Google-CEO Sundar Pichai wil de schade die AI (kunstmatige intelligentie) aanricht beperken. Dat heeft hij gezegd in een interview met Tweakers. Google is bepaald niet de snelste met het uitrollen van nieuwe AI-mogelijkheden en dat heeft een reden. Zo meent Google dat AI geen race moet zijn. In ieder geval niet waar het gaat om snelheid: wel waar het gaat om goed doen.
Bard
Bard gaat op een bepaald moment wel naar de EU komen, heeft Sundar beloofd, maar hiervoor moet het eerst een hoge standaard voor informatiebeveiliging halen en dat schijnt meer werk te zijn dan bij andere producten van Google. Het zou bovendien te maken hebben met het Reinforcement Learning from Human Feedback-systeem, waarin mensen feedback kunnen geven op hoe het taalmodel presteert. Er zijn in Europa nu eenmaal veel talen en veel landen met verschillende regels waarmee Google rekening moet houden.
Ook gaf Google antwoord op vragen over hoe dat zit met de verantwoordelijkheid van generatieve AI, als we straks in Google Zoeken ook generatieve AI hebben om complexere vragen te stellen. Hierop zei Google dat er alleen antwoorden worden gegeven als er onderbouwing te vinden is voor wat het wil gaan antwoorden. Is er geen tweede bron, dan toont het systeem de informatie niet. Ook wordt het venster met generatieve AI alleen weergegeven als het meerwaarde biedt voor de vraag die je stelt.
Gerelateerde artikelen
Risico's van AI
AI staat zeker deze week onder vuur, dit omdat er een aantal experts weer in de pen is geklommen om te waarschuwen voor de mogelijke uitroeiing van de mensheid door AI (zie ook het Statement on AI Risk). Google is ook met die risico’s bezig. Zo heeft Pichai gezegd: "We willen de schade die AI veroorzaakt, zo beperkt mogelijk houden. AI kan veel positieve effecten hebben; we moeten het sturen op een manier die voordeel oplevert voor de maatschappij."
Google laat het in ieder geval nog lang niet los. Pichai denkt dat we nu op een breekpunt in AI zijn en dat AI een goede, ambitieuze versie is van de missie van Google: informatie bij zoveel mogelijk mensen te krijgen. Laten we alleen wel hopen dat die informatie ook klopt…
Wat vind jij van de houding van Google ten opzichte van AI? Laat het nu achter in de reacties.