Google wil emoji loskoppelen systeemupdates, dit heb je eraan

Google wil emoji loskoppelen systeemupdates, dit heb je eraan

Android en iOS krijgen jaarlijks nieuwe emoji van het Unicode Consortium, dat over de emoji voor digitale apparaten gaat. Deze emoji zijn onderdeel van een Androidversie, maar Google wil hier verandering in brengen.

Emoji en systeem-updates

Wereldwijd is er slechts één partij die zich bezighoudt met het standaardiseren van emoji: het Unicode Consortium. Dit consortium werkt elk jaar maandenlang aan nieuwe emoji. We kunnen pas gebruik maken van die nieuwe emoji als er een nieuwe Androidversie op onze telefoons uitgerold wordt. Emoji zijn namelijk onderdeel van het lettertype/font van een Androidversie.

Google lijkt zich nu voor te bereiden op de loskoppeling van nieuwe emoji en Android-systeemupdates. Dat ontdekte XDA in een aantal nieuwe commits in het Android Open Source Project (AOSP). Om het even technisch te maken, nu worden alle lettertypen op Android opgeslagen in de systeempartitie onder /systeem/fonts. Emoji kun je er terugvinden in het bestand NotoColorEmoji.ttf. De systeempartitie is alleen-lezen en het updaten van een bestand binnen die partitie vereist een systeemupdate. De enige manier om nieuwe lettertypen met de nieuwe emoji te krijgen, is door te wachten op een officiële OTA-update. Je kan ze ook zelf via root installeren, maar dat is de onofficiële manier.

Google wil emoji loskoppelen systeemupdates, dit heb je eraan

Lopkoppelen

Een aantal commits in het AOSP geven aan dat de fonts worden losgekoppeld van een Androidversie. De fonts worden namelijk op een partitie gezet die read-write is. Op deze manier kunnen nieuwe lettertypebestanden en de bijbehorende nieuwe emoji naar je telefoon worden gepusht zonder dat hiervoor een volledige OTA-update nodig is. Zodra dit het geval is, kunnen nieuwe emoji meteen verspreid worden en dus ook direct gebruikt worden.

De betreffende commits zijn overigens nog niet samengevoegd. Daarom is het nog niet met zekerheid te zeggen wanneer de wijziging zal plaatsvinden. Mochten ze in de komende maanden wel worden samengevoegd, dan zal Android 12 de eerste Androidversie zijn waar de emoji losgekoppeld zijn.

Lees meer over:
Emoji Android 12

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties