Google wil end-to-end-versleuteling op RCS-groepschats binnen Berichten

Google wil end-to-end-versleuteling op RCS-groepschats binnen Berichten

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Google start met een test om end-to-end-versleuteling beschikbaar te maken op RCS-berichten binnen groepschats in de app Berichten. RCS is iets waar Google al enige tijd hoog op inzet: het is een soort evolutie van sms en mms waarmee je veel meer kunt.

Rich Communication Services

Google maakte het eerder al mogelijk om RCS-berichten te versleutelen, maar nu wordt die functie uitgebreid naar de groepsberichten. Tenminste, nog niet voor iedereen. In eerste instantie kunnen alleen de bètagebruikers van Berichten er gebruik van maken. Zo kan de functie worden getest voordat hij voor iedereen live gaat.

Google onthulde het nieuws in een blog ter ere van het 30-jarig bestaan van sms. Tenminste, de blog is eigenlijk juist niet ter ere van sms, want het viert niet zozeer dat het 3 december 30 jaar geleden was dat een software-ingenieur het eerste sms-bericht stuurde: het wil vooral stilstaan bij de toekomst. Google zegt: “Sms'en zou nog beter moeten - en kunnen - zijn dan hoe het begon, met behulp van RCS. RCS staat voor Rich Communication Services, en het is wat bijna de hele industrie heeft aangenomen als de volgende generatie van cross-platform sms'en.”

Gerelateerde artikelen

Versleutelde groepsberichten

End-to-end encryptie is belangrijk voor de veiligheid en waar sms dat niet kan, kan RCS dat wel. Straks dus ook voor groepen. Zo geeft Google aan: “Alle één-op-één teksten die via Berichten van Google worden verstuurd, zijn versleuteld. Dat is zodat ze privé en veilig zijn en alleen kunnen worden gezien door de verzender en de ontvanger. En nu begint end-to-end-encryptie uit te rollen voor groepschats.”

Google wil end-to-end-versleuteling op RCS-groepschats binnen Berichten

Het komt de komende weken beschikbaar voor sommige gebruikers in het open bètaprogramma. Daarnaast geeft Google nog maar eens aan dat er één bedrijf is dat maar niet aan die RCS wil (Apple), iets waar Google nogal een grote campagne tegen is gestart. Apple heeft al meer dan eens aangegeven dat het geen interesse heeft in het ondersteunen van RCS. Zonde, want RCS heeft onder andere als voordeeel dat je ermee kunt videobellen, afbeeldingen kunt sturen en leesbevestigingen kunt krijgen, zoals je gewend bent van bijvoorbeeld WhatsApp.

Berichten

Berichten

Blijf in contact met vrienden en familie. Berichten van Google is een messenger-app waarmee je sms- en mms-berichten kunt verzenden naar en ontvangen van elke telefo ..

De bèta van Berichten krijgt dus straks in groepsapps dezelfde versleuteling als de één-op-één berichten. Zo worden je gesprekken weer iets veiliger.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk