Google waarschuwt voor oude apps die strenge regels omzeilen

Google waarschuwt voor oude apps die strenge regels omzeilen

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Met de Android 13-update komen er nieuwe privacyfuncties aan. Apps krijgen niet langer zomaar de toestemming tot de volledige media-opslag van je telefoon. Alleen gelden die strengere regels niet voor oudere apps. Google maakt gebruikers daar nu van bewust met een waarschuwing.

Android 13-waarschuwing

De derde bètaversie van Android 13 is beschikbaar, ofwel de voorlaatste update alvorens we de stabiele software te zien krijgen. Google zet vooral nog de puntjes op de 'i' en doet dat ook met zijn nieuwe toestemmingen. Sinds de eerste bètaversie is de mediaopslag voortaan gesplitst op telefoons, maar dat bracht ook problemen met zich mee.

Een app voor audiobewerking heeft geen toegang nodig tot je foto's en daarom moesten de mediatoestemmingen worden opgesplitst. Voortaan zijn er toestemmingen voor: audiobestanden, video's, afbeeldingen en foto's. Oudere apps die niet zijn aangepast aan Android 13 maken nog steeds gebruik van de oude toestemming die ze recht geeft om alle types van media te bekijken.

Dat is niet ideaal en Google toont daarom een waarschuwing bij zulke apps, dat merkte Esper op. In de melding krijg je te zien dat de bewuste app in feite verouderd is en te veel toestemmingen krijgt. Daarna kan je bevestigen om alsnog al die toestemmingen te verlenen, of je kan terug gaan.

Gerelateerde artikelen

Streng voor (oude) apps

Met Android 13 trekt Google een lijn die opvallend streng is voor oudere apps. Apps die twee jaar geen update krijgen verdwijnen uit de Play Store. Daarnaast is er nog meer verbeterd wat toestemmingen betreft. Apps moeten namelijk met Android 13 eerst toestemming vragen alvorens ze pushmeldingen mogen sturen naar gebruikers. Je wordt dus niet meer onaangenaam verrast door meldingen van apps die je nauwelijks gebruikt.

Wat vind jij van Googles nieuwe toestemmingen in Android 13? Zijn ze opnieuw een stap in de goede richting? Heb jij deze Android 13-bètaversies getest of ben je van plan om dat alsnog te doen nu de stabielere updates worden uitgerold? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over Android 13

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk