Gratis roaming binnen de EU verlengd tot 2032

Gratis roaming binnen de EU verlengd tot 2032

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Nieuwe Europese wetgeving die per 1 april ingaat, zorgt er onder andere voor dat de Roam like at home-maatregel wordt verlengd tot 2032.

Wat is Roam like at home?

Sinds 2017 mogen providers geen extra roamingkosten meer in rekening brengen binnen de EU. Je kan sinds die tijd in elk EU-land bellen, sms en internetten zonder dat er - in de meeste gevallen - extra kosten in rekening worden gebracht voor het gebruik in het buitenland. Dit wordt Roam like at home genoemd.

Eind vorig jaar bereikten de EU-lidstaten en het Europees Parlement een akkoord over de verlenging van Roam like at home in de vorm van nieuwe Europese wetgeving. Deze wetgeving gaat vandaag in, zo laat de Europese Commissie weten. In de wetgeving staat onder andere dat Roam like at home met nog eens tien jaar wordt verlengd, tot 2032.

Gerelateerde artikelen

Voordelen voor reizigers en providers

De Europese Commissie noemt voordelen voor zowel consumenten als telecomaanbieders als onderdeel van haar besluit. Zo krijgen consumenten "een betere roaming-ervaring, met dezelfde kwaliteit van mobiele service in het buitenland als thuis", evenals verbeterde toegang tot nooddiensten en meer transparantie in tarieven. Reizigers in de EU zullen bij thuiskomst geen onverwacht hoge rekening meer aantreffen.

Europeanen moeten ook automatisch een sms’je ontvangen zodra ze de grens oversteken naar een ander EU-land. In dat bericht moet de reiziger gewaarschuwd worden over mogelijke kosten die in dat land in rekening wordt gebracht voor bepaalde diensten. Denk aan het bellen van een klantenservice, of de helpdesk van een luchtvaartmaatschappij.

Tenslotte moeten providers hun klanten inlichten zodra ze verbinding maken net een netwerk dat gebruikmaakt van satellieten, die je bijvoorbeeld in vliegtuigen vindt. De Europese Commissie geeft 50 euro als voorbeeld voor een limiet voor het gebruik van deze netwerken.

  • Het alarmnummer 112 voor het bellen van nooddiensten moet beschikbaar wordt gemaakt in de gehele EU
  • Heb je een 5G-abonnement, dan moet je hiervan ook gebruik kunnen maken in een ander EU land
  • Europeanen ontvangen een sms’je bij oversteek landsgrens in de EU

Weet je nog dat we mobiele data moesten uitschakelen tijdens het reizen in Europa - om te voorkomen dat we een enorme roamingrekening kregen? Nou, dit is geschiedenis. En dat willen we de komende 10 jaar zo houden. Meer snelheid, meer transparantie: we blijven het leven van de EU-burgers verbeteren.

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt binnen de EU

Kan jij je nog herinneren dat je je mobiele data moest uitschakelen zodra je een landsgrens in de EU overstak? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk