Let op: hackers stelen je WhatsApp-account via een telefoontje

Let op: hackers stelen je WhatsApp-account via een telefoontje

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een nieuwe manier van fraude op WhatsApp laat hackers het account van gebruikers overnemen via een telefoontje. Vervolgens proberen de bedriegers ook om geld los te slaan bij vrienden en familie van het slachtoffer. Dit kan je er tegen doen.

WhatsApp-fraude via telefoon

Hackers zullen nooit ophouden met te proberen om in te breken op WhatsApp-accounts en steeds komen nieuwe werkwijzen boven drijven. De laatste nieuwe methode waarmee kwaadwillenden je account overnemen gebeurt via een telefoontje, dat weet Rahul Sasi, topman van 'CloudSEk', een bedrijf dat beveiligingsrisico's vaststelt met kunstmatige intelligentie (AI).

Hij legt uit tegen 91Mobiles dat hackers contact opnemen met hun slachtoffers via telefoons. Aan de lijn gebruiken ze allerlei smoesjes om mensen te overtuigen om een specifieke code in te voeren in het toetsenblok van hun telefoonapp. Zodra slachtoffers dat doen, zijn ze meteen uitgelogd op WhatsApp en heeft de hacker toegang tot het account.

Het vervolgverhaal lijkt dan weer meer op de klassieke vorm van WhatsApp-fraude. Het slachtoffer heeft vaak niet meteen door dat zijn account is overgenomen, maar terwijl neemt de hacker alvast contact op met de vrienden en familieleden van het slachtoffer via WhatsApp. Hij probeert deze mensen ervan te overtuigen om geld over te maken.

Bescherm jezelf

De beste manier om je tegen de cyberdreiging via het telefoongesprek te wapenen is door je WhatsApp-account te beveiligingen met tweestapsverificatie (2FA). Je kan ook instellen dat WhatsApp enkel toegang geeft tot gesprekken bij het invoeren van een pincode of het gebruik van de vingerafdrukscanner. Deze en zes andere tips om je account te beveiligen op WhatsApp lees je hier.

Gerelateerde artikelen

In de voorgaande jaren is WhatsApp-fraude sterk toegenomen, maar toch blijkt uit een onderzoek van de Fraudehelpdesk dat bedrog via WhatsApp niet de meest voorkomende fraudevorm was in 2021. Dat was vorig kaar de webwinkelfraude. Heb jij ooit te maken gekregen met fraude op WhatsApp? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over WhatsApp
WhatsApp Messenger

WhatsApp Messenger

WhatsApp is de ongekend populaire chat-dienst die onder andere beschikbaar is voor Android, maar ook voor andere platformen zoals iOS. Met deze app kun je berichten ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk