ontwikkelaars moeten hier ondersteuning voor toevoegen en het zal niet lang duren voordat de grote apps dit gaan integreren.

Gebruik

De LG G Watch ziet er prima uit maar moet zich gaan bewijzen in het dagelijks leven. De accu heeft een capaciteit van 400 mAh en daar zou je 36 uur mee kunnen doen. Dat betekent dat je hem dus elke avond aan de lader moet hangen, dat is vervelend maar een concessie wanneer je het horloge niet al te groot wil maken. De Snapdragon 400-chipset is meer dan voldoende om een vloeiende ervaring te geven wanneer je door de kaarten heen gaat.

Een wearable moet een product zijn dat naadloos meegaat in je dagelijks leven en daarom kunnen we pas een echt oordeel vellen door de LG G Watch minimaal een week intensief te gebruiken. We hopen dat we ons test-exemplaar snel binnen krijgen en daarna een volledige review te kunnen brengen. 

LG G Watch kopen

De LG G Watch is in Nederland nog niet verkrijgbaar in winkels of de Google Play Store, wanneer dat wel het geval is en voor hoeveel wil LG nog niet zeggen. Wij vermoeden dat dit binnen enkele weken wel het geval zal zijn. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is de smartwatch al wel te bestellen in de Play Store, voor 199 euro. 

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (30)
Bezig met laden van reacties...