Google VR Toolkit: maak virtual reality-apps voor Android

Google VR Toolkit: maak virtual reality-apps voor Android

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Google Cardboard

Met de Virtual Reality Toolkit (VR Toolkit) van Google kunnen apps worden voorzien van een extra dimensie. Hiervoor heeft Google een voorbeeldapplicatie in de Google Play Store gezet. Met deze voorbeeld-app, Cardboard genaamd, kun je de volgende voorbeelden zien:

Google Earth: vlieg over de wereld met Google Earth. Tour Guide: bezoek plaatsen met een lokale gids. YouTube: bekijk populaire YouTube-video's op een enorm scherm. Exhibit: onderzoek culturele artefacten vanuit elke hoek. Photo Sphere: bekijk alle photo spheres die je gemaakt hebt. Street View (Vue): rijd virtueel door steden. Windy Day: volg het verhaal in een interactieve film van Spotlight Stories.

Om de app te kunnen gebruiken, dien je zelf een (kartonnen, vandaar de naam Cardboard) kijker te maken voor je telefoon. Met deze kijker kun je je Androidtoestel gebruiken voor virtual reality. Dit werkt op dezelfde manier als met deze bestaande kijker voor Androidtoestellen, de Durovis Dive. Sterker nog, Google gebruikt de lenzen van Durovis.

Op Google I/O aanwezige ontwikkelaars kregen hun eigen kartonnen viewer, maar wanneer je daar niet aanwezig was, kun je zelf ook een viewer maken. De instructies daarvoor vind je hier.

De virtual reality-toolkit is bij Google ontwikkeld door ontwikkelaars in hun '20%'-tijd. Deze tijd mogen Google-ontwikkelaars gebruiken om te werken aan innovatieve projecten die niet direct te maken hebben met hun normale werk. Andere medewerkers waren zo onder de indruk van de mogelijkheden van de virtual reality-toolkit dat er een groter team binnen Google op gezet is.

Gebruik je telefoon

De virtual reality-toolkit van Google maakt gebruik van de sensoren in je telefoon. Daardoor heeft de software in de gaten welke kant je je hoofd op beweegt. Daarop zal het beeld worden aangepast. Door het scherm op te delen in twee gedeeltes, kan er een echt 3D-beeld worden gecreëerd.

De telefoons die getest zijn met de Cardboard-app zijn de Nexus 4 en 5, Moto X, Galaxy S4 en S5, Galaxy Nexus. Daarnaast is ook getest met de HTC One, Motorola Moto G en Galaxy S III, maar werkt de app op deze apparaten slechts gedeeltelijk.

Beschikbaarheid

Google heeft tijdens Google I/O weinig verteld over de virtual reality-toolkit, maar meer informatie is op deze pagina te vinden. Het project heeft momenteel de status 'experimenteel', dat wil zeggen dat het niet hetzelfde niveau van ondersteuning heeft als normale Google-projecten.

De applicatie is vanaf nu te downloaden door op de onderstaande knop te drukken.

Cardboard

Cardboard

Cardboard is een app die virtual reality met een kartonnen bril naar je Android-toestel brengt. Met deze app is het mogelijk rond te lopen in een virtuele wereld doo ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk