Google verwijdert Fortnite uit Play Store, Epic Games start rechtszaak [update]

Google verwijdert Fortnite uit Play Store, Epic Games start rechtszaak [update]

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Update 14/08 om 12:00 uur: Google reageert op het verwijderen van Fortnite uit de Play Store. De reactie werd toegevoegd aan dit artikel.

Moeilijke start

De relatie tussen Fortnite-ontwikkelaar Epic Games en Google kan je gerust al moeilijk noemen vanaf het begin. De game weigerde eerst om deel uit te maken van de Google Play Store omwille van Googles beleid omtrent in-app-aankopen. In april draaide Epic Games toch bij, en verscheen de app alsnog in de Play Store, al was het dus voor korte duur. Het bedrijf heeft via een nieuwe update voor Fortnite het beleid van zowel de Play Store als App Store geschonden, en nadat Apple de populaire game gisteren al uit zijn applicatiewinkel joeg, heeft Google nu hetzelfde gedaan.

Zowel Google als Apple nemen telkens per aankoop dat gebruikers maken via hun applicatiewinkels 30 procent van dat bedrag voor hun rekening als commissie. Dat is niet alleen een doorn in het oog voor een bedrijf als Epic Games dat met de game Fortnite volledig leeft van in-app-aankopen, maar ook Spotify uitte eerder zijn frustratie.

Fortnite

Dit is er gebeurd

Epic Games gooide dus bewust olie op het vuur toen het via een server-side-update plots een nieuwe betaalwijze toevoegde aan Fortnite in zowel de Andorid- als iOS-app. De aankoop van in-game-munten kostte zo 20 procent minder voor de gamer die de keuze kreeg tussen de traditionele, duurdere methode of een betalingsmethode van Epic. De keuze voor een server-side-update was ook niet toevallig, want zo kregen Google en Apple niet de kans om de update al vanaf het begin tegen te houden.

Vervolgens deden Apple en Google precies wat de game-ontwikkelaar al anticipeerde, namelijk de game uit hun applicatiewinkels slingeren. Dat Fortnite die zet al zag aankomen, is erg duidelijk te zien aan een hoogwaardige, geanimeerde video van Epic Games op YouTube waarin Fortnite het beleid van Apple aanklaagt. De video spot daarin doelbewust met de bekende Apple-advertentie voor de eerste Macintosh. In die beroemde reclamespot zet Apple zichzelf in de verf als een game-changer in de techindustrie.

Daar heeft Epic Games duidelijk zijn bedenkingen bij. Het bedrijf is alvast een rechtszaak begonnen tegen Apple en Google, en in de aanklacht noemt de ontwikkelaar Apple "een kolos die controle wil over markten, concurrentie tegengaat en innovatie stopzet." Daarnaast zegt Epic Games dat Google "zijn grootte gebruikt om kwaadaardig te zijn namens tegen concurrenten, innovatie, consumenten en gebruikers in een aantal markten die het monopoliseert." Ook die bewoording die gericht is tegen Google lijkt heel doelgericht gekozen, en in het bijzonder dat woordje 'kwaadaardig'. Een van de bekende motto's van Google luidt al jarenlang: "Don't be evil", ofwel "Wees niet kwaadaardig".

Google reageert

Google Nederland nam contact op met Androidworld en legt een verklaring af over de feiten. "Android is een open ecosysteem dat ontwikkelaars apps laat verspreiden via meerdere applicatiewinkels. Voor game-ontwikkelaars die ervoor kiezen, hebben we consistente regels die eerlijk zijn voor ontwikkelaars en veiligheid garanderen voor gebruikers. Fortnite blijft beschikbaar op Android, maar we kunnen de game niet langer aanbieden in Play omdat ze onze beleidsregels schendt. Anderzijds kijken we ernaar uit om de kans te krijgen om verder in gesprek te gaan met Epic en Fortnite terug te brengen naar Google Play", aldus een woordvoerder van Google.

Wat zijn de gevolgen?

Apple en Google gaan het nu uitvechten in de rechtbank tegen Epic Games, en de uitkomst van die zaak is nog onbekend. Al straalt de wijze waarop Epic Games dit conflict laat escaleren wel een duidelijke zelfzekerheid uit.

Fortnite gameplay iOS

Als de ontwikkelaar deze zaak wint, kan er weleens een verandering op het til zijn wat betreft het beleid rond de commissies die Apple en Google in hun eigen applicatiewinkels opstrijken. Bij Google ligt een conflict over oneerlijke concurrentie nog eens extra gevoelig, omdat het om dergelijke redenen al meermaals door onder meer Europese beleidsmakers op de vingers is getikt.

Verliest Epic Games deze zaak, dan zal Fortnite vermoedelijk gewoonweg niet meer in de klassieke applicatiewinkels te vinden zijn, zoals nu dus het geval is. Je kan Fortnite nog wel downloaden in de Galaxy Store als je een Samsung-gebruiker bent, of via de website van Epic Games.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk